Dit is waarom je de Baltische staten moet bezoeken

redactie 9 sep 2018 Entertainment

Vakantie, whoehoeeee! Daar lag je deze zomer dan op je handdoekje aan de Spaanse Costa, Franse Rivièra of Griekse keistranden tussen honderdduizend andere rood verbrandde toeristen. Gezellig. Heb je er wel eens aan gedacht om naar een minder voor de hand liggende bestemming te gaan? Probeer de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen eens. Wij vertellen waarom jij hier naartoe moet. 

Riga

Mocht je niet opgelet hebben vroeger bij topografie, dit is de hoofdstad van Letland. Een mooie, oude stad waar je best een aantal dagen kan spenderen.  De gehele binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. En dat is niet meer dan terecht, kijk maar eens naar het plaatje hieronder.  Mooi he.  Daarnaast kun je best wel heel goed stappen in Riga. Er zijn vette clubs in overvloed. De La Rocca, mag je bijvoorbeeld niet missen. Het is een van de beroemdste clubs van Riga. De dansvloer hier wordt ook wel het Rode Plein genoemd. Hier kun je tot in de kleine uurtjes helemaal losgaan. Bestel daar een Gaišais, een lekker donker Lets biertje. Voor ongeveer 2 euro heb je daar al een halve liter van. Proost!

Riga
Foto: Vincent Corjanus Vincent Corjanus

Jurmala

Ook in Letland. Op slechts een half uurtje treinen van Riga heb je een heel mooi strand aan de Baltische Zee. Waarom zou je met z’n allen op een kluitje aan het strand van Costa del Sol gaan zitten als je Jurmala hebt? Veel locals (en Russen) komen hier lekker bakken onder de Letse zon. Kun je meteen even kennis maken. Het Engels van de meeste Letten is trouwens beperkt, meteen een goede reden om je Lets even bij te spijkeren. Een biertje bestellen is trouwens: ”Vai man ir alus?” Dat kun je in Jurmala goed gebruiken, want er zijn  genoeg kroegen en restaurants. Ga eens een vorkje prikken bij Halipapa. Voor 15 euro heb je hier een complete maaltijd mét pils. Het kebab hier is een absolute aanrader. Wat wil een mens nog meer?

Jurmala - Baltische staten

Vilnius

De hoofdstad van Litouwen. Een toeristische bestemming in wording. Het begint steeds populairder te worden en dat is niet vreemd. Vilnius heeft een van de grootste Middeleeuwse stadskernen van Europa. De stad is niet heel oost-blokkerig, het heeft wel iets weg van Rome als je kijkt naar de imposante kerken en gebouwen. Leuk weetje, het bier kost hier niks. Voor €1,50 heb je al een goudgele rakker voor je neus staan. Meteen een goede reden om eens flink te gaan stappen daar. Boek wel even een hostel op kruipafstand van het centrum. Voor 16 euro per persoon per nacht kun je bijvoorbeeld al terecht in het Hostel Opera Vilnius. Een hostel is sowieso een aanrader. Zo ontmoet je meteen leuke mensen om mee te gaan stappen. Of misschien wel een leuke vrouw. Je weet het maar nooit.

Vilnius

Tallinn

Estland! De ideale stad waarin de Bourgondiër in jou weer even wakker kan worden, dit is een land waar je heerlijk kan schransen (en drinken). Probeer eens de Estse pannenkoek gevuld met gehakt, een bijzondere smaaksensatie. Deze moet je trouwens wegspoelen met een Saku Originaal, het beste verkochte pils van heel het land. Tallinn is de ideale stad voor een mannenweekend. Je kan er goed cultuur snuiven én uitgaan. Het is het af en toe net Moskou, de Russische stijl zie je veel terugkomen in kathedralen en paleizen. Van al dat sightseeën krijgt een man dorst. Dat vinden wij niet raar. Duik Club Studio in voor een fijne nacht stappen. Tip: mocht je geld teveel hebben boek daar een VIP-tafel met een lekkere fles champagne. Je hebt speciale VIP tafels voor 5 personen, het kost tussen de 160 en 500 euro. Dan heb je wel een nacht die je niet zo heel snel vergeet. Tenzij je teveel drinkt.

Tallinn - Baltische staten

Wat is nou de vetste plek in de Baltische staten? Je moet het eigenlijk allemaal even checken. Gelukkig zijn de steden onderling goed bereikbaar per bus en trein. Enjoy en vergeet geen ansichtkaartje te sturen, ouwe dibbes!

Bovenste foto: Leshaines123

Reageer op artikel:
Dit is waarom je de Baltische staten moet bezoeken
Sluiten