34 jaar geleden ging de Berlijnse Muur plat en dit zijn feitjes die jij nog niet wist

9 november zal voor altijd een historische dag blijven, dit is natuurlijk de datum dat de Berlijnse Muur in 1989 viel. Als je toen al rondliep op deze aardkloot, kan je je vast nog wel herinneren waar je was toen je het hoorde, als je nog niet rond banjerde, ken je de Muur vast en zeker door alle verhalen. 

Een mini lesje geschiedenis; om grootmacht Duitsland in te dammen na de Tweede Wereldoorlog, werd het land in 1961 verdeeld over verschillende staten. Berlijn moest hier, als hoofdstad, ook aan geloven en werd in verschillende delen gehakt. De Sovjet-Unie raakte al snel in conflict met de drie geallieerde landen, deze drie voegden zich als reactie hierop samen en werden bestempeld als West-Duitsland. Door de slechte economie en het gebrek aan democratie, vluchtte veel mensen uit Oost-Duitsland naar het Westen. De oplossing? Een muur. Een aantal feiten over de Muur blijven ons verbazen en dus hebben we er vijf voor deze bijzondere dag op een rijtje gezet.

Miscommunicatie

Politicus Günter Schabowski geeft op 9 november 1989 een persconferentie om nieuwe en versoepelende maatregelen aan te kondigen. De intentie was alles behalve direct de grenzen opengooien, maar Schabowski was zelf niet helemaal op de hoogte van de plannen en reageerde ‘per direct’ toen een journalist vroeg naar het tijdsbestek van de versoepelingen. En dus reden inwoners van Berlijn direct richting de grens en staken hem over. 

Foto: depositphoto

Restanten van de Muur

De muur staat symbool voor het IJzeren Gordijn en draagt een enorme historische waarde met zich mee. De brokstukken zijn over de hele wereld verscheept en overal te aanschouwen. In het Main Street Station Casino wordt een stuk van deze geschiedenis gebruikt als achterwand van hun urinoirs, wel op het vliegje mikken mannen!

Creatieve vluchtroutes

Van luchtballonnen tot kabelbanen, de meest bizarre en creatieve manieren werden bedacht om naar het Westen te komen. De gebroeders Bethke hebben de oversteek meermaals gemaakt en hiermee vijftien jaar gevangenisstraf in een beruchte gevangenis geriskeerd. Hoe ze dit deden? Door middel van een pijl en boog en kabelbaan, een andere keer door middel van een luchtbed en tot slot met propellervliegtuigjes.

Foto: Istockphoto

45 kilometer

Dit klinkt als een enorme afstand en dat is het ook. De muur is zo lang dat hij vanaf het centrum van Amsterdam tot in het centrum van Utrecht loopt. En deze mega blokkade was niet genoeg. Op de meeste plekken was hij dubbel gebouwd, zodat echt helemaal niemand ongeschonden langs kwam. 

Checkpoint Charlie is nep

Oké oké, op de plek waar Checkpoint Charlie nu staat, stond vroeger ook een serieuze grenspost. Die is alleen ruim dertig jaar terug plat gegooid. In 2000 hebben ze een replica gemaakt en deze op de originele locatie terug gezet. Mocht je dus een leuke selfie hebben bij deze touristtrap, ken je nu het echte verhaal!

Reageer op artikel:
34 jaar geleden ging de Berlijnse Muur plat en dit zijn feitjes die jij nog niet wist
Sluiten