Nederlands Kampioen Risk geeft 10 tips waarmee jij iedereen van tafel veegt

redactie 2 dec 2018 Entertainment

Ben jij een spelletjesmaniak en denk jij de wereld te kunnen veroveren? Dan hebben we goed nieuws voor je. Op 12 januari staat het NK Risk in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam weer voor de deur en dat betekent dat je weer aan de bak kunt met jouw leger.

Speel je het al een tijd met je maten en is dat ondertussen een easy game? Dan is het hoog tijd om je met de rest van Nederland te meten. Ben je dat nog niet? No worries, wij hebben voor jou tien tips om jouw skills te verbeteren van niemand minder dan huidig Riskkampioen Bart de Snaijer. Misschien kan jij dan straks wel pronken met de titel winnaar NK Risk 2019′. Dat zou natuurlijk super tof zijn, maar dan is het wel handig om je in te schrijven. Voor álweer de vijfde editie van het NK kan dat via nkrisk.nl. Maar eerst tips voor victorie!

 1. Type spelers

Elke generaal heeft zijn eigen manier van oorlog voeren. Je moet wel weten tegen wie jij gaat vuren. Hieronder de verschillende type spelers:

 • De babbelaar: Voert een psychologische oorlog en probeert zijn vijanden af te leiden met kampvuurverhalen.
 • De strateeg: Is een denker en laat zijn daden spreken in het veld.
 • De complot smeder: Hult met de vijand om er zelf beter van te worden.
 • De kamikaze: De dood of de gladiolen.
 • De potter: Spaart legers voor het leven op één landje om zo laat mogelijk aan te vallen.
 • De sluipschutter: Waar twee vechten om een been, gaat de derde er mee heen.
 1. Verdedigen of aanvallen?

Je had misschien al de keus gemaakt om de volgende beurt de tegenstander onder vuur te nemen of juist te verdedigen, alleen na elke beurt kan het speelveld er totaal anders uitzien. Dus blijf het spelverloop en de wereld analyseren. Stel jezelf de vraag: Hebben de veranderingen veel impact gehad op je aantal landen, legers of zijn er juist kansen ontstaan? Belangrijk is om flexibel te blijven spelen.

 1. Kaartjes verdienen

Probeer zo snel mogelijk kaartjes te verdienen in het begin van het spel. De rivalen denken dan wel een paar keer voordat ze gaan aanvallen. Een terug slag is dan zo gemaakt, makker.

 1. Landje wissel

Ontstaat er een situatie dat je met een speler ‘landje wissel’ kan spelen om makkelijk en snel kaartjes te verdienen, maak hier dan dankbaar gebruik van. Je kan het uitlokken door één leger te laten staan, zorg dan wel dat je genoeg legers in het buurland hebt staan om het terug te veroveren.

 1. Kaartjes inzetten

Kies het juiste moment uit om je kaartjes in te zetten. Houd hierbij rekening met wie er na jou aan de beurt zijn en of diegene ook genoeg kaartjes heeft om mogelijk in te zetten. Check ook of diegene een bedreiging voor je is. Soms is het nodig om een extra legers te gebruiken om hem keihard terug te pakken of iets te forceren.

 1. Tunnelvisie

Houd je eigen opdracht in de gaten en zorg dat je bouwt aan je aanvallen in de toekomst. Spaar legers op de juiste plekken en probeer regelmatig een territoria kaartje te pakken. Ook moet je zorgen dat je het overzicht bewaard en niet in een tunnelvisie komt. Daardoor kan je zomaar een verliespartij oplopen en dat willen we niet hé, maat.

 1. Geduld

Geduld is een schone zaak. Over het algemeen duurt een spelletje Risk best lang, maar let op: Tijdens het NK Risk is er een tijdslimiet ingesteld. Wacht dus niet te lang af en piek op het juiste moment.

 1. Opdrachten ontdekken

Probeer naast de type spelers ook hun opdrachten te ontdekken. Stel jezelf de vragen: Waar zetten ze veel legers neer, waar beweegt diegene naar toe met zijn legers, welke kleur vallen ze veel aan en welk continent proberen ze te veroveren? Probeer daar de opdracht uit het spel aan te koppelen zodat jij straks die echte Risk eindbaas bent.

 1. Vernietig een kleur opdracht

Blijf in de buurt van de kleur die je moet vernietigen. Val niet opvallend of elke keer dezelfde kleur aan. Voorkom dat iemand de kleur eerder vernietigd dan jij, zodat jij 24 gebieden moet veroveren.

 1. Continenten opdracht

Een opdracht: Verover de volgende twee of drie continenten. Belangrijk is dat je een strategie bepaalt en weet in welke volgorde je de continenten gaat veroveren. Zet je legers al zoveel als mogelijk in bij de start van het spel of strategisch voor de deur van het continent.

Aftermovie

Nu ben je als het goed is een absolute eindbaas in Risk en klaar voor het belangrijkste toernooi van het jaar. Nog nooit op het NK geweest? Check dan effe de aftermovie van vorig jaar.

 

Reageer op artikel:
Nederlands Kampioen Risk geeft 10 tips waarmee jij iedereen van tafel veegt
Sluiten