AZ O19 levert een wereldprestatie en is de eerste Nederlandse winnaar van de Youth League

Een wereldprestatie, zo mag je de eindoverwinning in de Youth League van AZ O19 wel noemen. In Genève werd in de finale met maar liefst 5-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten van Hajduk Split. Hiermee is AZ de eerste Nederlandse club ooit die deze competitie heeft gewonnen.

Route

Niet alleen in de finale maakten de jonkies van AZ indruk. Ook in de aanloop naar de finale werd al de nodige indruk gemaakt. De Alkmaarders versloegen eerder in de knock-outfase Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (3-0), Real Madrid (4-0) en Sporting CP (2-2, winst na strafschoppen). Met name de overwinningen tegen de Spaanse grootmachten FC Barcelona en Real Madrid leverden veel aandacht op.

De wedstrijden zaten dicht op elkaar, zo beleefde AZ afgelopen vrijdag al een primeur door zich na strafschoppen tegen Sporting CP voor de finale te plaatsen. Ajax was daar het dichtstbij, zij bereikten in het seizoen 2019/2020 de halve finale, maar verloren die van Benfica.

Mexx Meerdink

Voor Meerdink zijn het al helemaal een paar bijzondere dagen geweest. Zo scoorde hij al de winnende penalty in de Conference League binnen voor het ‘grote’ AZ. Daarna deed de spits van AZ zondagavond kort mee in de thuiswedstrijd van de hoofdmacht tegen RKC Waalwijk (3-0). Erg vlekkeloos verliep dat nog niet. Hij viel na twintig minuten in voor de geblesseerd geraakte Jens Odgaard, maar bleef zelf ook niet ongeschonden. Meerdink moest zich halverwege met een beetje pijn aan zijn heup laten wisselen.

Maandag kreeg Meerdink definitief groen licht om naar Zwitserland te vertrekken. En dat zullen ze bij AZ wel fijn gevonden hebben. De zoon van enkelvoudig Oranje-international Martijn Meerdink scoorde voor de finale al zeven keer in de Youth League. En daar ging hij vrolijk mee door. In de finale kwam hij halverwege het veld in en liet gelijk zien waarom hij af en toe ook bij het eerste mag opdraven. Zo verzorgde de assist bij de 3-0 van Ernest Poku en tekende zelf voor de vierde en vijfde treffer van AZ.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AZ (@azalkmaar)

Reageer op artikel:
AZ O19 levert een wereldprestatie en is de eerste Nederlandse winnaar van de Youth League
Sluiten