Na 3,5 jaar is deze Van Gogh weer in oude handen en dat komt door Arthur Brand

De coronacrisis, wij krijgen al rillingen als we er weer aan denken. Maar gelukkig is er drieënhalf jaar geleden bij ons géén Van Gogh gestolen. Arthur Brand a.k.a. de Indiana Jones van de kunstwereld, heeft een gestolen Van Gogh teruggevonden en dat na drieënhalf jaar. Een waanzinnig kunstavontuur dat meer op een filmscenario lijkt dan de realiteit.

Singer Museum

Drieënhalf jaar geleden werd de “Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar” op spectaculaire wijze gestolen uit het Singer Museum in Laren. De sluwe dief was snel gepakt en veroordeeld tot 8 jaar cel en dat mag ook wel. Hij wist namelijk op een ander moment het meesterwerk van Frans hals, “Twee lachende jongens” te stelen. Arthur Brand, de man vol opsporingstalent, voelde zich geroepen om de Van Gogh case op te lossen. Door nauw samen met de politie te werken, en zelf onderzoek te doen, kwam hij op een avond thuis met wereldnieuws. Na een kleine drieënhalf jaar onderzoek kreeg Brand een tip van iemand die beweerde het schilderij te kunnen terugbrengen. Dat was het moment waarop wij de popcorn hadden gepakt, time for action!

Anoniem

Brand moest het vertrouwen van deze persoon winnen, en dat was allesbehalve makkelijk. Maar goed, hij slaagde erin, en op een dag leverde de mysterieuze informant de gestolen Van Gogh terug. En jullie raden het nooit, verpakt in een Ikea-tas, met een kussen erin om het te beschermen. Laat het Vincent niet horen! De directeur van het Groninger Museum, dat de Van Gogh ooit uitleende aan het Singer Museum, kon na drieënhalf jaar eindelijk opgelucht ademhalen. Het kunstwerk had in de criminele wereld voor heel wat hoofdpijn gezorgd, alle betrokkenen bij de diefstal waren opgespoord en veroordeeld.

AFP
AFP

Opdracht

Maar nu komt het grappige deel, het schilderij wat in 2021 gestolen in opdracht van een drugscrimineel die in de gevangenis zat en hoopte op strafvermindering in ruil voor het schilderij. Een absurde gedachte, als je het ons vraagt, want uiteindelijk wilde niemand meer iets met dat schilderij te maken hebben. Maar zijn jullie klaar voor nog iets gekkers? De mysterieuze man die het in een Ikea tas terugbracht, had dus écht nul punt nul met het schilderij of de criminelen te maken. Hoe hij het in handen kreeg, blijft één grote vraag. Ook dacht de “messenger”, dat het slim was om Brand te contacteren tijdens een verjaardagsfeestje van Jeroen van Koningsbrugge, je kent hem wel, bekend van tv. Wat een script, wij geloven het eigenlijk nog steeds niet.

Reageer op artikel:
Na 3,5 jaar is deze Van Gogh weer in oude handen en dat komt door Arthur Brand
Sluiten