Q&A met Arjan Wijngaard, de man die meer dan 2.500 voetbalshirtjes heeft verzameld

Misschien kocht jij vroeger ook voor een paar lire of peseta’s een voetbalshirtje als je op vakantie was. Wij in elk geval wel. Het leverde altijd een leuke vakantieherinnering en een mooi shirtje om in te trainen op. De 41-jarige Arjan Wijngaard nam de hobby wel heel serieus. Of nou ja, het is een beetje uit de hand gelopen. Inmiddels heeft hij al meer dan 2.500 voetbalshirts verzameld uit alle windstreken van de wereld. Van een Azerbeidjaanse degradant tot een club uit de 9e league in Engeland. Arjan heeft het in z’n collectie zitten. “Ik kijk elke dag op internet of er ergens nog een mooi shirtje valt te scoren.”

Ha die Arjan. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: hoeveel shirts heb je in totaal?
Even tellen hoor, ik heb er vandaag weer vijf binnen gekregen. Ik weet niet precies welke, ik ken de emblemen niet uit mijn hoofd. Maar zo te zien iets Braziliaans, iets Oost-Europees en iets uit Azië. De totale verzameling beslaat een goeie 2550 shirts. Hoe aparter en onbekender de shirts, hoe mooier ik het vind.

Hoe is de verzameling ooit begonnen?
Ik denk zo’n 25 jaar geleden toen ik mijn eerste shirt kreeg van supporters van Everton die ik op vakantie had ontmoet. We raakten aan de praat over voetbal en stuurden elkaar een shirt toe. Vroeger kocht je shirts in de sportzaak, tegenwoordig heb je internet die de wereld een stuk groter maakt. Het wordt makkelijker om shirts te zoeken en te vinden. Dat maakt het ook weer minder leuk. Mijn sport is om officiële shirts te vinden via andere verzamelaars en via eBay en Marktplaats. Niet uit een clubshop bestellen, dat kan iedereen. Het gaat mij om de variatie aan clubs.

Van welke club heb je de meeste shirts?
Van FC Groningen, dat is mijn cluppie. Daar heb ik er 153 van. Het oudste shirt stamt uit begin jaren’80, dus die is nu al bijna 40 jaar oud. Daar zitten ook flink aantal wedstrijdgedragen shirts tussen. Met 75 shirts komen Everton en Feyenoord, mijn andere twee favoriete clubs, op de gedeelde tweede plaats.

De control room van Arjan Wijngaard.

Waar bewaar je al die shirts?
Ik heb één kamer helemaal toegewijd aan de verzameling. Die kamer is ongeveer 25 vierkante meter, maar staat al behoorlijk vol. Ik zou het zonde vinden om ze allemaal in dozen in een garage te leggen. Ik vind het leuk om de shirts uit te stallen. Je wil er wel iets van kunnen zien en naar kunnen kijken. Dat is ook de charme.

Hoe hoog sta jij in het klassement der shirtjesverzamelaars?
Ik sta in elk geval niet bovenaan. Ook niet in Nederland. Er is er eentje die er en paar honderd meer heeft. Verder is er in Portugal iemand die zo’n 3000 shirts heeft. Ik ken behoorlijk wat (grote) shirtjesverzamelaars. Ik sta wel in de top-10 van de wereld denk ik, misschien wel in de top-5. Maar het is geen wedstrijd hoor, het gaat mij om aparte shirts te vinden.

Aan welke eisen moet een voetbalshirt voldoen wil die opgenomen worden in je collectie?
Eigenlijk moet ‘ie van een club zijn die ik nog niet heb. Het moet in elk geval een officieel shirt zijn en geen namaak. Van elke club wil ik een uit- en een thuisshirt hebben. Als het even kan in mijn maat, want ik wil ze wel kunnen dragen.

Arjan Wijngaard
Arjan Wijngaard in z’n museum.

Wanneer dacht je: ik ga door met m’n verzameling?
Tja, wanneer is een verzameling een verzameling? In 2005 begon ik met m’n website. Toen had ik 250 shirts. Dat vond ik genoeg om vast te leggen op internet. Die website is er voor mezelf, voor anderen en voor de verzekering.

Voor de verzekering?
Je kunt bij aantal verzekeringsmaatschappen onder het kopje bijzondere bezittingen je spullen verzekeren. Maar dan alsnog, wat is de waarde van die shirts? Dat blijft lastig. Mocht het afbranden, dan krijg ik er een bedrag voor. Maar al zou ik er geld voor krijgen, de investering qua tijd en energie is onbetaalbaar natuurlijk. Het zoeken naar shirts, dat is de hele fun natuurlijk. Dat is de essentie van de hobby. Ik zit elke dag wel even te struinen of er ergens nog wat moois te vinden is.

Wat is je mooiste shirt?
Als verzamelaar vind ik het lastig om er één uit te kiezen. Ik vind lelijke shirts namelijk ook heel mooi. Van die gekke kleurencombinaties. Roze met groen of oranje met paars, bijvoorbeeld. Of zo’n shirt met 28 shirtsponsors erop. Dat vind ik leuk. Verder heb ik altijd speciale interesse in groen-witte shirts. Daar ga ik speciaal naar op zoek. Real Betis Sevilla, Werder Bremen, Celtic, Sporting. Helemaal zwart vind ik ook heel mooi, zoals de uitshirts van Real Madrid, Juventus of Chelsea.

Wat is je duurste shirt?
Dat is een shirt van FC Groningen. In 2015 wonnen ze de beker waardoor ze Europees hebben gespeeld. Dat gebeurde in speciale shirts die niet te koop zijn geweest. Die zijn alleen geprepareerd voor de spelers. Redelijk uniek dus. Daar heb ik 125 euro voor betaald. Voor mij is dat voor één shirt veel. Het shirt waar ik het meest voor wil betalen dat heb ik nog niet. Dat is het shirt waarin Groningen de gewonnen bekerfinale heeft gespeeld. Ik heb de kans gehad om er een voor 1000 euro te kopen, maar dat vind ik een beetje te gek.

Voor welk shirt heb je het meeste moeite gedaan?
Ik was eens op reis in Portugal en had een kaartje voor een wedstrijd van Leixões SC. Ik kon alleen nergens de fanshop vinden. Dus ik vraag in mijn beste Engels aan die stewards waar de fanshop zit. Nou, dat was aan de andere kant van het stadion, buiten de hekken. Ik ben tijdens de wedstrijd met die steward meegelopen, stapten een auto in, reden naar de fanshop. Shirt gekocht, auto weer in en zat weer terug op mijn eigen plek.

Arjan Wijngaard voetbalshirtsverzamelaar
Drie van de nieuwe aanwinsten in de collectie.

Wat is het gekste shirt dat je hebt?
Ik heb een shirt uit Engeland van het 9e niveau, die ik heb gekregen van de voorzitter. Het was een vrijdagavond in Londen en dat was de enige wedstrijd die gespeeld werd. Maar die club heeft helemaal geen fanshop natuurlijk. Ik sprak iemand aan die de koffie schonk. Bleek dat de voorzitter te zijn. Hij zei als je morgen naar dit metrostation komt, dan krijg je een shirt van me. De volgende morgen kreeg ik twee shirts van hem. Dat is vergelijkbaar met de 5e klasse amateurs in Nederland. Verder heb ik zoveel gekke shirts. Van een club uit Mozambique, een paar van Thaise clubs. Japan, Mexico, Peru, Qatar, Saoedi-Arabië, Singapore, Albanië, Azerbeidjan en ga zo maar door.

Je hebt ook een website. Wat doe jij daar mee?
Voor mij is het een handig naslagwerk. Ik heb alle shirts op de foto staan, zo weet ik precies welke shirts ik allemaal heb. Het is ook mooi om te laten zien wat mijn verzameling inhoudt. De website is 15 jaar geleden gemaakt, dus hij is niet heel fancy. Zou wel leuk zijn als ‘ie wat mooier wordt, maar ik ben er zelf niet goed genoeg in om er meer van te maken. Als iemand het leuk vindt om ‘m te upgraden, dan mag ‘ie me altijd een berichtje sturen. Ook als iemand een shirt heeft van een club die ik nog niet heb en deze kwijt zou willen, mogen ze contact met mij opnemen.


#VoetbalShirtjesChallenge

Dat brengt ons bij het volgende, want dit lijkt ons een mooie gelegenheid om de #VoetbalShirtjesChallenge in het leven te roepen. Post jouw verzameling voetbalshirtjes op Facebook of Instagram met #VoetbalShirtjesChallenge en nomineer twee vrienden of teamgenoten. Eens zien wat iedereen in de collectie heeft zitten! Onze hoofdredacteur Chris Riemens bijt hieronder het spits af.

#VoetbalShirtjesChallenge

Contact Arjan Wijngaard!

Check zijn website www.voetbalshirts.org en volg hem op Facebook, Twitter en Instagram. Je mag hem ook mailen op [email protected].

Credits

Tekst: Chris Riemens
Beeld: Arjan Wijngaard

Reageer op artikel:
Q&A met Arjan Wijngaard, de man die meer dan 2.500 voetbalshirtjes heeft verzameld
Sluiten