In deze Amerikaanse stad krijg je een appje als je te hard rijdt

De consequentie van te hard rijden is redelijk algemeen bekend. Je krijgt zo’n envelop met een paarse rand op je mat. Schade kijken, jezelf doodschrikken, betalen en weer door. Ofja, nadat je nog een tijdje goed hard hebt lopen balen. In Washington hebben ze hier een heel ander idee voor bedacht. Daar krijg je binnenkort gewoon een appje.

Dat klinkt vrij kansloos maar er zit toch een redelijk logische gedachte achter. Leggen wij je even uit.

Te hard: appje

Het gaat niet alleen maar over te hard rijden. Alle verkeersregels die je aan je laars lapt, zorgen ervoor dat je gevaarlijker wordt. Voor jezelf en voor anderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig de regels overtreden, vaker ongelukken veroorzaken. En die krijgen voortaan dus een appje.

Geen zorgen: ze schaffen boetes niet af. Maar na een aantal boetes, wordt het ook tijd voor een berichtje. “Iemand in uw huishouden rijdt gevaarlijk”, staat er dan. Daarna krijg je een opsomming van al je overtredingen, en hoeveel het zou schelen als ze dat niet hadden gedaan. “Uw voertuig heeft een geschiedenis van te hard en/of door rood rijden en dat maakt het risico groot dat de bestuurder en inzittenden van uw voertuig bij een crash betrokken zullen raken.” Tja, dat is best even schrikken waarschijnlijk.

De gemeente Washington verwacht zo’n 100.000 appjes te gaan sturen. Daarna gaan ze kijken hoeveel effect het heeft gehad. Dat is volgens Washington goedkoper dan politieagenten inzetten, en er moest wel iets gebeuren, vindt het stadsbestuur. Het aantal verkeersdoden in de Verenigde Staten ligt op recordhoogte. Wat denk jij, gaan de appjes werken?

Reageer op artikel:
In deze Amerikaanse stad krijg je een appje als je te hard rijdt
Sluiten