Sciencefictionfilm lijkt nu realiteit te zijn met AI-model GPT-4o

OpenAI heeft een nieuw model en lijkt regelrecht uit een sciencefictionfilm te komen. Tijdens zijn Spring Update heeft OpenAI het nieuwste model onthuld, wat een grote sprong vooruit is. Het belooft twee keer zo snel te zijn als zijn voorganger en is beschikbaar voor alle gebruikers. Wat AI-model GPT-4o zo spraakmakend maakt? Het is straks mogelijk om er echt een gesprek mee te voeren.

Het is vaker voorgekomen dat sci-fi films een beeld van de toekomst geven, dat na verloop van tijd onze realiteit is. Daar is dit weer een mooi voorbeeld van. Ondanks we nog steeds wachten op vliegende auto’s, kunnen we nu wel lullen met het nieuwste AI-model via ChatGPT.

AI-model GPT-4o

Volgens OpenAI is GPT-40 ‘echt een stuk sneller’ en het maakt de tekst-, beeld- en audio-ervaring nog beter. Vroeger waren GPT-4-modellen alleen beschikbaar voor betalende gebruikers, maar binnenkort wordt het GPT-40-model gratis voor iedereen. De CEO van OpenAI, Sam Altman, heeft op X gemeld dat het model ‘native multimodaal’ is, wat betekent dat het opdrachten kan begrijpen in spraak, tekst en beeld. GPT-40 maakt ook de Voice Mode van ChatGPT beter, waardoor het nog handiger wordt als slimme assistent. Het kan nu in real time reageren op gebruikersvragen, met een gemiddelde reactietijd van 320 milliseconden, vergelijkbaar met hoe snel mensen reageren. Daar bovenop kan GPT-40 emoties opmerken in de stem van de gebruiker en kan zelfs stemmen genereren in verschillende emotionele stijlen. Die verbeterde stemervaring komt volgende maand beschikbaar voor Plus-gebruikers.

Her

Dit doet ons denken aan de film Her uit 2006 met Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson. In de film zien we interacties tussen personen en computers die verdacht veel lijken op de demo van het nieuwe AI-model. Het is vanaf nu mogelijk om er op een natuurlijke manier te communiceren. Het model lacht, maakt grapjes, kan meelezen op papier via de camera en praat met (veel) emoties.

Het is nog heel even wachten voordat we het zelf kunnen ervaren, maar voor de liefhebbers van sciencefiction is de toekomst zojuist werkelijkheid worden.

Reageer op artikel:
Sciencefictionfilm lijkt nu realiteit te zijn met AI-model GPT-4o
Sluiten