Q&A met Hollywoodster Aaron Eckhart over Batman, zijn liefde voor fietsen en The Bricklayer

‘You Either Die A Hero Or You Live Long Enough To See Yourself Become The Villain,’ de beroemde uitspraak van Two-Face in The Dark Knight, krijgt een nieuwe betekenis in de bioscooprelease van The Bricklayer, waarin de hoofdrol is weggelegd voor Hollywood-ster Aaron Eckhart.

Genoeg reden voor ons om een tof interview te houden met de Hollywood-legende himself.  Aan bod komen The Bricklayer, zijn succesvolle carrière, het Hollywood-sterrendom, zijn iconische rol als Two-Face in The Dark Knight, uitdagende dilemma’s en zijn liefde voor ons prachtige Nederland.

The Bricklayer

The Bricklayer lijkt een intense rit te worden. Wat maakt deze film voor jou zo bijzonder?
Deze film is één groot avontuur. Ik deed mijn eigen stunts. Daar heb ik keihard voor getraind met onder andere boksen, jiu-jitsu, you name it. Werken met regisseur Rennie Harlin was ook geweldig. Zijn passie en professionaliteit zijn ongeëvenaard.

Die scènes in het Griekse Thessaloniki zien er uit als een wild avontuur. Hoe was het om daar te filmen?
Thessaloniki was als een speeltuin. Straten afgesloten, de stad die voor ons leefde. Zelfs het stadhuisplein was voor ons afgesloten. Toffe regenachtige gevechtsscènes, zelfs een liftscène gevecht. Alles was ontzettend gaaf en vol met actie.

Wat kunnen kijkers verwachten van The Bricklayer?
Een rollercoaster van actie, gevechten en die echte Koude Oorlog-vibe. Deze film is onmisbaar. Het brengt je terug naar het oude ‘cold war spy’ genre. Dat zijn de films waarmee ik zelf ben opgegroeid en dat maakt het in mijn ogen een toffe blockbuster.

Foto: Filmdepot

Aaron Eckhart in de hoofdrol

 Hoe was het om Steve Vail te spelen, en hoe was de samenwerking met Nina Dobrev?
Een feest! Steve Vail is een oude rot die uit zijn pensioen is gehaald voor actie. Daarbij is Nina geweldig. Een prachtige vrouw en een geweldige acteur. Samen zijn we een geweldig duo en was het elke dag een genot om op de filmset tot actie over te gaan.

Hoe zou je Steve Vail omschrijven?
Steve Vail is echt een karakter met indrukwekkende vaardigheden, buitengewoon bekwaam en eerder een artistiek en zielsvol figuur. Zijn kijk op de wereld als jongeman verschilde aanzienlijk van hoe hij die nu als een ouder persoon ziet. Hij heeft moeten breken met een specifieke levensstijl. Naarmate Steve Vale ouder werd, drong het tot hem door dat hij deel uitmaakte van een corrupt systeem. Iets waar velen van ons tegenwoordig mee worstelen, omdat we de wereld anders zagen in onze jongere jaren. Ik denk dat ik daar ook wel voor mezelf mee spreek. Nu bekijk ik de wereld vanuit een volwassen standpunt en dan zie je de waarheid van hoe de wereld daadwerkelijk in elkaar steekt. Daar moet je dan nog steeds doorheen en mee dealen zij het als een ouder persoon. Dat vind ik wel heel interessant.

Hoe bereidde je je voor op zo’n fysiek veeleisende rol?
Ik trainde een paar weken met een Russische bokser. We trainde de gevechten ook elke dag sinds dat ik er was met het Russische stuntteam. De voornaamste uitdaging was de tijd. We hadden namelijk niet veel tijd voor de gevechtsscènes te schieten, maar we deden ons best met de tijd die we hadden om alles voor elkaar te krijgen.

Foto: Filmdepot

Carrière en The Dark Night

Wat zijn enkele lessen die je hebt geleerd in de filmindustrie?
Voornamelijk over het ambacht en de technische kant van films. Je hebt te maken met de crew, de camera, de logistiek, alles wat je scheidt van je personage, de tijdsdruk, het geld, de zakelijke kant van films. Dan heb je de artistieke kant van het daadwerkelijk acteren. Hoe je daarmee omgaat, hoe je ervoor zorgt dat alles soepel verloopt en iedereen tevreden is. Ik maak nog steeds fouten, maar ik denk dat ik veel heb geleerd in de loop der jaren. Ook is het een overkoepelende leerpunt in mijn carrière geweest. Met dingen als hoe je een professioneel acteur wordt, de klus klaart, doet wat de regisseur van je verlangt en tegelijkertijd iedereen om je heen tevreden stelt.

Je hebt gewerkt met legendes zoals Heath Ledger (The Joker in The Dark Night), hoe was dat?
Ja, geweldig. Heath Ledger zien werken, voorbereiden, hoe serieus hij de rol nam en dat dag in dag uit. Een geweldige scène met Heath Ledger was toen hij in de film in het ziekenhuisbed zat toen de Joker op bezoek kwam bij Two-Face. Dat was een heel bijzondere dag, de manier hoe we samenwerkten, hoe Heath in zijn rol kwam en daarin bleef. Hoe we stil konden communiceren en dat werkend kregen. Het vervolgens van het script konden tillen en de werkelijkheid konden maken. Dat zijn de meest fascinerende momenten voor mij. Ik denk dat dat een van de meest fijne ervaringen is wanneer je acteurs hebt die heel serieus zijn, die voorbereid zijn en ook geïnvesteerd zijn in het maken van magie bij de film.

Aaron Eckhart
Aaron als TwoFace in The Dark Night (Warner Bros) Foto: WarnerBros

Wat betekende de rol als Two-Face voor jouw carrière?
Het was interessant. Maar om heel eerlijk te zijn heb ik niet alle kansen benut die mijn rol in de The Dark Knight’ had kunnen bieden. Ik ben gewoon doorgegaan. Natuurlijk was het goed om erin te zitten. Ik was er trots op omdat ik denk dat het een erg goede film is. Het was geweldig om met Chris Nolan, Heath Leadger (The Joker), Christian Bale (Batman) en iedereen samen te werken. Maar ik weet niet of het een groot verschil heeft gemaakt in mijn carrière.

Aaron Eckhart
Aaron als Two-Face in The Dark Night (Warner Bros)

Hoe kijk je terug op die periode nu je in een later stadium van je carrière bent?
Op dit punt in mijn carrière, ben ik 55 jaar oud, en ik denk dat ik gewoon geluk heb gehad dat ik in zoveel mooie films heb mogen spelen. Ik heb eigenlijk veel succes gehad. Meer dan 30 jaar in de industrie zijn, dat is behoorlijk speciaal voor mij. Soms knijp ik mezelf wel eens in mijn arm en zeg ik: we zullen zien waar de reis naartoe gaat.

Zijn er nog regisseurs of acteurs waarmee je in de toekomst zou willen samenwerken?
Zeker, recentelijk heb ik opnieuw met Renny Harlin gewerkt aan Deep Water. Ik hou ervan om vaker samen te werken met regisseurs en doe mijn best in elk project. Het voortdurend streven naar verbetering en werken met gepassioneerde mensen is de grootste uitdaging in de filmbusiness en dat is wat ik graag zie in degene waarmee ik nog ga samenwerken. Ik ben nog niet dood, dus we zullen zien wat er gebeurt.

Het zijn van een Hollywoodster

Hoe ben je omgegaan met het besef dat je een publiek figuur bent geworden?
Grappig genoeg zie ik mezelf niet echt als een publiek figuur. Mensen lijken niet te weten wie ik ben, wat ik prima vind. In vergelijking met grote sterren kan ik nog gewoon over straat zonder veel ophef. Maar het is grappig, als je kijkt naar wie ik de grote jongens noem, zoals Johnny Depp of Tom Hanks, echte grootheden. Om in het openbaar met hen te zijn, kunnen ze niet zomaar over straat lopen, ze hebben altijd mensen die op hen afrennen.

Ik herinner me dat ik in een bowlingbaan was met Julia Roberts en toen het publiek erachter kwam dat zij daar was, was het als een muur van mensen die naar haar toe renden en naar haar schreeuwden. Dat is iets anders dan wat ik ervaar. Mensen kijken misschien iets langer naar me, maar ze zeggen niets tegen me. En ze laten me gewoon mijn gang gaan. De meeste mensen weten niet eens dat ik een acteur ben. Dus ik heb niet echt het gevoel dat ik een publiek figuur ben. Ik was net twee maanden aan het werk in Nieuw-Zeeland en niemand herkende me. Ik reis over de hele wereld voor mijn werk. Het is dus prettig dat ik mijn werk wereldwijd kan doen zonder constant herkend te worden. Mijn fans schrijven wel eens leuke brieven, dat waardeer ik.

Aaron Eckhart
Foto: Depositphotos

Fietsen met ons door Nederland

 Wat was je favoriete plek op een filmset over de hele wereld?
Dat is een interessante vraag. Ik heb net in Boedapest gewerkt, en ik vond het de meest prachtige stad. Toen ik daar een film ging maken, was ik gewoonweg verbluft over hoe mooi de architectuur en de stad eruit zag. Het was tijdens de kerstperiode, dus de markten en de kathedralen waren allemaal verlicht. Ik was echt betoverd door de omgeving, de trams en de bussen. Dat is zeker een plek waar ik opnieuw wil werken. Ik heb op zoveel mooie plekken gewerkt. Ik zou graag teruggaan naar Griekenland en Parijs waar ik een film heb gedaan die ik geweldig vond. En natuurlijk plaatsen in Amerika, maar ik werk het liefst in Europa.

Heb je dan ooit in Nederland gewerkt?
Nee, maar Nederland heeft een speciaal plekje in mijn hart omdat ik als kind voor voetbal en honkbal daarheen ging toen ik in Engeland woonde. Ik herinner me dat er Nederlandse meisjes op onze school waren en ik had dus wat Nederlandse vrienden die ik erg leuk vond. Ik zou er graag eens naartoe gaan.

Heb je een specifieke plek die je zou willen bezoeken in Nederland?
Niet specifiek, maar ik ben een fietser. Als ik iets zou willen doen, zou ik graag over de wegen in Nederland willen fietsen. Ik heb een keer in België gewerkt, en ik denk dat de wegen in Nederland net zo goed zijn toch? Als ik in Nederland ben ga ik graag een rondje met jullie fietsen, haha!

This or that roldilemma’s met Aaron Eckhart

Welke filmpersonages zou je kiezen in verschillende noodsituaties?

Als je geconfronteerd wordt met een crisis, zou je dan Two-Face (The Dark Knight) als bondgenoot willen of President Asher (Olympus Has Fallen)?
Dat is een interessante vraag. Als ik te maken zou hebben met een crisis, zou ik voor Two-Face gaan.

Aaron Eckhart
Two-Face in The Dark Night (Warner Bros)

In een strijd tegen buitenaardse wezens, zou je liever SSgt. Nantz (Battle: Los Angeles) aan het roer hebben of Adam Frankenstein (I, Frankenstein)?
Nantz. Hij ging de strijd aan met buitenaardse wezens in de Battle of Los Angeles. Ik zou Nantz kiezen.

Aaron Eckhart
SSgt. Nantz in Battle of Los Angeles (Columbia Pictures)

Als je in een levensbedreigende situatie zat, wie zou je vertrouwen om je te redden: Jeff Skiles (Sully) of Steve Vail (The Brick Layer)?
Steve Vail, 100%.

Aaron Eckhart
Steve Vail in The Bricklayer (Millennium Media)

Als je te maken had met een natuurramp, wie zou je aan je zijde willen hebben: Dr. Josh Keyes van (The Core) of ‘Ken’ (No Reservations)?
Ik zou zeggen Dr. Josh Keyes. Ik mocht hem wel, hij was een goede vent. Slim en sterk.

Aaron Eckhart
Dr. Josh Keyes in The Core (Paramount Pictures)

Bij een onderhandeling met hoge inzet, zou je Nick Naylor als je vertegenwoordiger willen hebben (Thank You for Smoking) of Harvey Dent (The Dark Knight)?
Nick Naylor. hem zou ik zeker kiezen.

Aaron Eckhart
Nick Naylor in Thank you for smoking (Room 9 Entertainment)

Benieuwd naar de nieuwe film? Bekijk hier de trailer van The Bricklayer:

Reageer op artikel:
Q&A met Hollywoodster Aaron Eckhart over Batman, zijn liefde voor fietsen en The Bricklayer
Sluiten