7 Nederlandse films die je gezien móét hebben

redactie 25 okt 2018 Entertainment

Hoewel het leuker is om je avonduurtjes te vullen met avontuurtjes, is dat niet altijd mogelijk. Films zijn dan perfect om die eenzaamheid weg te kijken. Maar ja, dan moet je wel iets hebben om naar te turen. En niks is frustrerender dan constant lopen zoeken naar een film in de beperkte vrije tijd die je hebt. Daarom hebben wij weer eens een lijstje voor je gemaakt.

Dit keer een lijstje met zeven van de beste Nederlandse films ooit. Perfect voor als je het wel even gehad hebt met al die Hollywood-meuk. Hoewel Alles is Liefde-achtige films soms best oké zijn, is dit FHM. Wij hebben er dus wel rekening mee gehouden dat jouw mannelijkheid niet ten onder gaat aan deze films. Hier heb je dus zeven Nederlandse mannenfilms die jij echt gezien moet hebben.

1. De Marathon

Gerard en z’n collega’s zijn een rasechte Rotterdammers. Gerard heeft een eigen garage die niet zo lekker loopt. Om de garage te redden gaan ze rennen. Een marathon. Nu hebben ze allemaal nou niet echt een goddelijk lichaam met bijbehorende conditie, dus het wordt een flinke uitdaging. Bovendien is Gerard chronisch ziek. Een sterk verhaal verpakt in een hilarische comedy.

2. Zwartboek

Een goede Tweede Wereldoorlog-film op z’n tijd kan ook zeker geen kwaad. Rachel Stein, gespeeld door Carice van Houten, speelt een belangrijke rol in de verzetsstrijd tijdens de jaren van Duitse bezetting in Nederland. Zwartboek is misschien wel de beste oorlogsfilm van Nederlandse bodem.

3. TBS

Johan van S. gespeeld door Theo Maassen zit in een tbs-kliniek nadat hij veroordeeld is voor de moord op z’n vader en z’n zusje. Dat ‘ie z’n vader een ticket naar de zevende hemel heeft gegeven geeft ‘ie toe, maar hij houdt vol onschuldig te zijn voor de dood van z’n zusje. Hij ontsnapt om z’n onschuld te bewijzen. Een misdaadfilm met een donker randje.

4. All Stars

All Stars is een legendarische Nederlandse film uit 1997 die je gezien móét hebben. Zes vrienden spelen al jaren in de kelderklasse. Hun vijfhonderdste wedstrijd nadert, maar de sfeer zakt in. De lust lijkt te zijn verdwenen. Bram, gespeeld door Danny de Munk, probeert z’n maten weer op te peppen. Een echte mannenfilm met verschillende, diepere verhaallijnen.

5. De Heineken Ontvoering

De Heineken Ontvoering gaat over de bekendste ontvoeringszaak ooit in Nederland. Een groep criminelen wil de baas van het grote biermerk ontvoeren. Hieruit hopen ze een flinke som losgeld te halen. Het wordt een spannend spel tussen de politie en de bende criminelen, die Freddie Heineken en zijn chauffeur goed verstopt hebben.

6. Loft

In Loft delen vijf mannen in Amsterdam een appartementje, waar ze terecht kunnen voor hun buitenechtelijke escapades. Het gaat echter faliekant mis, als er een op een ochtend een vrouw vermoord wordt aangetroffen. Maar wie was het? Serieus toffe en verrassende film, met extra bonuspunten voor de aanwezigheid van de ongekend sexy Anna Drijver.

7. Wolf

Nog op zoek naar een spannende Nederlandse thriller? Dan is Wolf een film die je echt nog moet zien. Voor Majid, een talentvolle kickbokser, is het lastig op het rechte pad te blijven. Hard trainen maakt steeds meer plaatst voor criminele activiteiten.

Bonus: Van God Los

Als bonusfilm hebben we nog Van God Los, het verhaal dat is gebaseerd op de Bende van Venlo. Bekroond met een Gouden Film en drie Gouden Kalveren. Poldemisdaad van hoog niveau, met een aantrekkelijke Angela Schijf in een vlammende vrouwelijke hoofdrol.

Reageer op artikel:
7 Nederlandse films die je gezien móét hebben
Sluiten