Op deze 5 plekken op aarde leven mensen het langst

Een aantal jaar terug spraken wij André du Pon uit Vlaardingen. De beste man was toen al 105 jaar oud, een leeftijd waar ieder van kan dromen. Kerngezond en gelukkig, wat wil een mens nog meer. Mensen die oud worden, dan denk je wellicht eerder aan de Blue Zones. Van Italië tot Costa Rica zijn deze zones te vinden. Grote verschillen in cultuur, maar ook overeenkomsten, een aantal opmerkelijke zelfs. Hoe komt het dat juist deze mensen zo uit worden? Wij zochten het even voor je uit.

Normaal gesproken wordt de gemiddelde persoon wereldwijd zo’n 72 jaar oud, maar in de Blue Zones leven mensen veel langer, meestal tot minstens 90 jaar. Dat is echt opvallend.

We nemen even een kleine duik in de magische Blue Zones op deze aardkloot, waar mensen gemiddeld oud worden.

Okinawa, Japan

Deze Japanse gemeenschap voert een streng dieet. Ze eten hier veel zoete aardappels, sojabonen, kurkuma en goya, een soort bittere meloen. Een overschot aan vitamines, daardoor leven de Japanners hier lang en in goede gezondheid, zo vond National Geographic uit.

Daarnaast is het heel normaal in hun cultuur dat vrouwen op hun negentigste nog steeds werken zijn als ama. Dat zijn die traditionele duiksters die de zee in duiken op zoek naar lekkere zeebeesten. Op z’n minst indrukwekkend te noemen.

Ze hebben ook een oud gezegde: “Hara Hachi Bu”, wat betekent dat ze moeten stoppen met eten als ze ongeveer 80% vol zitten. Zo voorkomen ze dat ze zich overeten. En niet te vergeten, ze zijn echt dol op hun familie, wat hun leven veel betekenis en richting geeft.

Nicoya, Costa Rica

Dit schiereiland in Midden-Amerika is echt een bijzondere plek. Ze maken hier amper narigheid mee en eten ze geen bewerkt voedsel, zoals wij dat helaas kennen. Daarnaast blinken ze uit in de cijfers van mannelijke 100-jarigen. Ze winnen het op hun sterke geloofsgemeenschappen, enorme sociale netwerken en de gewoonte om regelmatig lichte lichamelijke activiteit te doen. Dat is hun magische formule voor een lang en gezond leven.

Ikaria, Griekenland

Op dat schattige eiland Ikaria in de Egeïsche Zee, leven de mensen wel zo’n 10 jaar langer. Gemiddeld hebben ze zo’n 20% minder kans op kanker, de helft minder kans op hartproblemen en dementie lijkt er gewoon niet voor te komen. Wat is hun geheim? Nou, het begint met hun eten. De zogeheten Ikarianen genieten van hun eigen keuken, eten veel groenten en fruit, volle granen, bonen, aardappels en olijfolie. Niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond.

En dat niet alleen, want elke dag is er een siësta in de namiddag. Dat betekent even lekker ontspannen. Onderzoek toont aan dat mensen die een dutje doen in de middag tot wel 35% minder kans hebben om te sterven aan hartproblemen. Die dutjes verlagen namelijk de stresshormonen en laten je hart net wat meer chillen.

@helenarosemitchell Craving this place 🌴 #travel #placesingreece #wheretotravel #summer2023 #wheretogoingreece ♬ The Journey – Sol Rising

Sardinië, Italië

Mensen op Sardinië leven opvallend lang en dat komt door een aantal interessante redenen. De smakelijke Sardijnse gerechten met verse vis, groenten en een scheutje rode wijn dragen bij aan een gezond dieet. Het eiland zelf nodigt uit tot actieve buitenactiviteiten, van bergwandelingen tot zwemmen in de kristalheldere zee.

Maar er is meer dan dat. Sterke sociale verbondenheid en een ontspannen mediterraan klimaat verminderen stress, terwijl genetische factoren ook een rol spelen. Al deze elementen creëren een omgeving waarin mensen de kans hebben om een lang en gezond leven te leiden, en dat blijkt wel uit het bovengemiddelde aantal honderdjarigen op Sardinië.

Loma Linda, VS

In Loma Linda, Californië, zijn er heel wat mensen die het adventistische geloof aanhangen, en gezonde voeding is voor hen een big deal. Hun motto “je lichaam is je tempel” komt rechtstreeks uit de bijbel en dat betekent voor dat ze hun voeding in de gaten houden en proberen om niet veel vet, suiker en zout te eten. De bewoners lijken bijna tien jaar langer in goede gezondheid te blijven dan ergens anders in de VS.

Wil je nou een serie over de Blue Zones kijken en leren hoe je 100 jaar wordt? Check dan vooral deze serie op Netflix.

Reageer op artikel:
Op deze 5 plekken op aarde leven mensen het langst
Sluiten