Kreeften levend koken is in Zwitserland vanaf 1 maart verboden

Redactie 19 feb 2018 Entertainment

“Zo rood als een kreeft”, een uitspraak die niet is ontstaan omdat kreeften van origine rood zijn. Een kreeft krijgt pas na het koken een rode kleur. Dat komt omdat tijdens het koken het rode pigment ‘astaxanthine’ vrijkomt. Volgens velen komt er meer dan rood pigment vrij bij het koken van het diertje, namelijk veel pijn. Zo woedt al enige jaren de discussie of het koken van kreeft niet te wreed is. Zwitserland is het eerste land dat besloten heeft het koken van kreeft te verbieden.

De Zwitserse regering heeft, als een gedeelte van hun dierenbescherming en welvaart regels, het verbod opgesteld. De Zwitserse regering gelooft dat krabben en kreeften pijn kunnen voelen en dat het koken hiervan een barbaarse bereidingswijze is. De nieuwe wet heeft als gevolg dat koks de kreeften eerst bewusteloos dienen te maken, voordat ze de diertjes van het leven beroven. In plaats van gekookt te worden zullen de kreeften eerst geëlektrocuteerd of bevroren dienen te worden.

Zwitserland is hiermee het eerste land dat zulke acties onderneemt. Nog geen ander land heeft vergelijkbare reglementen. De actie kan wel het tij doen keren. Zo heeft het doorvoeren van de regels voor opspraak in het buitenland gezorgd. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk, zijn er ministers die dezelfde regels willen doorvoeren. Als het aan de vissenbescherming in Nederland ligt, wordt het ook hier snel verboden om kreeften levend te koken. Zij zijn een petitie begonnen die inmiddels al meer dan 17.000 keer ondertekend is.

Foto: thefrisky.com

Reageer op artikel:
Kreeften levend koken is in Zwitserland vanaf 1 maart verboden
Sluiten