Vandaag vindt de zomerzonnewende plaats, maar wat is dat eigenlijk?

Op dit moment kunnen wij nog genieten van de heerlijke lange dagen, maar vanaf vanavond kan dat niet meer. Dan begint de zomerzonnewende. Dat betekent dat de zon op zijn felst is en dat vanaf deze dag het weer kortere dagen worden. Maar hoe werkt dit nou precies? Wij zochten het voor je uit!

Zomerzonnewende

Op de langste dag van het jaar is het in Amsterdam maar liefst 16 uur, 48 minuten en 12 seconden licht. Dat is een heule lange periode als je dat vergelijkt met de kortste dag van het jaar. Dan is het namelijk slechts 7 uur, 40 minuten en 40 seconden lang licht. Maar hoe kan het zo lang licht blijven? De zomerzonnewende betekent dat op dit moment de het noordelijk as van onze planeet het meest helt richting de zon. Dit heeft invloed op heel de aarde. De reden dat de dagen niet even lang zijn komt omdat de aarde 23,5 graden scheef staat. Als het winter is, gebeurd precies hetzelfde maar dan tegenovergesteld. Dit heet de winterzonnewende. Dan staat de zon op zijn zuidelijkste punt van de aarde.

Wanneer

De wetenschap is zo goed, dat ze alles tot op de minuut kunnen voorspellen. Ze voorspellen het niet alleen voor dit jaar, maar ook voor het jaar daarop. De zon zelf verandert dit jaar van baan op 20 juni om 23:43 sharp. Op het noordelijk halfrond valt namelijk de zomerzonnewende altijd op 20 of 21 juli. Een jaartje later valt de zomerzonnewende op 21 juni om 11:13 sharp. Deze is wat vroeger. In de eerste periode zullen we niks merken van de kortere dagen in september beginnen het wel te merken, want dan worden de dagen rond de vier minuten per dag korter.

Reageer op artikel:
Vandaag vindt de zomerzonnewende plaats, maar wat is dat eigenlijk?
Sluiten