Zo bereik je de top volgens Klaas-Jan Huntelaar

Redactie 27 mrt 2015 Entertainment

Op de heugelijke dag dat FHM training kreeg van Guus Hiddink vond ook de selectiedag plaats van Nike Most Wanted. Een soort Idols voor voetballers waarbij de talentjes een plaats in de Nike Academy in Engeland kunnen veroveren. De Nike Academy moet vervolgens als springplank fungeren voor een glansrijke carrière in het profvoetbal. Zo’n twintig voetballers is dit via Nike al gelukt en sleepten contracten in de wacht bij clubs als HSV, Spartak Moskou en Celtic. Onze nationale topspits Klaas-Jan Huntelaar was in Zeist aanwezig om de winnaars van de selectiedag bekend te maken. Voor dat zover was werd de spits van Schalke’04 geïnterviewd door Jan-Joost van Gangelen. Klaas Vaak – goed voor 272 doelpunten in zijn carrière – vertelt over zijn jeugd, omgaan wedstrijdspanning en geeft aan wat het belangrijkste is om de top te halen.

Jan Joost: We hebben net gekeken naar de selectiedagen van Nike Most Wanted. Dat is natuurlijk hartstikke spannend voor die jongens. Hoe ga jij om met dat soort spanning?
Vertrouwen op je talent. Je weet zelf wat je het beste kan. Daar moet je op vertrouwen. Dat heb je altijd en dan is het aan jezelf om dat te laten zien in de wedstrijd. Heb je ook een beetje geluk bij nodig dat je elftal goed speelt. Zo kun je nog wel meer factoren opnoemen waar je afhankelijk van bent. Maar vertrouwen en zelfverzekerdheid is de belangrijkste sleutel.

Heb je daar maniertjes voor om dat vertrouwen te krijgen? Kletsen met een bepaalde verzorger, eerst je rechterschoen, dan je linkerschoen aantrekken. Heb jij dat soort bijgeloof?
Nee ik focus me altijd gelijk op de wedstrijd. Ik ga ook niet meer op om het veld te checken ofzo, dat hebben we de dag ervoor al gezien op de training. Voor de rest gewoon omkleden, misschien een beetje behandelen, maar dat doe ik ook zo min mogelijk, en daarna lekker voetballen.

Neem ons eens mee terug naar de tijd dat jij 16, 17 jaar oud was. Wat dacht je, wat wilde je, wat heb je gelaten?
Toen ik 16 was zat ik bij De Graafschap in de jeugd. Mijn focus was altijd om profvoetballer te worden. Daarvoor hoefde ik niks te laten, want voetbal was het allerleukste wat ik deed. Tussendoor moest ik natuurlijk ook soms even naar school, maar daarna ging ik gelijk weer lekker voetballen. Dag en nacht. Dat ging natuurlijk. Niet het idee gehad dat ik er minder voor moest laten. Natuurlijk kon ik minder vaak stappen. Meisjes? Maar ik was eigenlijk heel lang verliefd op de bal. Nog steeds eigenlijk wel. Het meisje kwam er later bij, haha.

Aan wie heb je het meest gehad om je heen?
Familie en vrienden. Mijn vriendin die ik toen heb ontmoet. De thuisbasis. Gewoon doorgaan is het belangrijkste. Ook als een wedstrijd slecht loopt. Je komt er altijd wel weer bovenop. Je kan altijd wel weer iets goeds doen, zeker als spits.

Wat heb je zelf voor extra’s gedaan?
Veel trainen. Ik ben wel een trainingsbeest ja. Als eerste op het veld, als laatste eraf. Ik bleef altijd plakken om op de goal te schieten. Die goal heeft iets magisch voor mij. Dat gebeurde altijd voor de training, na de training en het als het even kon ook tijdens de training. Het liefst met een keeper erbij. Keepers zijn vaak ook m’n beste vrienden geworden, want ik heb ze gewoon nodig om een doelpunt te maken. Zonder keeper is er gewoon niet zoveel aan om een goal te maken.

Hoe ga je om met aspecten als voeding en rust?
Daar let ik zeker op. Aan het begin van m’n carrière was dat minder een focus dan nu. Maar je wordt steeds ouder, leert je lichaam steeds beter kennen en ziet dat het effect heeft. Zorgen voor een goede arbeids-rust-verhouding, de goede dingen eten.

Wat heb je laten staan?
Van jongs af aan at ik altijd heel graag pasta. Maar op gegeven moment merk je dat er wat kilo’s bijkomen. Voor mijzelf had ik wel het gevoel dat ik daar winst kon halen dus daar ben ik ook op gaan letten. Dus at ik alleen nog maar voor en na de wedstrijd koolhydraten en voor de rest wat gematigder.


The Hunt met de winnaars van Nike Most Wanted  v.l.n.r: Giovanni Lunger, Youri de Winter en Bjorn Haggerty.

Je hebt veel talent om je heen gezien. Je hebt ongetwijfeld ook talenten meegemaakt die in potentie geweldig waren maar uiteindelijk toch mislukten. Wat komt gelijk naar voren als je daaraan denkt? Mentaliteit. Er waren heel veel goede spelers in de jeugd, maar die hadden niet de juiste mentaliteit om op de langere termijn iets te bereiken. Dan waren ze één of twee wedstrijden fantastisch, maar daarna weer een paar wedstrijden niet. De echte toewijding om prof te worden was bij die jongens niet aanwezig.

Wat is het voornaamste wat je geleerd om te komen en te blijven waar je nu bent?
Focus, toewijding en plezier.

Soms ben je zo gefocust en gestrest dat je bijna geen plezier kan hebben.Heb jij dat in het begin van je carrière ook gehad dat je er minder van kon genieten dan nu je meer ervaren bent?
Ik heb altijd wel plezier gehad. Maar er zijn wel eens fases waarin je minder plezier hebt. Of dat je als spits misschien te veel gefocust bent op doelpunten maken. Als dat een paar wedstrijden niet lukt moet je zorgen dat het je niet gaat frustreren. Je moet wel relaxed blijven en zoals ik al zei vertrouwen op de kwaliteiten die je hebt. Aan het begin van je carrière kan je er nog wel eens mee zitten, met een gemiste penalty bijvoorbeeld, maar dat soort dingen moet je zo snel mogelijk afsluiten en door naar het volgende.

Dat klinkt makkelijker dan het is. Hoe heb je dat geleerd?
Je wordt door de jaren heen vanzelf ervaringsdeskundige. Fouten maken hoort erbij. Iedereen maakt fouten. Het is belangrijkste hoe je daar mee omgaat. Fouten kunnen weer het begin zijn naar iets moois. Je moet proberen om het om te draaien naar iets positiefs zodat je er iets van leert.

Waar let jij op als je een nieuw jong talent in je team krijgt?
Aannames, overzicht. Dat soort dingen. Dat is iets wat je hebt. Je ziet heel vaak in de jeugd dat goeie spelers doorkomen in de jeugd, middenvelders, aanvallers. Het is vaak veel van hetzelfde. Dat is iets typisch Nederlands. In Duitsland heb je ook heel veel vervelende verdedigers rondlopen die soms niet eens goed kunnen voetballen. Maar die jongens kunnen ook op niveau mee. Soms worden er in het topvoetbal andere dingen gevraagd.

Wat is de gouden tip voor jonge talenten?
Als je echt iets wil bereiken en je gaat daar met volle overgave voor, dan zien de mensen om je heen dat ook. Dan krijg je ook een bepaalde gunfactor. Maar het is vooral voor jezelf belangrijk dat je er met hart en ziel voor gaat. Dat is een gouden tip. Verder moet je plezier hebben en dingen doen die je leuk vindt. Niet iedereen zal uiteindelijk voetballer worden, dus je moet dingen zoeken die je leuk vindt en daar vol voor gaan.

Interviewer: Jan Joost van Gangelen
Uitwerking: Chris Riemens
Beeld: Pim Ras / Nike

Reageer op artikel:
Zo bereik je de top volgens Klaas-Jan Huntelaar
Sluiten