Zakenman verliest 13 miljard in een half uur

luc 21 mei 2015 Entertainment

Wie heeft er nooit nagedacht over het kopen van aandelen. Als je er een beetje verstand van hebt, dan is het toch makkelijk en snel verdiend. Bye bye hard werken. Maar je wint wat en je verliest wat. Zo werkt het nou eenmaal. Als je niet ‘speelt’ met al je geld, moet het leuk blijven. Maar dat is niet het verhaal van deze Chinese zakenman. Li Hejun, voorzitter van Hanergy Thin Film Power Group Ltd, een bedrijf dat zonne-energie apparatuur produceert, verloor in 30 minuten tijd maar liefst 13 miljard euro. 13 miljard! In 30 minuten. Die zal een flinke baaldag hebben gehad. 

Hoe dan?
Bijna de helft van Hejun’s fortuin ging verloren in slechts 30 minuten tijd op de beurs van Hong Kong. Op één punt had Hanergy een beurswaarde van maar liefst €38 miljard bereikt. Maar in de laatste dertig minuten van de handel, daalden de aandelen van het bedrijf met meer dan 40 procent.

Het is nog niet duidelijk wat ervoor gezorgd heeft dat de aandelen zo snel gekelderd zijn. Sommigen zeggen dat het komt omdat Hejun niet kwam opdagen tijdens de jaarlijkse shareholders meeting.

Analisten waren op hun hoede voor de financiën van Hanergy dankzij het gebrek aan transparantie met betrekking tot de verkoop en andere twijfelachtige zakelijke beslissingen. Daarom werd overwaardering vermoed toen de aandelen van het bedrijf met maar liefst 500 procent stegen in het afgelopen jaar. De daling ontstond net nadat hun concurrent Yingli een daling van 37 procent ervoer op dinsdag. Zo, voel jij je ook weer wat beter over de 100 euro die je hebt weggegooid aan de roulette tafel van ‘t weekend.

Reageer op artikel:
Zakenman verliest 13 miljard in een half uur
Sluiten