{"id":195661,"date":"2021-01-12T16:00:31","date_gmt":"2021-01-12T15:00:31","guid":{"rendered":"https:\/\/fhm.nl\/?p=195661"},"modified":"2021-01-12T13:16:26","modified_gmt":"2021-01-12T12:16:26","slug":"ketchup-is-perfect","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/fhm.nl\/ketchup-is-perfect\/","title":{"rendered":"Ketchup is de perfecte saus, vinden wetenschappers"},"content":{"rendered":"
<\/div>

Wij Nederlanders zijn de koning van de sausjes. Waar in Amerika schappen vol staan met chipssmaken, hebben wij voor elke gelegenheid wel een potje. Toch is de \u00e9chte koning van de sausjes een welbekende klassieker: ketchup! De wetenschap heeft namelijk besloten dat ketchup echt de perfecte saus is.
\n<\/strong><\/p>\n

En ja, daar is dus echt onderzoek naar gedaan. Dat moet gesmaakt hebben!<\/p>\n

Alle vijf smaken<\/h2>\n

Op je tong zitten smaakpapillen, die in verschillende gebieden andere dingen proeven. Je hebt zout, zoet, bitter, zuur en het mysterieuze umami. Veel sausjes verblijden jouw mond met \u00e9\u00e9n of twee van deze smaken, maar ketchup bevat ze allemaal. Helemaal umami is een bijzondere verschijning. De smaak is vernoemd naar het Japanse woord voor ‘lekker’, omdat de ervaring van deze smaak zo uniek en onbeschrijflijk is. Uitleggen kan je het niet, maar je proeft het wel. Daarom blijf je toch bij veel gerechten de oude vertrouwde fles ketchup pakken.<\/p>\n

Het geheime recept<\/h2>\n

Ok, umami is dus h\u00e9t geheim van ‘t bekende rode goedje. Sterker nog, de smaak werd zo populair dat wetenschappers jaren hebben geprobeerd het na te maken. MSG werd de wetenschappelijke vervanger enne… dat kom je dus vaak tegen in junkfood. Het is de stiekeme reden dat we ‘t dus zo lekker vinden. In de professionele keuken zal je hier geen potje van aantreffen, maar toch keert umami ook terug bij de chefkok. En hoe? Juist, in de vorm van ketchup. Beroemde koks zoals Jamie Oliver en Marco Pierre White zweren bij een klein beetje ketchup om een gerecht net die extra boost te geven. Het is in de keuken dus net zo onmisbaar als zout.<\/p>\n

Smaken verschillen natuurlijk, maar wetenschappelijk gezien is ketchup dus \u00e9cht de beste saus. Mocht je dus nog een keer deze discussie in huis hebben, weet je nu hoe je jezelf moet onderbouwen.<\/p>\n","protected":false,"plaintext":"Wij Nederlanders zijn de koning van de sausjes. Waar in Amerika schappen vol staan met chipssmaken, hebben wij voor elke gelegenheid wel een potje. Toch is de \u00e9chte koning van de sausjes een welbekende klassieker: ketchup! De wetenschap heeft namelijk besloten dat ketchup echt de perfecte saus is.\r\n<\/strong>\r\n\r\nEn ja, daar is dus echt onderzoek naar gedaan. Dat moet gesmaakt hebben!\r\n

Alle vijf smaken<\/h2>\r\nOp je tong zitten smaakpapillen, die in verschillende gebieden andere dingen proeven. Je hebt zout, zoet, bitter, zuur en het mysterieuze umami. Veel sausjes verblijden jouw mond met \u00e9\u00e9n of twee van deze smaken, maar ketchup bevat ze allemaal. Helemaal umami is een bijzondere verschijning. De smaak is vernoemd naar het Japanse woord voor 'lekker', omdat de ervaring van deze smaak zo uniek en onbeschrijflijk is. Uitleggen kan je het niet, maar je proeft het wel. Daarom blijf je toch bij veel gerechten de oude vertrouwde fles ketchup pakken.\r\n

Het geheime recept<\/h2>\r\nOk, umami is dus h\u00e9t geheim van 't bekende rode goedje. Sterker nog, de smaak werd zo populair dat wetenschappers jaren hebben geprobeerd het na te maken. MSG werd de wetenschappelijke vervanger enne... dat kom je dus vaak tegen in junkfood. Het is de stiekeme reden dat we 't dus zo lekker vinden. In de professionele keuken zal je hier geen potje van aantreffen, maar toch keert umami ook terug bij de chefkok. En hoe? Juist, in de vorm van ketchup. Beroemde koks zoals Jamie Oliver en Marco Pierre White zweren bij een klein beetje ketchup om een gerecht net die extra boost te geven. Het is in de keuken dus net zo onmisbaar als zout.\r\n\r\nSmaken verschillen natuurlijk, maar wetenschappelijk gezien is ketchup dus \u00e9cht de beste saus. Mocht je dus nog een keer deze discussie in huis hebben, weet je nu hoe je jezelf moet onderbouwen."},"excerpt":{"rendered":"

Wij Nederlanders zijn de koning van de sausjes. Waar in Amerika schappen vol staan…<\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":195662,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[3],"tags":[675,443,67177],"yst_prominent_words":[39381,1596,7711,43236,24802,7965,10061,37815,2467,27074,118293,11485,1560,2949],"acf":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/195661"}],"collection":[{"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/4"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=195661"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/195661\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":195667,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/195661\/revisions\/195667"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/195662"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=195661"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=195661"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=195661"},{"taxonomy":"yst_prominent_words","embeddable":true,"href":"https:\/\/fhm.nl\/wp-json\/wp\/v2\/yst_prominent_words?post=195661"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}