Wereldprimeur met de pinjas voor daklozen in Amsterdam

redactie 22 dec 2016 Entertainment

Je kent het wel: Er komt een zwerver op je af en vraagt of je vijftig cent hebt voor een slaapplaats. Je voelt even driftig aan je broekzakken – zonder dat je echt grondig zoekt – en zegt dan dat je helemaal geen gepast geld hebt. Daar kom je binnenkort wellicht niet meer mee weg want in Amsterdam experimenteren ze met de pinjas waardoor je contactloos geld kunt doneren.

Met de speciale winterjas hoef je niet bang te zijn dat je geld wordt uitgegeven aan drank en drugs want het kan alleen ingewisseld worden voor een maaltijd, bad of slaapplek bij de samenwerkende daklozen organisaties.

Mirjam Slisser heeft een primeurtje en mag als één van de eerste kennis maken met een dakloze met de pinjas. Als dakloze Carla vraagt of ze wat geld kan missen, staat ze niet met een opgehouden hand maar wijst ze naar haar borst. Het is eerst nog wat onwennig maar Mirjam vindt het een top idee: “Ik geef wel eens wat geld aan een dakloze, maar dan zie ik ze er meteen mee naar de Gall & Gall sprinten. Laatst dacht ik slim te zijn door een broodje te geven. Maar toen ik omkeek, zag ik dat het gewoon in de prullenbak werd gekieperd.”

Carsten van Berkel en Stefan Leendertse van reclamebureau N=5 zaten precies met hetzelfde probleem. Daarom bedachten ze deze jas. Het gebeurt steeds vaker dat je geen gepast geld meer in je zak hebt, aangezien je ongeveer overal kunt pinnen. Carla is, samen met een andere dakloze, de gelukkige om het voor het eerst te proberen. "Het is heel leuk om uit te leggen hoe het werkt," vertelt ze aan Het Parool. "Daardoor heb ik veel meer contact met mensen."

Dit klinkt als een goed plan en als dat nou echt zo blijkt te zijn na de proefperiode, beheert de daklozenopvang straks de rekening van de zwerver. Zij vragen ongeveer een eigen bijdrage van vijf euro en zo kunnen ze kijken of de dakloze dat kan betalen. Als je geld overmaakt krijg je ook nog eens een persoonlijk dankbericht van de persoon waar jij geld aan hebt gedoneerd. Dit is toch top.

Bron: Het Parool.

Reageer op artikel:
Wereldprimeur met de pinjas voor daklozen in Amsterdam
Sluiten