We spraken Oliver Heldens over gamen, house en bh’s richting z’n hoofd

wpk-admin 21 nov 2016 Entertainment

Bij het lanceren van een nieuwe game hoort natuurlijk een moddervet nummer. Bij Ubisoft weten ze dat als geen ander en voor het tweede deel van hun Watch Dogs serie wisten ze niemand minder dan Oliver Heldens te strikken. Met zijn glunderende track ‘Good Life’, laat Heldens niet alleen zien dat het leven een feestje is, ook de kritiek dat het eerste deel uit de serie te serieus was, wordt weggewuifd door de euphorisch tunes van de 21-jarige Rotterdamse DJ. Voordat de superster met een hart van goud in het Google hoofdkantoor in Londen de release van het spel inluidde, namen we hem even apart voor een joviale tête à tête. 

Ben je een beetje een gamer Olivier?
Ik heb niet altijd tijd om de console aan te zetten, maar als ik thuis ben dan game ik best wel veel omdat het een mooie pauze is tussen het muziek maken en om mijn hoofd even leeg maken. Ik speel vooral FIFA, lekker online een potje ballen. Ook speel ik af en toe Call of Duty en sinds kort ook Watch Dogs 2, ik moet toch een beetje voorbereid zijn. Het deed me een beetje aan GTA denken wat ik ook veel gespeeld hebt. Alleen is Watch Dogs net even wat anders dan hersenloos schieten haha.

Hoe is de samenwerking met Ubisoft tot stand gekomen?
Ubisoft benaderde Spinnin’ Records om een videoclip te maken in samenwerking met hun nieuwe game Watch Dogs 2, dus ik stuurde een heleboel muziek op waaronder mijn nieuwe plaat good life. Ubisoft was er helemaal wild van, omdat veel van de mensen die aan de game werken van mij en mijn muziek houden. Ik ben zelf ook heel blij met de samenwerking en hoe de videoclip eruit is komen te zien. De video past niet perse bij het nummer maar ik vind dat ze elkaar wel lekker aanvullen. Het maakt mijn nummer wat stoerder.

Je bent de DJ Mag top-10 binnen gekomen dit jaar, hoe waardeer jij zo’n notering?
Het is absoluut een grote eer, ik ben er heel blij mee, maar ik ben er niet echt mee bezig. Mijn doel is niet om de grootste of beste DJ ter wereld te worden, ik zie mijn nummer 8 in de top 100 meer als een leuke bijkomstigheid van muziek maken. Mijn grootste en voornaamste doel is muziek maken waar ik, en anderen, enthousiast en blij van worden. Maar het is zeker een leuke bijkomstigheid.

Een foto die is geplaatst door Oliver Heldens (@oliverheldens) op

Zes van de tien populairste dj’s in de DJ mag top-100 zijn Nederlands, hoe verklaar jij het Nederlandse succes?
Dance muziek is altijd heel groot geweest in Nederland, toen het kwam overwaaien uit Amerika. In Nederland hebben we er toen heel veel soorten dance en house stromingen bij gekregen door de populariteit. Nederlanders zijn ook heel kritisch en willen kwalitatief goede muziek denk ik. We willen het altijd net even anders en beter doen, dat zie je in heel veel dingen die Nederlandse bedrijven wereldwijd doen. Daarnaast heb je als dj in Nederland heel veel feesten en festivals die je af kan gaan om meer ervaring te krijgen en beter van te worden.

Je bent nog een jonge pik, super succesvol en hebt je eigen platenlabel Heldeep Records. Had je ooit verwacht dat je zo vroeg, al zo lekker zou gaan?
Ik kan niet zeggen dat ik het echt had verwacht, maar ik wist wel altijd al dat er potentie in zat en dat het haalbaar was. Toen ik jong was, was ik altijd al bezig met dingen maken en creativitieit. Ik wilde architect of uitvinder worden en in de muziekles raadde de meester mij aan om mij eens te gaan verdiepen in een instrument. Hij vond dat ik veel aanleg had voor muziek en ook thuis kwam ik er veel mee in aanraking. M’n vader was altijd gek van synthesizers en er werd veel muziek gemaakt thuis. Ik ben begonnen met piano spelen, maar toen ik er op mn 12e achter kwam dat je op de computer ook muziek kon maken was ik verkocht. Toen droomde ik er stiekem al van om later een grote dj te worden.

Een foto die is geplaatst door Oliver Heldens (@oliverheldens) op

Wat is het bizarste dat je achter de draaitafels hebt meegemaakt?
Ik was aan het draaien in Tampa, Florida toen er steeds twee meisjes het podium opkwamen om te dansen. Natuurlijk werden ze door de security weer van het podium geschopt, maar ze bleven het proberen. Uiteindelijk kregen ze zeker 50 man zo gek om met z’n allen het podium te ‘bestormen’. Na een tijdje stonden er dik 50 man om mij heen te dansen en te feesten, bizar. Slipjes heb ik niet naar m’n hoofd gekregen, wel veel bh’s. Het absurdste was in 2014 in Montreal, Canada. Ik stond te draaien op Iglo Fest in de winter. Het was dik onder het vriespunt en iedereen was goed ingepakt met sjaals, mutsen en skipakken. Toch kreeg een chick het voor elkaar om onder haar skipak vandaan, haar bh uit te trekken en naar de dj booth te gooien. Ik had hem eigenlijk moeten bewaren als aandenken, maar dat ging me iets te ver.

Wat zou je iedereen die op hun zolderkamertje muziek aan het maken is willen meegeven?
Origineel zijn en blijven is heel belangrijk. Het programma dat ik gebruik om muziek te maken is dit jaar tientallen miljoenen keren gedownload. Iedereen kan tegenwoordig muziek maken en om daar bovenuit te stijgen moet je een originele sound hebben. Het is ook heel belangrijk om plezier te hebben in wat je doet. Als je het alleen doet met het doel om rijk of populair te worden, gaat het niet lukken. Verder moet je je niet te veel laten afleiden door trends, hou het dicht bij jezelf. Mensen hebben allemaal een eigen muzikale bleuprint, een nummer betekent voor de één wat anders dan voor de ander. Kijk wat je zelf leuk vindt.

Reageer op artikel:
We spraken Oliver Heldens over gamen, house en bh’s richting z’n hoofd
Sluiten