We spraken met een professionele Counter-Strike gamer over money, meisjes en zijn skills

redactie 29 okt 2016 Entertainment 4

De Belgische Fréderic Dewever is een professionele Counter Strike: Global Offensive speler. Hij is team captain van het beste team van de Benelux, de LowLandLions. Op zaterdag 26 en zondag 27 november zijn de finales van de ESL Benelux in de Amsterdam ArenA en daar mag Fréderic, online bekend als Monu, met zijn team de titel verdedigen. Wij vroegen ons af wat voor een gast één van de beste CS:GO spelers nou eigenlijk is.

Hey Fréderic! Hoe goed ben je nou precies?
Tja, dat is een lastige vraag. Het is natuurlijk een teamgame en ik ben vooral goed in het ondersteunen en aansturen van de anderen. Wereldwijd ligt het niveau wat hoger dan wij aankunnen maar ik ben met mijn team LowLandLions wel de beste van de Benelux. Als je meer informatie wilt over het team kun je onze Facebookpagina ‘LowLandLions’, onze Twitterpagina ‘@thelowlandlions’ of onze nieuw website ‘lowlandlions.com’ checken.

Waar komt je nickname ‘monu’ eigenlijk vandaan?
Haha ja dat is een afkorting van monument. Dat vond ik toen ik jonger was wel grappig, op een gegeven moment kom je bekend te staan onder die naam in de community. Dus dan is ook het niet echt handig om je naam nog te veranderen.

Is gamen jouw fulltime baan?
Ik werk fulltime als ICT consultant want ja, de huur moet ook betaald worden. En gamen doe ik eerder als vrijetijdsbesteding. Met het gamen word ik gesponsord door het team de LowLandLions en dat levert een kleine bijdrage op per maand, maar zeker niet voldoende om er mijn job van te maken. Dat is wel zo bij grotere teams uit bijvoorbeeld Amerika. Het leuke aan de sponsor is dat reisjes naar game toernooien in het buitenland met overnachting volledig betaald worden, dat is natuurlijk al mooi meegenomen. En we proberen zoveel mogelijk lokale toernooien te spelen daar kun je dan een paar honderd euro mee verdienen als je wint. De 2de en 3de plek krijgen ook wat geld maar geen honderden euro’s.

Is het altijd een droom van je geweest om een pro-gamer te worden?
Jazeker, het was altijd een droom. Maar toen ik jonger was, was er nauwelijks geld mee te verdienen en was iedereen er negatief over. Dat was ook wel terecht, het was toen gewoon tof om met een toernooi mee te doen ook al kreeg je niks. Tegenwoordig is de community groter, zijn er sponsoren en veel hogere geldprijzen op toernooien.

Wanneer kwam je erachter dat je van je hobby je beroep kon gaan maken?
Tja, dat loopt gewoon zo. Op het moment dat je beter wordt kom je in contact met andere goede spelers en merk je dat er best een grote competitie gaande is. Zo vorm je op een gegeven moment een team en ga je voor de lol een keer meedoen met een toernooi. Naarmate je meer speelt, spreekt met andere goede spelers en merkt dat je met je team goed bezig bent ga je steeds meer wedstrijden spelen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Naast de sociale verplichtingen, besteed ik eigenlijk al mijn vrije tijd aan gamen. Dat doe ik al vanaf jongs af aan. Verder heb ik ook gewoon niet meer zoveel vrije tijd als vroeger, toen ik nog op school zat kon ik veel meer trainen, maar er moet toch geld binnen komen en met gamen alleen heb ik geen constante inkomsten.

Wat is de grootste prijs die je gepakt hebt?
De grootste geldprijs was 3000 euro, en dat moet je dan verdelen over een team van vijf dus dat was 600 euro. Maar de mooiste herinneringen zijn de evenementen die ik vroeger speelde in het buitenland zoals Dreamhack in Zweden. Als jong mannetje was ik echt onder de indruk om voor een groot publiek tegen de besten ter wereld te strijden in een ander land.


Als je geen pro-gamer zou zijn, wat zou je dan doen?
Vroeger speelde ik basketbal in een team, maar daar was ik toen mee gestopt om meer tijd te hebben om te gamen. Dus ik vermoed dat ik dan misschien basketbal had gespeeld in mijn vrije tijd, maar ik ben er zeker van dat ik daar geen geld mee zou kunnen verdienen, haha.


Wat vonden je ouders ervan toen je zei dat je professioneel ging gamen? En hoe kijken ze er nu tegenaan?
Ja die waren er natuurlijk niet erg blij mee. Er werd een wekkertje gezet met bijvoorbeeld een uur dat ik dan mocht spelen. Verder probeerde ik gewoon zoveel mogelijk te spelen en zolang het met school goed ging vonden ze het ook niet heel erg. Toen zij op een gegeven moment zagen dat er veel meer achter zat en dat ik mee ging doen met wedstrijden, begonnen ze steeds meer begrip te tonen. Tegenwoordig supporten ze mij gewoon in wat ik doe omdat ze zien dat het een passie is en het me gelukkig maakt.

 

Hoe reageren vrouwen als je zegt dat je een pro-gamer bent?
Haha, vroeger schaamde ik me wel een beetje omdat er wat negatief gekeken werd naar ‘gamers’, ik vertelde het liever gewoon niet. Maar goed, iedereen heeft een hobby en tegenwoordig zeg ik het gewoon en zodra ik vertel dat ik naar het buitenland ga en er geld mee verdien vinden ze het best wel cool.


Hoe denk je dat de e-sport business er in de toekomst uit gaat zien?
Dat wordt alleen maar groter en groter. Het zal ook op meer kanalen en op steeds grotere events te zien zijn. In bijvoorbeeld Rusland of Amerika komt e-sports gewoon op de nationale tv. Dat zou hier in de Benelux ook best kunnen gaan gebeuren. En er zal steeds meer geld in omgaan, waarbij de beste spelers worden opgekocht om voor een ander team te gaan spelen. Je kan het een beetje vergelijken met voetbalspelers die van club naar club gaan.


Hoe zie je jouw eigen toekomst?
Ik ben realistisch. Ik verdien niet genoeg om alleen te kunnen gamen en mijn baan op te zeggen. Dus ik ga gewoon door voor het plezier en de spanning. Natuurlijk is het leuk om er ook wat aan te verdienen maar ik verwacht niet dat ik nog veel hogerop kan komen. Alleen als het team perfect is waarbij iedereen precies op één lijn zit met elkaar dan zou het kunnen. We blijven dat natuurlijk proberen, het blijft een droom om door te breken in de internationale scene.

 

Heb je tips hoe wij een betere Counterstriker kunnen worden?
Ja, de belangrijkste manier om goed te worden is natuurlijk door heel veel te spelen. Verder kun je ook naar wedstrijden kijken. Kijk dan vooral naar waarom spelers een bepaalde beslissing nemen. Als je begrijpt waarom iemand een bepaalde beslissing neemt of een bepaalde tactiek gebruikt, dan kun je snel beter worden.


Wat is je favoriete wapen in Counterstrike?
Normaal gesproken speelt een team met één sniper en de rest gebruikt een AK47 of een M4. Soms gebruik je als team twee snipers maar dat hangt van de tegenstander af. Ik pak meestal een assault wapen, maar het maakt me niet zo uit, ik ben goed met elk wapen.


Doe je straks ook mee aan de ESL Benelux in de ArenA? Wat vind je van dat evenement en kijk je ernaar uit?
Zeker! Ik heb er veel zin in. Op zaterdag 26 en zondag 27 zijn de finales in Amsterdam ArenA en dat belooft wel een spektakel te worden, wij zijn de titelverdediger en we staan momenteel bovenaan de online ranking. We spelen dus voor niets anders dan de winst.Wil jij bij de ESL Benelux in de Amsterdam ArenA aanwezig zijn? Geef dan in de comments aan met wie je dit evenement graag wilt bezoeken en wie weet win jij gratis tickets en zit jij straks lekker met een biertje en chips naar de beste gamers ter wereld te kijken! 

Reacties 0
Reageer op artikel:
We spraken met een professionele Counter-Strike gamer over money, meisjes en zijn skills
Sluiten