Waarom ratten in Afrika helden zijn en miljoenen levens redden

sharon 31 mei 2015 Entertainment

 Een van de minst favoriete huisdieren van deze Aerdkloot heeft de taak gekregen om de overblijfselen van de oorlog op te ruimen. Landmijnen zorgen voor duizenden sterfgevallen per jaar, maar deze ratten zijn getraind om de boosdoeners op te sporen. De ratten worden getraind door de organisatie APOPO, wat staat voor Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling.

Na een diervriendelijke training worden de Afrikaanse ratten ingezet om de landmijnen op te sporen en te melden bij hun baasjes. Ze zijn perfect voor deze taak: ze zijn intelligent en hebben een goed reukvermogen. Daarnaast zijn ze te licht om de landmijnen af te laten gaan maar toch groot genoeg om terug te vinden in de velden. Er zijn geen ratten omgekomen bij deze missie. 

 

Ze kunnen 200 vierkante meter afspeuren in slechts 20 minuten. Het zou iemand met een metaaldetector vijf dagen kosten om hetzelfde gebied veilig te stellen. 

 

Sinds 2000 hebben de ratten al meer dan 9000 landmijnen en bommen gevonden in Tanzania en Mozambique. Ook hebben ze duizenden wapens en munitie gevonden.

 

 De ratten worden normaal gesproken 8 jaar oud, maar als ze 6 zijn mogen ze met pensioen en kunnen ze hun laatste jaren uitzitten als helden. Natuurlijk met een overdaad aan avocado’s, appels, bananen en een heleboel liefde van hun baasjes.

Reageer op artikel:
Waarom ratten in Afrika helden zijn en miljoenen levens redden
Sluiten