Voorpublicatie: Overleven op een catamaran

koen 7 okt 2014 Entertainment

Op de vooravond van de Volvo Ocean Race, die op 11 oktober van start gaat, wordt het boek gepresenteerd van oud-deelnemer en zeezeiler Hans Bouscholte. Dit boek verteld het verhaal van de barre zeiltocht die het leven van deze zeiler volledig op zijn kop zette. In 1999 viel hij met zijn Franse zeilmaat Gérard Navarin het wereldrecord in een open catamaran aan, ze maakten de trans-Atlantische oversteek van Dakar naar Guadeloupe. Met succes, maar de tol was hoog. De reis leerde hem meer over het leven dan hij ooit van tevoren had kunnen bedenken. Deze helse tocht heeft hij nu verwoord in een boek, maar het is meer dan een verhaal over deze extreme zeiltocht. Het is een inspirerend verhaal over jeugdherinneringen, doorzettingsvermogen, psychologie en het overleven.

Hieronder kun je een korte voorpublicatie lezen over hun stoere avontuur.

De scherpe, stekende pijn in mijn handen en vingers wordt er niet minder op. Het blijft maar zoemen, zeuren en bijten, de zalfjes en verbanden van Gérard ten spijt. Ik doe mijn best er niet aan te denken door mijn blik op de nimmer wijkende horizon te houden, of door me op de stand van mijn voeten te concentreren en op het rustgevende geluid van de golven, door wat vers bronwater uit de fles te drinken of een Twix te eten, maar niets helpt. De zon schijnt en het zeewater is duidelijk warmer geworden, het stroomt nu en dan met een aangename temperatuur van vierentwintig graden over onze pakken en gezicht, maar zelfs de combinatie van goed weer en lekker water kan me niet verblijden. De pijn voelt echt helemaal niet goed, als ik dit nog tot het einde moet verdragen, houd ik dat van z’n levensdagen niet vol.

‘Gérard, we moeten iets doen,’ zeg ik na de zoveelste pijnscheut zo onaangedaan mogelijk. Ik wil hem niet verontrusten, maar ik voel hoe een wond weer open is gesprongen, het pus trekt voelbaar door het verband heen. ‘Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik merk dat mijn wonden toch steeds blijven trekken en etteren. Heb jij daar geen last van?’ Gérard bekijkt zijn handen. Die zijn net als die van mij zo gezwollen dat we onze handschoenen niet meer aan kunnen. Met een van pijn vertrokken gezicht balt hij enkele malen zijn in verband gewikkelde handen tot een vuist. ‘Ja, bij mij wordt het er ook niet beter op. Laat die van jou nog eens zien?’ We vergelijken en inspecteren vol walging elkaars open wratten en etterende zweren, en besluiten dat we het thuisfront ons probleem moeten voorleggen. Ik bel Hanneke.

Boek hebben? FHM mag vijf exemplaren weggeven! Like dit artikel en geef antwoord op de volgende vraag: 

Wanneer vond de eerste editie van deze epische zeilwedstrijd plaats?
A) 1800
B) 1973
C) 1945

Anders kun je het boek altijd nog bestellen via deze link.

Reageer op artikel:
Voorpublicatie: Overleven op een catamaran
Sluiten