Volledige Politie Acapulco ontwapend door vermeende drugshandel

redactie 27 sep 2018 Entertainment

Het is nu al een goed ideetje voor een gloednieuwe Netflix-serie. In het Mexicaanse Acapulco wordt de voltallige politie verdacht banden te hebben met de georganiseerde drugsmisdaad. Zwaar bewapende mariniers hebben de 700 agenten ontwapend.

Twee hoge politieofficieren uit de badplaats zijn in de boeien geslagen. Ze worden verdacht van moord, naar de andere agenten wordt nog onderzoek gedaan. De mariniers vielen het kantoor van de politie binnen samen met de federale politie, de staatspolitie. Alle radioapparatuur, wapens en kogelwerende vesten moesten ze inleveren. De Mexicaanse regering had een vermoeden dat de politie is geïnfiltreerd in de drugscriminaliteit, daarnaast deed de politie ook vrij weinig tegen de hele misdaadgolf. Tja, jezelf bestrijden is ook lastig.

Ooit een gevierde badplaats

Acapulco was ooit een badplaats met aanzien. In de jaren ’60 kwamen mensen er massaal naartoe. Zelfs Neil Diamond heeft er nog een liedje over geschreven. Van de allure van weleer is nu weinig over. Ze hebben een van de hoogste moordcijfers van de wereld. Acapulco wordt ook wel bestempeld als een van de gevaarlijkste plekken op aard.

Schamel loon en weinig scholing

Doordat de stad een grote haven heeft, is het makkelijk om vanuit daar drugs te smokkelen. De lokale politie is makkelijk te paaien voor corruptie door de slecht betaalde lonen en weinig scholing. Daarnaast is de georganiseerde misdaad in Mexico ook niet echt chill, ze intimideren erop los met een boel geweld. De mariniers, het leger en de nationale politie nemen voorlopig de boel over.

Negatief reisadvies

De stad ligt in deelstaat Guerrero, een van de gevaarlijkste regio’s van het land. Dit is overigens al de 10e politie-eenheid sinds 2014 die daar ontwapend wordt, hoewel het nog niet eerder zo groot was. Er is nu een negatief reisadvies afgegeven voor deze regio. He balen, daar gaat je vakantie. Toch maar een weekje Texel dan.

NRC

Reageer op artikel:
Volledige Politie Acapulco ontwapend door vermeende drugshandel
Sluiten