Vleeseters opgelet! Wij zoeken het beste vlees van Nederland. Proef 1: Cornelis in Rotterdam

redactie 12 okt 2016 Entertainment

Er bestaat geen mannelijkere maaltijd dan een grote lap rood vleesch die we kunnen verscheuren met onze imposante kaken. Niet voor niets snijden de mannen elke zondag het vlees. En waren wij het die vroeger met een knuppel op jacht gingen om een everzwijn te slachten. Mannen en vlees gaan way back. Om die heugelijke combinatie te vieren gaan wij op zoek naar de pareltjes onder de vleesrestaurants. De eerste: Cornelis, in hartje Roffa.

Hier wil je heen voor:
– Als je dol bent op de Green Egg
– Tongsmeltende Jamon Ibérico
– De extreem sappige Dry aged Côte de Boeuf
– Als je een nieuwe overwinning van Feyenoord wilt vieren

Dit wil je vermijden wanneer:
– Je veganist bent
– Je smaakpapillen het niet meer doen
– Feyenoord wordt gehuldigd

Cornelis is sinds drie maanden open en zit pal voor het balkon waar Feyenoord medio mei zijn eerste landstitel sinds 1999 hoopt te vieren, de Coolsingel. Naast het restaurant is er plaats voor een groot terras en zit er een joekel van een wijnbar op de onderste verdieping. Vork en mes liggen klaar op de bovenste etage. Chefkok Karim Aggoun is verantwoordelijk voor de kaart. Er zit een stukje historie in het pand, want een eeuw geleden kon je hier al een glas wijn en een pot stovend vlees halen bij de grootouders van Cornelis. Toen zaten ze er vast niet zo florissant bij als nu. Veel hoge ramen, veel hout, prima , van die vette, sfeervolle lampjes maken de sfeer in elk geval al uiterst aangenaam.

Starter
Het wil nog wel eens voorkomen dat je bij een restaurant zit en dat je op de kaart moet zoeken naar dat je lekker vindt. Hier moet je iets vinden waar je zin in hebt. Hoewel de steak tartare, gemarineerde rib fingers en sashimi van tonijn appetijtelijk in de oren klinken, gaan we uiteindelijk voor de plank Jamon Ibérico (16,50) en gebakken gamba’s (13,50). Vlees en vis. Een mooi contrast tussen vlees wat maandenlang heeft gerijpt en iets wat net uit de zee komt. Daarbij nog een beetje landbrood (5,75). Daarbij drinkt Thomas een glas rode wijn in de vorm van de Terraza de los Andes (7,50) en Chris gaat voor de aangeraden Chardonnay van 7 euro per glas. Nadat we de inhoud van de pepermolen over onze tafel hebben geflikkerd komt de stortvloed aan Spaanse ham onze mond penetreren. De unit van een plank is wat onhandig groot, maar de pata negra die er op ligt is fucking lekker. Nadat dat varkentje eerst in een Spaans weitje allemaal eikeltjes heeft gegeten is ‘ie na maandenlang op z’n kop te hebben gehangen nu belandt op onze tong, waar hij langzaam wegsmelt. Hier mag je ons middenin de nacht voor wakker schreeuwen. De gamba’s, gebakken met peper knoflook en peterselie, zijn van dezelfde kwaliteit. Perfect gebakken. Loop het water je al in de mond?

Hoofdgerecht
If not, dan gaan de sluizen van de speekselklieren helemaal open als je de Dry aged Côte de Boeuf ziet. Op de kaart staat 500 gram, maar in werkelijkheid krijg je 800 gram aan vleesch. Kost je 54 euro voor twee personen. Een gerecht dat elke dubbeltje meer dan waard is. Het vlees is gegrild op houtskool in een Robata Flame Grill. Dat is een superduperspeciale grill waardoor de originele smaak het best bewaard blijft. Hij smaakt werkelijk for-mi-da-bel. Het buitenkantje is een tikkie krokant, het vlees is zo mals je het nog met je blote handen zou kunnen snijden. Bij het hoofdgerecht bestel je nog apart sausjes (3 euro per stuk) en sidegerechtjes. Wij gaan voor de Jus van Cornelis (smakelijk mixje van knoflook, tijm en rozemarijn) en de Bordelaise. Daarbij bestellen we huisgemaakte verse friet a 3,50, gegrilde seizoensgroenten (4,50) en de Haricots Vers aka sperzieboontjes met spekjes (4,50). Allemaal stuk voor stuk fucking goed. Maar de koning van de dag is de Côte de Boeuf. Alsof er een engeltje op je tong squirt.

 

Toetje
Ondanks dat de contouren van onze foodbaby beginnen te ontstaan, krijgen we nog een mixje op toetjesgebied. Huisgemaakte cheesecake, Appel tarte tatin, Marshmellows, Chocolade ganache taart. Het ligt er allemaal op. Sweet, tasty en zwaaien naar het oortje. Als je nog een plekje hebt, zeker doen. Maar laat het niet ten koste gaan van het voor- en hoofdgerecht. Dat verdient alle ruimte in je buik.

Prijs
 Alles bij elkaar bedraagt de rekening voor twee voorgerechten, een mandje brood, een hoofdgerecht met drie side dishes en twee sausjes, een toetjesmixje en drie glazen wijn en een cola €142,45.

Eindoordeel
Een kaart die overstroomt van de watertandende gerechten, een prachtig pand op een toplocatie, acceptabele prijzen en eten waar niet het vet, maar de kwaliteit van afdruipt. Zangeres Do zong er al eens over, maar voor carnivoren is dit zonder twijfel een stukje here in heaven op de Coolsingel.

Meer info vind je op cornelisrotterdam.nl

Reageer op artikel:
Vleeseters opgelet! Wij zoeken het beste vlees van Nederland. Proef 1: Cornelis in Rotterdam
Sluiten