Typhoon betovert Zwolse Broerenkerk met magisch nachtconcert

Redactie 26 jun 2015 Entertainment

Hij was dé man van de vorige festivalzomer en ook dit jaar verandert hij met de tracks van hitalbum Lobi da Basi de grootste festivalweides in een grote, blije dansende massa. De afgelopen weken stond hij op grote podia van Amsterdam Open Air, Pinkpop en Best Kept Secret. Maar gisternacht gaf de priester van de liefde wellicht zijn meest speciale optreden van dit jaar. In het kader van de concertreeks van AXE BLACKSTAGE speelde Typhoon voor een handjevol lucky prijswinnaars in de pittoreske Broerenkerk in Zwolle. FHM was erbij. 

Van de regen naar de zon
Van de hemel tot de grond
Van de regels , naar de waarde
Voor de schepen , voor het water
Van de regen naar de zon en andersom

De poëtische teksten van ‘Van de regen naar de zon’ galmen om iets over twaalven door de Zwolse Broerenkerk. Overdag doet het monumentale gebouw uit de vijftiende eeuw dienst als boekhandel, maar nu is de kerk omgetoverd tot special concertlocatie. Onder begeleiding van een gitaar, saxofoon, contrabas, accordeon en drums speelt Typhoon hier voor een mannetje of zestig. ‘Dit is wel een beetje een rare setting he?’, zegt de rapper op zachte toon. ‘Dit is een compleet andere situatie als we gewend zijn. Het is even spannend voor ons als voor jullie. Dus laten we elkaar samen dragen.’

De intro van Surfen wordt ingezet. Het publiek, zittend op stoeltjes, luistert stilletjes toe. ‘Het volgende nummer stond eigenlijk niet op de setlist. Maar het is jullie allemaal vast niet ontgaan dat The Lau vandaag is overleden. Een geweldig persoon, groot muzikant en lieve man is verloren. Daarom wil ik graag als eerbetoon Iedereen is van de Wereld spelen.’

Een indrukwekkende hommage van Typhoon aan The Lau. Het daaropvolgende ‘Als de Hemel valt’ sluit mooi aan. ‘Zijn er eigenlijk nog vragen?’, vraagt Glenn Het meisje helemaal vooraan steekt haar hand op: ‘Kunnen alsjeblieft de stoelen weg? Ik wil dansen!’ Dat komt goed uit, want Bumaye en Zandloper zijn niet bepaald tracks waar je al nippend aan een kopje rooibosthee naar wilt luisteren. Nee man, Zandloper is bier, springen en luidkeels mee blèren. Dat gaat hier wat lastig, dus het blijft bij een slokje cassis, een beetje meedeinzen en mee neuriën. 

Damn, wat is die gast nice. Goeie verhalenverteller ook. Sommige tracks leidt hij in met een verhaal dat in een vloeiende lijn overlopen in het nummer. Ook vertelt hij hoe Lobi da Basi tot stand is gekomen. ‘Je kunt vluchten, op reis gaan, een andere plek opzoeken, maar zelf ga je altijd mee. Lobi Da Basi is een manier van leven. Liefde voor jezelf hebben.’ Met die mooie woorden en Liefste als afsluiter stappen we na anderhalf uur een sublieme Typhoon gezien te hebben in het diepst van de nacht weer in de auto naar huis. Nachtconcerten voor een heel klein publiek, zouden ze vaker moeten doen. 

Reageer op artikel:
Typhoon betovert Zwolse Broerenkerk met magisch nachtconcert
Sluiten