Tweede rijkste man van Cambodja schenkt bijna z’n hele vermogen aan zijn geboortedorp

redactie 23 okt 2016 Entertainment

Als je in Cambodja woont, heb je verre van een gespekte bankrekening. Het minimum loon is daar namelijk lager dan vijf dollar per dag. Dankzij de tweede rijkste man van het land, Prak Sotha, wordt dat in het dorpje Kaoh Nheak heel anders. Hij schenkt namelijk 98 procent van zijn vermogen aan de mensen in zijn geboortedorp.

Het leven van Prak draaide alleen maar om geld verdienen. Het begon allemaal op de rubberplantage van zijn vader. Daar werkte hij totdat ‘ie genoeg geld had gespaard om, naar eigen zeggen, ‘de eerste man uit Kaoh Nheak met een diploma’ te worden. Als de echte profiteur die hij toen nog was, verdiende hij geld met het importeren van rubber vanuit zijn geboorteland naar Thailand. Na een paar andere investeringen werd hij in 2014 officieel de tweede rijkste man van Cambodja.

Dat jaar werd hij echter ook geconfronteerd met de darkside van het leven. Vier van zijn medewerkers komen om bij een brand in zijn fabriek. Prak was er kapot van en besluit de families van de slachtoffers financieel te steunen. Ineens draait zijn leven niet maar om geld maar het helpen van mensen in nood.

Hij was net zo in shock toen ‘ie terug kwam in zijn dorp. De tijd had stilgestaan en het was er dus niet beter op geworden. Eerder slechter. Genoeg reden om zondag een persconferentie te houden waar hij dit zei: “Er leven 10.000 mensen in Kaoh Nheaek. Ik ga 98% van mijn vermogen eerlijk verdelen onder elke bewoner, in de hoop dat zij het geld verstandig gebruiken om hun eigen dromen waar te maken.” Hierdoor is elke bewoner zo’n halve ton rijker. Allemaal dankzij goodguy Prak.

Reageer op artikel:
Tweede rijkste man van Cambodja schenkt bijna z’n hele vermogen aan zijn geboortedorp
Sluiten