Trump gooit de grootste non-nucleaire bom ooit op IS in Afghanistan

Redactie 14 apr 2017 Entertainment

Donald Trump had heel wat te zeggen tijdens zijn campagne en zijn vroege presidentschap. Waaronder een aantal uitspraken en plannen die bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoten: De muur aan de Mexicaanse grens, het Moslim-verbod, Grab them by the pussy en de strijd tegen terreur. Dat laatste gaat allemaal steeds spannender worden. Gisteravond heeft de VS de grootste niet-nucleaire bom, de GBU-43 (die ook wel berucht is onder de naam Mother of all Bombs), gedropt in Afghanistan.

En daarmee houdt hij zijn woord. Uitspraken als “I’ll bomb the shit out of IS” waren natuurlijk wel heftig en in sommige gevallen angstaanjagend – net als het presidentschap van Trump – maar wat je er ook van vind, hij is één van de weinige presidenten die daadwerkelijk doet wat hij zegt.

Het Pentagon had als doelwit de tunnels van terreurgroep IS in Achin in de provincie Nangarhar, dichtbij de Pakistaanse grens. Wat het resultaat is van het bombardement, is nog onduidelijk. Wel was Donald Trump zeer te spreken over ‘the event’ en benadrukt hij ook nog dat de VS ‘the greatest military in the world’ heeft.

De bom werd ontwikkeld tijdens de oorlog in Irak in 2003 maar is nog nooit gebruikt tijdens gevechten. De bom is tien keer zo groot dan de nummer twee in het rijtje der grootste bommen. Vergeleken met nucleaire wapens is het nog een kleintje. Zelfs de kleinste nucleaire bom is namelijk nog een heel stuk zwaarder dan de GBU-43.

Hans Kristensen, een nucleair onderzoeker, zei tegen NBC: “De kleinste nucleaire bom bevat meer dan 300 ton aan explosieve kracht, deze bom slechts 10 ton. Hij komt niet eens in de buurt. Zelfs de grootste conventionele bom die we aan een vliegtuig kunnen hangen is dus minuscuul.”

 

Trump is sowieso ‘lekker bezig’. Er ligt op dit moment namelijk ook een vloot van de Amerikaanse marine voor de kust van Noord-Korea te wachten tot Kim Jong-un een verkeerde move maakt als ‘machtsvertoon’ volgens bronnen binnen de Amerikaanse strijdkrachten. Een vliegdekschip, torpedobootjagers en kruisers liggen in opperste staat van paraatheid klaar om toe te slaan.

NOSElsevier

Reageer op artikel:
Trump gooit de grootste non-nucleaire bom ooit op IS in Afghanistan
Sluiten