Soufiane Touzani over Tiki Taka, panna’s aan Balotelli en het uitstervende straatvoetbal

Redactie 26 feb 2018 Entertainment

Een blessure gooide roet in het eten voor een profcarrière. Daarna groeide hij uit tot een van de beste straatvoetballers ter wereld, speelde in FIFA Street en chillt met jongens als Cristiano Ronaldo, Ronaldinho en Kevin de Bruyne. Op YouTube (500.000 abonnees) en Instagram (1,1 miljoen volgers) is hij een grootheid en daarnaast is wekelijks te zien op RTL7 met Tiki Taka Touzani. We spraken de 31-jarige Soufiane Touzani over zijn favoriete tricks, panna’s uitdelen aan Balotelli en het verdwijnen van het pleintjesvoetbal: “We zijn in Nederland de dupe van onze luxe.”

Yo Souf! Een nieuw seizoen van Tiki Taka Touzani is weer begonnen. Met wie ga je hangen?
Het is het derde seizoen dus dan is het wel wat lastiger om weer vernieuwend te zijn. Het zijn vier afleveringen met vier verschillende portretten van vier verschillende jongens. Dit seizoen chill ik met Justin Kluivert, Quincy Promes, Steven Berghuis en Theo Janssen. Zonder mezelf op de borst te kloppen ben ik heel tevreden over de afleveringen.

@justink_ vs ME …? tag a defender ??

A post shared by Soufiane Touzani (@touzanitv) on

Hoe blijf je vernieuwend?
Er zijn elementen die weer terugkomen. Het droneknallen en het slowmotionschieten bijvoorbeeld. Samen met de bal plezier hebben blijft de basis, maar we gaan wel nieuwe dingen doen. Zo ging ik met Quincy naar de Nachtwacht in het Rijksmuseum en ben ik onderwaterhockey met hem gaan doen. Ik dacht dat die sport een grap was, maar het bestaat echt. Verder ben ik met Theo Janssen gaan paintballen, waarbij ik ging dribbelen en hij me moest raken. Door mezelf in te leven in de persoon en dingen te bedenken die tof zijn om met ze te doen probeer ik vernieuwend te zijn.

Tiki Taka Touzani vinden wij een beetje de moderne reïncarnatie van Harry Vermeegens programma De Regenjas. Kun je je dat voorstellen?
Ja ik snap die gedachte wel. Het heeft een paar raakvlakken, maar er zijn wel veel verschillen. De Regenjas was grotendeels opgezet, Tiki Taka is authentiek. What you see is what you get, er wordt niks over gedaan. Verder is een verschil dat ik relatief jong ben en dat ik kan voetballen. Maar de vibe met de voetballers komt wel overeen ja.

Welke wereldvoetballers heb je allemaal al eens ontmoet?
Cristiano Ronaldo. Ronaldinho, Van Hanegem, Robben, Van Nistelrooy, Van Persie, Thierry Henry, Sergio Ramos, Eden Hazard, Christian Eriksen, Kevin de Bruyne, Xavi, David Silva, Aubameyang, Sergio Agüero, en Mario Balotelli en Johan Cruijff.

Hoe komt het dat alle sterren willen meedoen met jouw programma?
Het is een combinatie van factoren. Eén daarvan is dat ik geen journalist ben. Daar is niks op tegen, maar ik ben maar een van de boys. Verder vinden mensen de trucjes die ik doe tof. Daarnaast geef ik voetballers een mooi podium om meer van zichzelf te laten zien, wat belangrijk kan zijn voor het algemene imago. Tot slot is mijn reputatie goed. Ik spreek wat met ze af en daar hou ik me altijd netjes aan.

Video at @cristiano 's home..?link in bio

A post shared by Soufiane Touzani (@touzanitv) on

Welke voetballers staan nog op je verlanglijstje om mee samen te werken?
Ik vind Pogba heel interessant. Ik vind zijn aura tof. Verder lijkt het me mooi om met Neymar, Dani Alves en natuurlijk Zlatan wat te doen. Ik heb niet direct contact met hen. Het moet zo gebeuren dat ik ze tegenkom of dat het toevallig zo loopt. Ik ga niet via via geforceerd vragen of ze mee zouden willen werken. Dat vind geen fijne manier om zoiets tot stand te brengen.

Je hebt ook in FIFA Street gespeeld hè?
Dat was heel eervol, alleen werd mijn portemonnee er niet heel veel beter van, haha. Ik was de enige die de trucjes kon, maar ik was al heel blij dat ik erin zat. Het was wel gek om mee te maken dat ik in die game zat. Maar ik vond het nog gekker dat ik trucjes moest doen die de profs niet konden.

Leer je nog steeds nieuwe trucs en hoe leer je die dan?
Ik ben geen trainingsbeest als het gaat om trucjes. Dan wordt het plichtmatig en heb ik er geen plezier meer in. Daarom ben ik ook straatvoetballer en geen freestyler. Meestal ontstaat het ter plekke. Dan speel ik iets af in mijn hoofd en ga ik het gewoon proberen.

Wat is je favoriete truc van dit moment?
Ik denk de Mouse Trap. Het is een truc waarbij je de bal laat rollen en dan met je andere voet net doet alsof je misstapt waardoor het lijkt alsof de bal wegrolt. De tegenstander denkt dat ‘ie ‘m kan pakken, maar dan steek je heel snel je voet uit en haal je de bal terug waardoor hij voor niks rent. Bijna alle profvoetballers zijn erin getrapt. Met Sergio Ramos deed ik 2 vs 2 waarbij hij in mijn team zat, maar zelfs als medespeler trapte hij in de truc.

Bij welke prof heb je de gruwelijkste panna uitgedeeld?
Zonder twijfel bij Mario Balotelli. Ik was door Nigel de Jong uitgenodigd bij AC Milan en had helemaal geen afspraak met Balotelli, daarom was het extra tof dat hij er bij was. Het is een bijzondere jongen die houdt van plezier maken. Hij probeerde mij op gegeven moment een panna te geven toen ik in de lucht naar de drone keek. Nigel zei: “Wat doe je? Hij geeft je binnen een minuut een panna”. Mario reageerde dat ik hem nóóit een panna zou geven. Niet uit stoerheid, maar een beetje hoe boys onderling praten weet je wel. Binnen een minuut had ik hem een panna gegeven en lag hij op de grond, haha.

Wat is je persoonlijk record hooghouden?
Toen ik klein was vond ik dat wel leuk. De eerste keer dat je 10 of 100 haalde was het echt zo’n wow-momentje. Toen ik 1.000 haalde ook, maar daarna vond ik niet meer zo interessant. Dan komt het gewoon neer op uithoudingsvermogen. Ik ben van de 100 meter sprint, niet van de 5 kilometer hardlopen. Dus toen ben ik snel over gegaan op trucjes leren en haalde ik daar mijn voldoening uit.

En hoe vaak kun je de bal rond de wereld effecten?
Ik heb laatst een filmpje opgenomen met Xavi Simons, het 14-jarige wereldtalent van Barcelona. Hij had me uitgedaagd om er 60 te doen, ik kwam tot 54.

Ga je nog vaak voetballen op de pleintjes?
Overal waar ik kom voor opnames. Verder ben ik nog incidenteel met de boys op straat. De man die iedereen motiveert om op straat te voetballen, is er zelf minder vaak te vinden. Maar dat heeft echt met tijd te maken.

De pleintjes die vroeger vol stonden met voetballende kinderen zijn tegenwoordig uitgestorven. Hoe zie je die ontwikkeling?
Ik zie ze ook niet meer op de pleintjes. Als je kijkt naar landen als Frankrijk, Engeland, Spanje of Brazilië en over armoede praat, dan heb je het ook echt over armoede. In Nederland kun je nog steeds overal op internet gaan en WhatsApp, Instagram en Snapchat houden je constant bezig op je telefoon. Hoe belangrijk wordt straatvoetbal dan in je leven? In die landen is dat nog steeds heel belangrijk. Daar heb je nog wijken die tegen elkaar spelen. Als je uit zo’n wijk komt en profvoetballer wordt dan ben je echt iemand. Kijk naar van Persie, Sneijder of van der Vaart. Dat is de laatste generatie die op wereldniveau speelden en niet standaard internet hadden. Nu is het niet meer plein tegen plein of wijk tegen wijk, maar zijn kinderen al blij als ze een teampje kunnen vormen. In Nederland zijn we een beetje de dupe van onze luxe geworden. Echt grote jongens als Mpabbé, Pogba en Neymar komen nog uit die wijken. Dat is geen toeval.

Waarom is straatvoetbal zo belangrijk?
Het is niet alleen technisch en tactisch waar je je ontwikkeld. Het heeft ook met eer te maken. Het beste uit jezelf naar boven halen. Er komt druk bij kijken. Theo Janssen zei bijvoorbeeld tegen mij dat hij alles op de straat heeft geleerd. Hij leerde er voetballen, maar ook wanneer hij zijn mond moest houden.

Hoe zouden we de Nederlandse jongeren weer aan het straatvoetballen kunnen krijgen?
Al die kids zitten toch al op social media. Daar moeten dus dingen gebeuren die invloed hebben op het op straat voetballen. Ik kan er nog niet veel over zeggen omdat de inkt nog niet eens op papier staat, maar ik ben wel ergens mee bezig waarbij we kinderen te stimuleren. We proberen iets te bedenken waarbij social media de interactie naar de straat brengt. Dat is niet makkelijk en een lange adem, maar ik ben begonnen met inademen.

Amazing videoshoot with @mb459 , @nigeldejong & @prince09_ .

A post shared by Soufiane Touzani (@touzanitv) on

Met 500.000 volgers op YouTube en 1,1 miljoen op Instagram heb je in elk geval het bereik.
Ja, daar kijk ik soms ook echt van op. Het is mens eigen om alleen maar meer meer meer te willen. Als ik me inbeeld dat al die mensen voor mijn neus zouden staan… Hoeveel keer dat de Kuip, Arena, Philips-stadion, Bernabeu, Camp Nou, Etihad, Wembley, Allianz Arena, Dortmund vol is. En zelfs dan hebben we nog niet alle volgers gehad. Dat is wel sick.

Pluk je daar financieel de vruchten van door veel met merken samen te werken?
Ik heb met Nike, ING en RTL een paar partners, maar verder doe ik bijna niet aan gesponsorde berichten. Veel mensen zeiden dat ik merchandise moest beginnen, maar daar voel ik me niet goed bij. Dat vind ik zielloos. Je plakt ergens een logo op en mensen kopen het toch wel. Begrijp me niet verkeerd, want ik wel echt wel geld verdienen, maar wel op een manier waarop het goed voelt. Daarom ben ik mijn eigen kledinglijn begonnen. Mensen die mij niet kennen zouden dat ook kopen. Het is een combinatie van sportief en fashion. Het is ontworpen door de dezelfde ontwerpster als die heeft gewerkt voor Johan Cruijff, Tommy Hilfiger, The North Face en Zlatan. Echt heel vet.

Wat zou je in de toekomst nog willen doen?
Ik heb al aardig wat dingen van mijn bucketlist kunnen strepen. Ik heb een foundation opgericht die goed loopt, ik manage influencers, produceer zelf de dingen die we maken voor Nike, ING en Tiki Taka. Maar hoe moeilijk is het als merk en gezicht om lang relevant te blijven? Daarom ben ik al heel tevreden als ik al deze dingen in stand kan houden en kan laten groeien.

Tiki Taka Touzani check je maandag om 22:00 uur op RTL7.

Favorieten van Touzani

Positie: Linksbuiten. Eigenlijk op 10, maar ik ben niet goed genoeg voor 10. Laat daar maar jongens als de Bruyne staan.
Nummer: 7
Club: FC Barcelona
Stad: Rotterdam
Pleintje: Polderplein in Rotterdam, het pleintje waar mijn eerste filmpje is opgenomen.
Stadion: Van Dortmund. De sfeer is de ziel van het stadion. Als je die gele muur ziet dan krijg je toch kippenvel.
Trainingscomplex: Milanello van AC Milan. Dat het midden in de bossen ligt en daar spelers liepen als Gullit, van Basten, Ronaldo en Zlatan heeft iets magisch. Een sprookjesbos.
Speler binnenland: Hakim Zyech. Hij moet nog stappen maken, maar hij laat mooie dingen zien en hij heeft persoonlijkheid.
Speler buitenland: Op dit moment Neymar.
Speler uit het verleden: Ronaldo Luis Názario de Lima, de man uit mijn childhood.
Beste straatvoetballer ooit: Mourad Boukhari, die kon alles. Zó goed.
Mooiste actie aller tijden: Riquelme. Met twee hakjes een panna geven, daarna de bal nog hebben, afspelen en een sliding ontwijken.
Mooiste doelpunt? De volley van Zidane met links tegen Bayer Leverkussen. Dat het de winnende was in de Champions League finale maakt ‘m extra mooi.

Kiezen of delen

Panna of doelpunt? Doelpunt
Binnenbuiten of buitenbinnen? Binnenbuiten, dus de mirror van Ronaldinho
Onderkant lat of binnenkant paal? Onderkant lat
No look normale pass of steekpass? Steekpass. Als je soms ziet hoe Messi ‘m steekt, als ‘ie een halve kilomeer zachter zou zijn dan was ‘ie onderschept. Puur gevoel.
Ronaldinho of Neymar? Ronaldinho.

Tekst: Chris Riemens
Beeld: Touzani / Instagram

Reageer op artikel:
Soufiane Touzani over Tiki Taka, panna’s aan Balotelli en het uitstervende straatvoetbal
Sluiten