Pfff. We zijn bijgekomen hoor. Tomorrowland. Alle krankenhausen bij elkaar, wat een gekte. Vorige week zaterdag deed FHM het festival aan waar we A) wetenschappelijk onderzoek hebben uitgevoerd en B) de leukste meisjes op de foto hebben gezet. Maar nu is het tijd voor een terugblik in de vorm van een festivalverslagje aan de hand van locatie, aankleding, muziek, eten en drinken, mensen, sfeer en foto’s. Ben je geweest? Dan nemen wij je met alle liefde nog eens mee terug. Ben je niet geweest? Dan nemen wij je er graag alsnog mee naartoe. ‘Het lijkt hier de Efteling wel, met het publiek op volwassen schoolreisje.’


FHM’s Chris en Tomorrowlandmeisjes.

Lekker weertje.

Locatie
Een prachtig stukje groen in een pittoresk plaatsje tussen Mechelen en Antwerpen wordt een keer per jaar omgetoverd tot een ziek partywalhalla. Dit jaar zelfs twee keer per jaar, want Tomorrowland viert dit jaar het 10-jarig jubileum. De Belgen vieren dat dus met twee uitverkochte weekenden fissa in Boom, zoals het pittoreske plaatsje heet. Op sommige stukken ruikt het trouwens ook naar het vorige festivalweekend. Een cocktail waar de aroma’s van kots, zweet en pis samensmelten tot één. De romantiek! Enfin, het is hier dus nogal groot. Als we ons telraam goed hebben gebruikt, dan hebben we vijftien stages geteld. Exclusief de kleine, niet op de plattegrond staande, feestjes. Bizar. Weleens op Mysteryland geweest? Pak je vermenigvuldiger er maar bij.

Aankleding
Dat kosten noch moeite zijn gespaard voor de aankleding, is nogal een understatement. Die mainstage jongen. Holy shit! Nog nooit zo’n waanzinnig groot hoofdpodium gezien. Als je het ding uitrolt kun je er zo een heel voetbalveld mee bedekken. Dimitri Vegas zei een paar weken voordat het festijn losbarstte al: ‘De Mainstage van Tomorrowland 2014 is next, next, next level.’ Daar is precies helemaal niets van gelogen. Ronddraaiende tandwielen, een waterrad. Bombastische bedoening. Hierrr wordt het hele podium trouwens ontleed, mocht je geïnteresseerd zijn. Ook de rest van het park is echt sick versierd. Van kleine stages middenin het water tot een ravissante ravecave en van een feestelijk Colosseum tot een dikke circustent. Overal waar je loopt zie je allerlei vrolijke versiersels. Ook cool: in je polsbandje dat je om krijgt als je het terrein betreedt zit een lichtje. Op commando van de organisatiesheriffs gaan die allemaal aan, Zo sta je ’s avonds opeens in een veld vol lampjes. Best wel tof gezicht. Verder kijk je je ogen uit, te veel om hier op te sommen. Topnotch!


Sunnery James & Ryan Marciano.

Muziek 
Tja, wat heb je hier niet? Als je een grote meneer bent in het draaitafelkunstenaarswereldje en je wordt niet gevraagd voor Tomorrowland, dan moet je je misschien even achter de headset krabben. Dance, trance, electro, hardstyle, techno, drum ‘n bass. Alles is mogelijk. Heb je trek in de beukende bassen van Chris Liebing of toch liever handjes in de lucht bij Tiësto? Elke keuken is aanwezig vriend. Eet smakelijk!


Squirtende dames en Batmantattoo’s .

Eten & drinken
Is dat een mooi bruggetje of wat? Oké, het is tijd voor een kritische noot. Het culinaire gedeelte moeten we immers ook beoordelen. Wat drank betreft: het bier (€3,- per kleine beker) is niets mis mee. Maar het eten, hmm. Wij vermoeden dat je vierjarige neefje met food neophobia (stoornis waarbij je niets lust) lekkerdere maaltijden in elkaar sleutelt. Smakeloze pizza (€6 per punt), slappe frieten (€5,50) en een rijstmaaltijd (€11,50) waar ze in Afrika hun bed echt niet voor uitkomen. Zoals we in een eerder festivalreport al schreven hoef je bij ons op een festival echt niet aan te komen met gepocheerde zeebaarsfilet op een bedje van in ijswater gewassen eikenbladsla, afgetopt met een vegetarische balsamicocrème. Maar hé, dit was onder de maat. Doe maar een biertje.


Zie je wat daar linksboven vliegt? Da’s een condoom.


Iedereen is hier wereldkampioen. 

Mensen
Het lijkt wel een congres van de Verenigde Naties, zoveel nationaliteiten dansen hier in de rondte. Over een heel weekend komen hier 180.000 mensen. We hebben mensen gesproken uit Hong Kong, Zweden, Verenigde Staten, Brazilië, India, Zuid-Afrika, Mexico, Australië… en dat is pas de helft. Dat levert een bonte verzameling mensen op hoor hé. In allerlei gedaantes en clowneske outfits komen ze voorbij huppelen. Dat gemêleerde internationale gezelschap komt grotendeels speciaal voor Tomorrowland naar België. Kunnen ze gelijk ons continentje een beetje verkennen, maar dat is voor deze partygangers bijzaak. Zijpaadje: in Amerika was er iemand die bijzonder beteuterd was toen hij hoorde dat Tomorrowland geen land was. Ja, dat dacht hij. Haha, dat is toch mooi. ‘Hoe zit het met de meisjes?’, horen we je zachtjes roepen. Die zijn er ook. In grote getale. De leukste madammekes hebben we hier al voor je op een rijtje gezet.

Mooie meisjes.


Engelse dude neemt de dildo aan op de borst. 


En volleert ‘m schitterend de festivalweide in.  


Sfeer
Al die mensen zijn hier maar voor één ding. Feest! De mensen lijken stuk voor stuk op een snippertje confetti, zo vrolijk dartelt iedereen rond. ‘Thank you for smiling,’ zegt een blije langslopende Aziaat. Compleet random, maar het zegt een hoop over de uitzinnige sfeer die hier hangt. Al draaien ze de meest droevige plaat van Knuffelrock III, mensen gaat toch wel compleet uit hun dak. Dus dan kan je best met grote pupillen en een trillend onderkaakje je plaatjes afspelen. Niemand die het merkt, toch Guetta? Het is aanstekelijk, dat labradorachtige enthousiasme. Weet je wat hier zelfs kan? Een zaal die ‘HEEEEEE, HOOOOO’ schreeuwt bij een fistpompende beuktechnoset van Ben Klock. Dat gaat wel wat ver. Hier maakt het allemaal niet uit. De shit staat zwaar aan, en dat is vet. Ook een pluspunt: het gaat hier tot 01:00 uur door. En die nachtelijke uurtjes blijven toch de mooiste.

Eindoordeel
Jaaa, nou, man! Hou op. Totale madness. Waanzinnige aankleding, megavette lasershows, dikke geluidssystemen, alle soorten dancemuziek die je maar kan wensen en publiek dat in het hoogste stadium van extase verkeert. Alleen even je eigen boterhammetjes meenemen. Je kan wel zeiken over ‘Blegh, commerciële kutmuziek’, ‘Ja maar het is zo groot’ of over het feit dat de baco’s zo duur zijn. Fuck you, het is te gek. Iedereen die ook maar een beetje van festivals houdt moet hier een keer een kijkje komen nemen. Zoals een aloud ID&T-gezegde luidt: ‘This is your life, make every second legendary.’ Met een bezoekje aan Tomorrowland doe je in elk geval je best aan dat credo gehoor te geven.

Woordjes: Chris Riemens
Plaatjes: Jeroen Roest