40 tips voor een magistraal Lowlands-weekend

Redactie 14 Aug 2019 Entertainment

Het leukste festival van Nederland staat keihard op de deur te bonken en regen of niet, wij hebben er spetterend veel zin in. Lowlands! Om je helemaal goed op weg te helpen, hebben wij de ultieme Lowlands Festival Guide gemaakt. Dit is nuttige shit. Hier een hele backpack aan tips om jouw Lowlands-weekend tot one hell of a party te maken.

1. Neem een kussen mee
Als je zondagochtend na 48 uur zonder slaap eindelijk helemaal kapot neervalt is het lekker om niet op een stapel truien, maar gewoon op een kussen te tukken.

2. Donderdagavond
Op donderdagavond er al helemaal afliggen? Meh. Je krijgt dadelijk drie dagen formidabel feestplezier voorgeschoteld. Dan is kotsend de vrijdagochtend openen niet het best denkbare startsein. Dat doe je een keer of twee, maar door schade en schande wordt men wijzer.

3. Steekkar
De beste uitvinding sinds het wiel. Kapot gaan doe je toch wel, maar waarom al tijdens die eerste meters? Bespaar jezelf de moeite en versla die helse brug.

4. Toetenboeners
Schreeuwen dat je drie dagen niet gedoucht hebt is een beetje 2011, maar voor de diehards zijn er toetenboeners. En nee, daar kan je niet alleen je toet mee boenen.

5. Tip, vloei, tabak en een dikke hennepzak
Leer dit rijmpje uit je hoofd voordat je je tent verlaat en je hoeft nooit meer te bietsen. Ja om een vuurtje misschien, maar een makkelijkere openingszin is er nog steeds niet.

6. Oordoppen
Wij snappen dat je de pompende bassen van Matrixmann wil voelen tot in je kleine linker teennagel, je oren zijn er minder bij gebaat. Oordopjes in, hoef je niet op je 50e al een gehoorapparaat. Anders altijd nog handig voor als je buren non-stop ballonnen poppen.

Lowlands
Knaks = winnen

7. Gaspitje
Hopen dat een vriend het meeneemt, want jij gaat het vast niet doen. Mocht je het overwegen: doen. Je gaat er de vruchten van plukken. Ontbijten met knaks op een bolletje, nice.

8. Knakworsten in blik
Moet je ze wel meenemen natuurlijk! Geen gaspitje? Knaks worden nooit zo heet gegeten als zij worden opgediend. Gewoon uit het vuistje. Met wat Zaanse mayo voor een extra portie smeuïge happiness.

9. Douche rond 6 uur ’s ochtends
Als je terugkomt van een avond keihard fistpompen in de Bravo is het heerlijk rustig bij de douches. Kan je rustig een halfuur lang het water over je bezwete lichaam laten gutsen. Vergeet je muntje niet.

10. Water
Water is vrij essentieel in je tent. Als je wakker wordt met een smaak in je bek alsof je 3 uur met een ziltige zwerver hebt getongd en vervolgens een dag in de Sahara hebt gelopen, dan is water het beste wat je ooit is overkomen. Komt ook van pas met tandenpoetsen, scheelt weer een wandeling.

Lowlands
Je gaat toch zeker niet in die rij staan?

11. Zakdoekjes
Naar de plee? Zakdoekjes mee! Niets zo kut als het moment dat je na het voorkomen van een diarree-explosie in je broek, dat je erachter komt dat er geen wc-papier aanwezig is.

12. Daglenzen
Heb je eindelijk je tent gevonden, moet je met je vieze vingers dat bakje zoeken die toch echt in die ene hoek van je tent lag waar je hem vanavond wel weer zou vinden. Niet dus. Gewoon lekker om vijf voor vijf in de Bravo uitploppen die dingen. Helder keek je toch al niet meer.

13. Telefoon uit
Wil je echt even een weekend helemaal van de wereld zijn? Smartphone uit. Moet jij eens opletten hoeveel rust dat geeft, waardoor jij je op één ding kan focussen: genieten in het hier en nu. Sta je bovendien ook niet continu filmpjes te maken die je nooit meer terugkijkt. Oké, zet je ‘m alleen af en toe aan om je vrienden terug te vinden.

Lowlands
Uit dat ding.

14. Indonesische maaltijd
Je kan er mee ontbijten, zit je gelijk goed voor de komende uren. Zowel de nasi- als de bami compleet is een aanrader van jewelste. Die 4,5e munt is het dubbel en dwars waard.

15. Loempia’s
De Vietnamese loempia’s, holy shit. Daar kunnen we er wel 40 van op. Krijg je nog groentes binnen. Hartstikke gezond dus!

16. Verstop je shit
Verstop je shit als je je aankomt en je bandje gaat halen. Ze pikken er willekeurig mensen uit en als de beveiliging wat vindt, ben je gewoon de Sjaak en kun je gedag zwaaien naar je favoriete weekend. Extra aandacht als je lid bent van de nationale sprintploeg.

17. Verstop je shit (2)
Dan ben je er nog niet, want ook als je het festivalterrein opkomt moet je opletten. Er worden regelmatig willekeurig mensen uitgevist die even mee moeten lopen en van top tot teen gefouilleerd. Je zal niet de eerste zijn die op zaterdagmiddag snikkend het terrein moet verlaten. Met een beetje pech krijg je er nog een strafblad bij ook.

18. Flesje
Maar hé, het is geen Amerikaans vliegveld ofzo. Als je het terrein op wil, dan kun je meestal doorlopen zonder heftige fouilleerpraktijken. Dat biedt kansen! Vul een frisdrankflesje met een halve liter vodka, verstop ‘m in je kontzak, laat je t-shirt er nonchalant overheen hangen en grote kans dat je goedkope vodka cola’s drinkt.

Lowlands
Doe ‘ns gek en ga vooraan staan.

19. Vooraan
Dikke fan van A$SAP Rocky? Dan moet je verdomme in dat voorste vak gaan staan ook! Gewoon even tien minuutjes voor het concert vooraan aan de zijkant wachten, dan kun jij je rappende halfgod in volle glorie zien shinen. Voor de intense concertbeleving.

20. Meisjes met een ander kleur bandje zijn minderjarig
Alleen meisjes naar hun tent brengen die hetzelfde kleur bandje om hun pols hebben hangen. Zeg niet dat je het niet wist.

21. X-Ray c.q. Lima
Heb je geen idee waar naartoe? De X-Ray is altijd een goed idee. Ook is de Lima is weer van de partij op Lowlands. Je bamboetak kan weer als vanouds tot 3 uur ’s nachts de lucht in!

22. Sexyland
Ben je echt ontzettend naar de klote en moet je een paar uurtjes uitblazen. Ga even chillen bij Sexyland. Iedere dag tussen 21:00 en 05:00 is het raak. Allerlei rariteiten komen voorbij. Alles mag en niks is te gek. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een casino, dating show en een vecht-arena. Het blijft alleen een grote verrassing waar je terecht komt.

23. Cabaretteketet
Valt er weinig te lachen met je vrienden? Naar de Juliet jij. Supertalent Kasper van der Laan staat er bijvoorbeeld. Zeker even aanvinken in je blokkenschema, want dit wordt gegarandeerd lachen.

24. Jack Daniels
Voor de zekerheid in een plastic fles en pas mixen op de camping. Toch wel fijn als er op zondagmiddag meer leven in je drankje zit dan in jezelf.

25. Je regenjas
Yep, het ziet er naar uit dat er meer druppels gaan vallen dan wenselijk. Neem dus lekker je regenjas mee zodat niets, maar dan ook helemaal niets, een legendarisch weekend in de weg kan staan.

26. Zondagavond
Zondagavond is de beste avond. Lowlands-intimi weten dat allemaal. Toch pakken elk jaar weer duizenden mensen op zondagmiddag hun tentje in en missen ze de laatste nacht. Gelukkig maar, anders zou het niet de beste avond zijn. De sfeer is gemoedelijk, maar opperbest. Iedereen probeert er nog een keer het maximale uit te persen en het grootste voordeel: de tenten zijn niet zo overvol, want, jawel, er zijn al duizenden Eelco’s, Bassen en Rutgers naar huis. Blijf dat vooral doen, zonder jullie zou de zondagavond niet zo chill zijn. Sterkte, als je maandagochtend met een wazige blik weer naar je computerschermpje tuurt!

Je zou het bijna vergeten, maar er is ook nog muziek! Daar komen we tenslotte met z’n allen voor naar Lowlands. Of niet. Maakt niet uit. Wij vertellen je de acts die je dit jaar niet mag missen.

Vrijdag

27. Donnie (vrijdag 12:30 – 13:15, Bravo)
Pak je boterhammetjes met boterhamworst maar uit je boterhamzakje, want de lunch nuttigen wij bij niemand minder dan De Fenomeen. Met de beats van JvT’s Bas Bron (aka Fatima Yamaha) uit de speakers zit het audio-technisch sowieso wel snor. Aan Donnie om de zaal mee te krijgen. Met Barry Hayze in het assortiment moet het toch lukken om de giga Bravo te laten ontploffen.

28. Two Feet (vrijdag 15:50 – 16:50 / India)
De subwoofers gaan het flink te verduren krijgen wanneer Two Feet op de planken van de India verschijnt. Zware bassmelodieën worden gecombineerd met zwoele bleusy gitaarloopjes en gevoelige zang.

29. The Streets (vrijdag 17:00 – 18:00 / Heineken) 
De Britse cultband The Streets kapte er in 2011 mee, maar is terug voor een gracieuze comeback-tour. Wanneer Mike Skinner klassiekers ‘Fit but you know it’ en ‘Blinded by the Lights’ van het podium vuurt gaat de tent gegarandeerd als vanouds op z’n kop.

30. Royal Blood (vrijdag 19:30 – 20:30, Alpha)
Hoogste tijd voor een moddervette portie gitaren en drums en wie kun je dan beter treffen dan de mannen van Royal Blood? Rock van het hoogste niveau!

31. Weval (vrijdag 21:00 – 22:00, Heineken)
Gehypnotiseerd en dromerig dweil jij hier straks over de dansvloer bij deze twee mannen die al sinds je tiener/kinderjaren stiekem je helden zijn (Google zelf maar). Wat veel relevanter is, is dat het Duitse kwaliteitslabel Kompakt ze inmiddels een contract heeft gegeven en lyrisch over de is. Nu jij nog!

32. KI/KI (vrijdag 03:00 – 04:30, X-Ray)
Opkomend talent die gegarandeerd gaat testen of de oranje platen van de X-Ray stevig genoeg zijn vastgezet. Met haar eclectische 90’s sound draait ze de ene plaat nog strakker in de volgende dan de ander. Dit wordt zweten en raven, blazen en beuken.

33. Carista (vrijdag, 03:00 – 05:00, Bravo)
Tja, wat moeten we nog zeggen over deze goedlachse dame. Rechtstreeks vanuit de X-Ray in 2018 de wereld overgevlogen om vervolgens te landen in de “humongous” Bravo. Probeer maar eens niet te dansen als onze vriendin de draaitafels onder haar hoede neemt en de disco, house én technopareltjes aan elkaar rijgt.

Lowlands
Loesoe

Zaterdag

34. My Baby (zaterdag 16:30 – 17:30, Bravo)
Trots van eigen én Nieuw Zeelandse bodem. Volle zalen trekken ze in binnen en buitenland met hun psychedelische sound, die energie geeft waar jij de hele zaterdagnacht nog op kunt teren. En geloof ons maar dat dit niet alleen een feestje voor je oren is.

35. Jon Hopkins (zaterdag 19:00 – 20:00 / Heineken)
De hyperenergieke Jon Hopkins is een tovenaar met een fascinatie voor spiritualiteit. Verwacht een magische uurtje waarin je wordt meegesleept van dikke ruwe technobeats tot kalmerende ambient soundscapes.

36. Denis Sulta (zaterdag 01:30 – 04:00 / India)
Wij waren een paar weken geleden op het ook niet onaardige Nation of Gondwana in de buurt van Berlijn en daar draaide ene Denis Sulta de denkbeeldige pannetjes van het openluchttheater. Het was vrolijk, het was hard, soms gevaarlijk, dan weer zwoel. Maar alles paste naadloos in elkaar. Het was een van de beste sets van het weekend. Geen twijfel dat hij in de gezellige India laat zien wat hij allemaal in z’n mars heeft.
Lowlands
Fissa Foto: Jeroen Roest

Zondag

37. Loyle Carner (zondag 17:00 – 18:00 / Heineken)
Met ‘Not Waving, but Drowning’ wist de Britse rapper Loyle Carner dit jaar weer een prima oprechte rap met jazz- en soulinvloeden naar de huiskamer te brengen. Wij zijn benieuwd hoe hij dit live gaat brengen op de zondagmiddag in de Heinken-tent, maar onze verwachtingen zijn hooggespannen, anders hadden we ‘m natuurlijk niet in onze tipparade opgenomen.

38. Parcels (zondag 19:00 – 20:00 / Heineken)
Je kunt zondag lekker blijven staan in de Heineken, want direct aangesloten begint Parcels. Hou je van een zonovergoten portie discosoul, verweven met een lekkere laag electro en funky eighties gitaarlijntjes? Nou, dan ben je aan het juiste adres bij Parcels.
39. New Order (zondag 20:30 – 21:40, Bravo)
Hier gingen zelfs je vader en moeder lekker op in de jaren ‘80. Hoewel zij inmiddels wel met dansvloerpensioen zijn, is dat van deze oude rockers niet te zeggen en galmt dé hit van deze legendes nog wekelijkse uit de speakers in menig club. Melancholische synthesizers wanneer jij op je reserves begint in te teren, “tell me… how does it feel?!”
40. Antal (zondag 23:00 – 04:00 / X-Ray)
Een van de meest legendarische sets ooit in Biddinghuizen was de nacht van 16 augustus 2014, toen Antal en Hunee samen de X-Ray in lichterlaaie zetten zoals ‘ie zelden heeft gebrand. De loftrompet schalde nadien over het interwebs en nog altijd is hun Soundcloudsetje mondiaal zeer geliefd. Antal komt dit jaar alleen om die avond nog eens dunnetjes over te doen. 5 uur in totaal en wie weet dropt Hunee ook nog wel even langs. De zondagavond in de X-Ray belooft een hele bijzondere te worden.
Lowlands Armadillow
Bij het 24-uurs gebied van de Armadillow kun je altijd terecht

Foto’s: Jeroen Roest
Tekst: Chris Riemens, Ronald Buts en Vincent Dion

Reageer op artikel:
40 tips voor een magistraal Lowlands-weekend
Sluiten