Tim maakt vette beestensculpturen van oude elektronica

Redactie 5 jun 2017 Entertainment

Een gesprek met Tim Hobbelman (29), die niet alleen mooi werk heeft maar ook mooi werk maakt. Tim is een Tilburgse kunstenaar die dierensculpturen maakt van onderdelen uit oude elektronische apparaten; Animaux. Hij heeft de vrijheid om zelf te bepalen wanneer hij werkt, maar werkt bijna iedere dag. Zijn atelier zit dan ook op loopafstand van zijn huis.

Hoe ben je begonnen met het maken van ‘Animaux’?
Tijdens het werk als workshopbegeleider bij de Ontdekfabriek kwam ik er vier jaar geleden achter dat veel elektrische apparaten bestaan uit hele mooie onderdelen. Sommigen zijn zo organisch dat ik er gelijk een lichaamsdeel van een dier in zag. Een scheerapparaat is bijvoorbeeld heel handig als je een snavel moet maken. Ik ben toen begonnen met schetsen en een paar weken later was mijn eerste pinguïn geboren. Het is voor mij heel bevrijdend werk, waarbij mijn hersenen en handen goed tegelijkertijd kunnen opereren. Dat miste ik bij eerder werk in de architectuur of in de design. Ik kan alle kennis die ik heb opgedaan gebruiken bij het maken van deze sculpturen.

Hoe ontstaat het idee voor een nieuwe sculptuur?
Soms zie ik in onderdelen van apparaten heel duidelijk een dier. Maar het komt ook voor dat ik een specifiek dier wil maken. Ik doe veel research naar het dier en bestudeer het uiterlijk aandachtig. Dan moet ik op zoek naar de juiste onderdelen. Ik ga vaak langs kringloopwinkels en een aantal winkels bewaren defecte apparaten voor mij. Ook lopen mensen wel eens bij mijn werkruimte binnen met een kapotte stofzuiger of iets dergelijks. Doordat het werk vaak stil komt te liggen bij gebrek aan de juiste materialen ben ik met veel verschillende sculpturen tegelijkertijd bezig. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een hele grote rode stier. Maar het is lastig om de juiste rode onderdelen te vinden, want ik wil de materialen niet bewerken. Ik ben afhankelijk ben van de juiste materialen en die vind ik niet zomaar. Als ik die niet heb dan kan ik niet verder werken aan dat project. Gelukkig kan ik nu ook aan mijn stokstaart of everzwijn werken.’’

Is het niet makkelijker om de materialen te verven of op een andere manier te bewerken?
Jawel. Ik heb het ook eens gedaan, maar het levert niet het gewenste effect op. Het is de bedoeling dat je in het dier nog wel de onderdelen van je dagelijkse apparaten kunt herkennen. Zo komt er een dier tot leven uit de apparaten die je weggooit. Het is heerlijk werk en ik hoop mensen ook wat bewuster te maken van de mogelijkheid om spullen te recyclen.

Klik hier voor de Facebook-pagina.

Reageer op artikel:
Tim maakt vette beestensculpturen van oude elektronica
Sluiten