Zo worden de Thaise jongens uit de grot bevrijd (met hulp van Elon Musk)

Redactie 9 jul 2018 Entertainment

Het houdt alle nieuwsbulletins in de wereld al dagen bezig. De Thaise jongens uit een voetbalteam die samen met hun coach vastzitten in een grot in Thailand. Gelukkig zijn er inmiddels al een aantal jochies bevrijd. Maar er zitten er nog altijd een paar vast. Hoe ziet die reddingsactie eruit?

De jochies zitten al ruim twee weken (sinds 23 juni) vast, nadat de grot plots vol met water stroomde na forse regenval. Het voetbalteam is elf tot vijftien jaar oud en was op excursie in een grot in de provincie Chiang Rai. Heel de wereld weet dat ze vastzitten, alleen zit het voetbalteam zo diep in een complex grottenstelsel, dat het heel lastig is om ze eruit te halen.

Grottendoolhof

Gister zijn dankzij een succesvolle reddingsoperatie vier jongens bevrijd, maar nog altijd wachten acht jongens en hun coach op hulp. Die reddingsactie is vandaag verder gegaan. Het is nogal een operatie, want het is een doolhof van grotten waar de reddingswerkers doorheen moeten en de jochies kunnen amper zwemmen, laat staan duiken. Daarnaast zijn die grotten heel donker en moet je langs smalle gangetjes die zo nauw zijn, dat de duikers zelf hun luchtflessen voor af moeten doen om erdoor te kunnen.

Haast

In totaal zijn er maar liefst 90 duikers betrokken bij de reddingsactie. Enige haast is geboden, want het is inmiddels weer flink begonnen met regenen waardoor de grotten weer volstromen met water, die juist massaal zijn leeggepompt voor de reddingsoperatie.

Maar hoe ziet die reddingsoperatie er nou in de praktijk uit? Glenda Chong Channel NewsAsia legt op duidelijke wijze uit hoe de reddingsoperatie in z’n werk gaat.

Elon Musk to the resue

Ondertussen probeert zelfs een van de grootste visionairs van onze planeet te helpen waar hij kan. Tesla-baas Elon Musk is op dit moment druk bezig om een mini-onderzeeër te testen, waarmee hij de Thaise kinderen zou kunnen reden. De duikboot is groot genoeg om een mens in te vervoeren. In Los Angeles worden nu testen uitgevoerd om te kijken of de kleine onderzeeër kan helpen bij het redden van de kinderen.

Aan de onderzeeër worden duikflessen bevestigd, zodat de passagier genoeg zuurstof heeft om de trip door te komen en kan hij dankzij een raampje naar buiten kijken. Mochten de kinderen niet in staat zijn om zelf te duiken, dan zou de duikboot kunnen worden ingezet. Dat de onderzeeër sterk is, blijkt wel uit het feit dat het bestaat uit een onderdeel van een Falcon-raket. Gister zou er al een duikboot richting Thailand zijn gevlogen om te helpen. Laten we hopen dat het allemaal lukt.

[Update:] Alle jongens en coach zijn uit de grot gered! De reddingsoperatie duurde in totaal drie dagen en is vandaag (dinsdag 10 juli) afgerond. Mooi! En nu lekker gefrituurde kip eten.

Reageer op artikel:
Zo worden de Thaise jongens uit de grot bevrijd (met hulp van Elon Musk)
Sluiten