De meest stinkende vissen zijn misschien in staat om ons leven te redden

Er is niks zo erg als een vieze visgeur. Op de markt of ergens langs een sloot waar het naar dode vis stinkt. Bah. Toch kan die geur ons ook gaan helpen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stinkende vissen ons kunnen genezen.

Hoe meer een vis stinkt, hoe beter het dier beschermd is tegen dieptes. De chemische stof die de stank produceert houdt de enorme waterdruk tegen voor de vis. Laatst dreef er nog een gigantische inktvis naar de wateroppervlakte. Zou die ook iemand kunnen genezen?

Stinkvis

Je zal vast denken. Hoe gaat een stinkende vis ons mensen helpen tegen ziektes? Dat heeft Mackenzie Gerringer ons proberen uit te leggen. TMAO is de stof die de stinkende geur veroorzaakt. Dit is een stof die zich hecht aan watermoleculen. TMAO zorgt ervoor dat de hoge waterdruk geen invloed heeft op de vis, omdat het een soort gaasje creëert tussen het dier en de vis. Hierdoor wordt de vis niet platgedrukt door het water.

China

Waar zouden we dit dan in godsnaam voor kunnen gebruiken? In 2009 is het in China al gebruikt om oogziektes te genezen. Bij een ziekte waarbij de druk op de oogbal vanaf de geboorte is verhoogd, werd TMAO ingespoten en het werkte. De druk op de oogbal verlaagde en werd weer gezond.

Ultimatum

Er zijn veel meer plekken in het lichaam waar het verlagen van druk goed zou helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan druk op de longen en het hart. Het is allemaal nog experimenteel, maar het is wel geinig om te bedenken dat die stinkende vis op de markt iemand kan genezen. Helaas is er een probleem met deze behandelmethode. Je zou geïnjecteerd moeten worden met zoveel TMAO dat je waarschijnlijk naar rotte vis gaat stinken. Er wordt onderzocht hoe die stank geneutraliseerd kan worden, maar voor nu is het ultimatum duidelijk. Je laten genezen door TMAO en stinken naar rotte vis of ziek blijven? Lastige keuze.

Reageer op artikel:
De meest stinkende vissen zijn misschien in staat om ons leven te redden
Sluiten