Gruwelijk concept van 15 jaar oud alsnog in productie: de Shelby GR-1

redactie 23 feb 2019 Machines

De conceptbedenker bij Shelby moet wel een heeeeeeeele lange adem hebben gehad. 15 jaar geleden kwam Shelby namelijk met een concept van de GR-1. Wij vinden ‘m in ieder geval bruut. Bij de Amerikaanse autofabrikant vonden ze ‘m minder geslaagd. Hoppaté, zo de prullenbak in. De teleurgestelde bedenker griste ‘m tussen het afval vandaan en dacht: ‘Over 15 jaar ben ik terug en dan willen jullie ‘m wel.’ Gelijk had ‘ie. De komst van deze Ford Shelby GR-1 is een feit en wat is ‘ie dik.

Ja, de fans van Amerikaanse vierwielige krachtpatsers mogen in hun handjes wrijven. Als het goed is komt er een elektrische versie van de wagen, maar voor het echte gevoel van een Amerikaan brengen ze er ook één uit met een benzinemotor.

GR-1 staat voor GRootse plannen

Als we het hier over grootse plannen hebben dan zijn we serieus. De nieuwe Shelby heeft als doel van nul naar honderd te schieten in een tijd van ongeveer twee seconden. Dat lees je goed inderdaad. Hiervoor moeten ze wel nog het één en ander doen aan het originele concept. Toentertijd ronkte er een V10 onder de chromen kap van de bolide, wat op zich een aardige power moet kunnen leveren. Maar met het gewicht van 1.769 kilo dan heb je wel dertig van die motoren nodig om binnen twee seconden de magische honderd te passeren. De nieuwe versie van de GR-1 zal dus effe flink de gym moeten opzoeken om krachtiger én lichter te worden. Gelukkig heeft ‘ie ongeveer tot 2021, want dan zouden de eerste versies van de band moeten rollen.

Reageer op artikel:
Gruwelijk concept van 15 jaar oud alsnog in productie: de Shelby GR-1
Sluiten