Sekslessen #3: De mystiek rondom het vrouwelijk orgasme

Redactie 6 nov 2018 Entertainment

Franske Huisman studeerde psychologie, noemt zichzelf neo-feminist en vindt Kim Kardashian minstens zo indrukwekkend als Albert Einstein. Afgelopen september verliet ze Nederland voor onbepaalde tijd, voornamelijk om aan de westerse sleur te ontsnappen en haar creativiteit terug te vinden. Haar droom is overigens om instafamous te worden, zodat ze nooit meer hoeft te werken. Volg haar hier. Vanaf heden schrijft ze voor FHM. Over seks.

Een paar weken geleden zat ik met een paar mannelijke medereizigers op een terras en na een paar biertjes stelde ik provocerend: “Als jullie met iemand in bed belanden die je niet aantrekkelijk vindt, dan doe je gewoon je ogen dicht, denk je aan iemand die je wel lekker vindt en dan is klaarkomen geen enkel probleem.” Als reactie verwachtte ik tegenspraak, of op zijn minst een nuancering van mijn lompe statement, maar ze beaamde allemaal wat ik te zeggen had.

Kijk, er zijn nog steeds boze feministen die schreeuwen dat vrouwen en mannen gelijk zijn. Dan is mijn reactie steevast dat we niet gelijk zijn, maar gelijkwaardig. Er bestaan nu eenmaal verschillen tussen de seksen, het hoeft geen probleem te zijn om die te erkennen. Mannen worden instinctief gedreven om zo vaak mogelijk zo veel mogelijk zaad te verspreiden, klaarkomen is hiervoor noodzakelijk. Vrouwen hebben daarentegen geen orgasme nodig om bevrucht te raken. Klaarkomen is voor hen daarom niet essentieel. Maar wel heel lekker, dus doe toch maar je best.

Het vrouwelijk geslachtsorgaan is gecompliceerd, en daarmee het bijbehorende orgasme ook. Remy Kassimir wijdde bijvoorbeeld een hele podcastserie aan het (niet bereiken) van een orgasme. Als het sommige vrouwen niet eens lukt om zichzelf te laten klaarkomen, is het niet heel verwonderlijk dat ook mannen hier regelmatig moeite mee hebben.

Vorige week heb je al kunnen lezen dat sekszin bij vrouwen meer mentaal is dan fysiek. Als je haar vervolgens tot een hoogtepunt wil laten komen, is enige kennis over het vrouwelijk lichaam niet overbodig. Er is veel geschreven over vaginaal en/of clitoraal klaarkomen, en ook van de G-spot hebben we allemaal gehoord. Heb je ‘m al gevonden? Niet heel lang geleden is ontdekt dat al die begrippen onder dezelfde noemer vallen: de clitoris is veel uitgebreider dan we in eerste instantie dachten.

De clitoris is niet enkel een uitwendig miniknopje. Dit is slechts het puntje van de ijsberg. ‘Onder water’ valt veel meer te beleven. Zo loopt een deel van de clitoris parallel langs de bovenkant (buikzijde) van de vagina. Precies waar onderzoekers vroeger zeiden waar de G-spot zich bevond, dus. Ook vaginaal klaarkomen blijkt hetzelfde als clitoraal klaarkomen, maar dan op een andere plek gestimuleerd.

De clitoris wordt trouwens niet alleen plaatselijk gestimuleerd. Er zijn cases bekend waarbij vrouwen klaarkomen zonder aanraking, enkel door opwindende fantasieën. Ook andere plaatsen op het lichaam hebben effect op het klaarkomen van de vrouw. Ideetje om die niet over te slaan?

Omdat mannen in principe gemakkelijk klaarkomen (vaker te vroeg dan te laat) kunnen zij nog wel eens denken dat dit ook geldt voor hun vrouwelijk equivalent. Praktisch wil dit zeggen dat ze onvoldoende tijd nemen om het lichaam van hun bedpartner te ontdekken. Niet alle vrouwen vinden hetzelfde lekker: de één wordt gek van geilheid als je haar tepels aanraakt terwijl die van een ander daar veel te gevoelig voor zijn. Maar wanneer je de tijd neemt en goed op haar fysieke reacties let, is het niet moeilijk om erachter te komen hoe je je bedpartner op de juiste manier stimuleert. Doe dit dus vooral.

De meest logische reactie op jouw juiste stimulatie is uiteraard dat je partner vochtig(er) wordt, maar het is vrij lomp en onsexy om dit steeds te checken. Er zijn gelukkig ook andere simpele signalen: een luidere ademhaling of zucht, geholde rug, kleine lichamelijke schokken en meer doorbloede lippen (beiden). Gebruik het voorspel dus vooral ook om haar lichaam te leren kennen. Wanneer je haar voorzichtig aanraakt en kust op verschillende plaatsen, kom je er vanzelf achter wanneer je goed zit en wanneer niet.

Ditzelfde geldt trouwens wanneer je je over gaat op ‘het echte werk’ en je vingers en mond gebruikt. Neem de tijd en let goed op haar fysieke reactie en gezichtsuitdrukkingen. Ben je toch niet helemaal zeker of je goed op weg bent? Wees dan zelfverzekerd genoeg om te vragen of ze het één of het ander fijner vindt. Geef haar dan altijd een keuze uit twee mogelijkheden: dan geef je haar niet de kans om ‘ja’ zeggen puur om je gevoelens te besparen.

Les 3: Het vrouwelijk orgasme is niet noodzakelijk voor fijne seks, maar wel de kers op de taart. Waar jij soms binnen vijf minuten klaarkomt, heeft zij misschien wel een half uur nodig. Neem de tijd om op te bouwen en leidt aan haar reactie af hoe je haar op de juiste manier stimuleert (en hoe niet). Zo is de kans dat ze haar orgasme niet zal faken het grootst.

Reageer op artikel:
Sekslessen #3: De mystiek rondom het vrouwelijk orgasme
Sluiten