’s Werelds eerste supersonische business jet breekt door de Mach 1.4 barrière

Redactie 24 dec 2017 Machines

Ellenlange vluchten zullen misschien binnen de kortste keren tot het verleden behoren. Lockheed Martin en Aerion hebben de handen ineengeslagen om ‘s werelds eerste zakenvliegtuig te maken dat supersonische vluchten kan maken. Perfect voor de kerstinkopen in New York of bliksembezoek naar de zon in Bali.

De Aerion AS2 kan met 12 passagiers een maximale snelheid halen van Mach 1.4, dat een astronomische 1.728 km/u op de snelheidsteller weergeeft. Dit openend de deur naar het maken van trans-Atlantische reizen met maximaal 3 uur worden ingekort. Hierdoor kun je in slecht één dag city hoppen van Amsterdam, naar Londen en New York en weer terug.

Lockheed Martin heeft zijn naam groot te houden in de vliegwereld, met veel van ’s werelds toonaangevende supersonische gevechtsvliegtuigen zoals de F-16, de F-35 en de F-22. Aerion Corporation uit Nevada, de VS is opgericht in 2003 en heeft de afgelopen twee en een half jaar aan de ontwikkeling van de superjet gewerkt. Met man en macht is er gewerkt aan de vleugel- en vliegtuigconstructie, systeemlay-outs en een besturingssysteem voor vluchten van de AS2 in samenwerking met Airbus.

Toch zullen we even moeten wachten voordat we met supersonische snelheid naar de uithoeken van de aardbol kunnen reizen. Naar verwachting zal de AS2 in 2023 zijn eerste vlucht maken en in 2025 officieel gecertificeerd. Maar als de bureaucratische rompslomp achter de rug is, kan er over een ruime 10 jaar met de superjet gevlogen worden door de zakelijke luxepaardjes.

Foto’s: Aerion Corporation

Maxim

Reageer op artikel:
’s Werelds eerste supersonische business jet breekt door de Mach 1.4 barrière
Sluiten