Rusland gestart met grootste militaire oefening sinds Koude Oorlog

redactie 13 sep 2018 Entertainment

In het koude Siberië is Rusland begonnen met de grootste militaire oefening sinds 27 jaar. Vostok-2018 (Oost-2018) heet deze operatie. Het is een behoorlijk happening want aan deze mega actie werken 300.000 militairen mee, 36.000 tanks, meer dan 1000 vliegtuigen, helikopters, drones en dan ook nog eens 80 marineschepen. Heftig.

Het is een hele geruststelling want volgens de hoge generaal Valeri Gerassimov is deze oefening niet tegen andere landen gericht. Hoewel woordvoerder Dmitri Peskov onlangs sprak over de ‘internationale situatie die vaak agressief en onvriendelijk’ tegenover Rusland staat. Het is moeilijk te ontkennen dat de spanningen tussen het westen en Rusland best wel hoog zijn opgelopen. De Russen zijn niet blij dat NAVO zo actief is geworden in Oost-Europa. De NAVO zelf noemde dit noodzakelijk om de EU-lidstaten te beschermen tegen de ‘Russische agressie’. Ze doelen dan ook op de annexatie van de Krim.

Samen oefenen met de Chinezen

D Russen hebben de Chinezen gevraagd om gezellig met ze mee te doen. China stuurde daarom 30 vliegtuigen, pantservoertuigen en een slordige 3000 militairen. Samen gaan ze oefenen bij de grens. Buurman Mongolië was ook uitgenodigd op het partijtje, zij gaan ook meedoen. De oefening duurt in totaal 4 dagen. Deze actie is volgens het Kremlin noodzakelijk om te testen hoe snel groot materieel en militairen over een grote afstand verplaatst kunnen worden. Ook wordt er gekeken naar de samenwerking onderling. Niet geheel ontoevallig heeft de Russische president Poetin in het Ooster Vladivostok dichtbij de Chineze grens een ontmoeting gehad met de Chinese president Xi.

Rusland
Foto: YouTube Foto: YouTube

NAVO gaat ook oefenen

Tegelijkertijd met deze oefening is Rusland ook druk in de weer op de Middellandse Zee. Niet ver van Syrië hebben ze 25 schepen verzameld. De NAVO houdt deze schepen scherp in de gaten. Sowieso zitten onze vrienden van de NAVO niet stil. Aan het eind van jaar gaat ook de NAVO zijn grootste oefening doen sinds de Koude Oorlog. Deze oefening gaat eind oktober plaatsvinden in Noorwegen. Ongeveer 40.000 militairen uit 30 landen gaan daar samen trainen.

NOSDe Tijd

Reageer op artikel:
Rusland gestart met grootste militaire oefening sinds Koude Oorlog
Sluiten