Rusland gelooft niet dat Amerika op de maan is geweest en eist bewijs

luc 18 jun 2015 Entertainment

Rusland behoort tot de complotdenkers die niet geloven dat Amerika daadwerkelijk op de maan is geland in 1969. Vladimir Markin – woordvoerder voor het Russische onderzoekscomité – heeft bekend gemaakt dat er een officieel onderzoek wordt gestart naar het Amerikaanse maanlandingsprogramma. Bizar!

The Moscow Times zegt er het volgende over:  

"An international investigation could help solve the mystery of the disappearance of film footage from the original moon landing in 1969, or explain where the nearly 400 kilograms of lunar rock reportedly obtained during several such missions between 1969 and 1972 have been spirited away to, Markin suggested."

"We are not contending that they did not fly [to the moon] and simply made a film about it,’ he wrote. ‘But all of these scientific—or perhaps cultural—artifacts are part of the legacy of humanity, and their disappearance without a trace is our common loss. An investigation will reveal what happened."

Rusland (toen nog Sovjet-Unie) en Amerika waren tijdens de beruchte Space Race tussen 1955 en 1972 al in gevecht om heerschappij. De Sovjet-Unie lanceerde de eerste satelliet en de eerste mens naar de ruimte, maar de VS landde de eerste mensen op de maan met de Apollo 11.

Nu lijken de spanningen op dit gebied tussen de twee landen weer ontstoken door nota bene voetbal. Markin’s artikel was eigenlijk een reactie op de recente arrestaties van FIFA ambtenaren op beschuldigingen van corruptie, die mogelijk de status van Rusland als gastheer van het WK 2018 in gevaar kunnen brengen. Hij beschreef het onderzoek als "Amerikaanse aanklagers hebben zichzelf verklaard als de allerhoogste scheidsrechters van internationale voetbal zaken."

Wat betreft het ontbrekende maanlandingsmateriaal, moet worden opgemerkt dat NASA aan Reuters heeft verteld dat er in 2009 enkele originele beelden zijn gewist, samen met 200,000 andere banden die werden vernietigd en hergebruikt om geld te besparen. Exemplaren in de CBS archieven en bioscopen van het Johnson Space Center werden geremasterd en uitgebracht in een betere kwaliteit dan de originelen.

De stenen van de maan die zijn teruggebracht zijn naar verluidt in opslag bij Johnson en in musea over de hele wereld.

Markin gaat in zijn artikel niet dieper in over zijn eigen gedachten over hoe de vlag zou wapperen op de maan als er geen wind is. Of dat ‘The Shining’ inderdaad zou bewijzen dat Stanley Kubrick onderdeel was van een maanlandingsgrap. Dit zou toch wel groot nieuws zijn. Wat denken jullie?

Reageer op artikel:
Rusland gelooft niet dat Amerika op de maan is geweest en eist bewijs
Sluiten