Review: KEF LSX Wireless Music System

Een van de dingen die in je casa echt niet mag ontbreken is een dik geluidssysteem. Wij vinden het een van de belangrijkste accessoires die je kunt kopen. Hier ga je zoveel plezier van beleven. Er is alleen nogal wat keuze. Wat moet je halen? Wij testten de KEF LSX Wireless Music System voor je uit.

 KEF is een van de toonaangevende spelers in de audiowereld. Eerder maakten we al kennis met de Space One Wireless, die ze in samenwerking met Porsche hadden gemaakt. Daar waren we zeer over te spreken, dus verwachtingen zijn zeker aanwezig. We gaan ‘m testen aan de hand van vier factoren. Design, gebruiksgemak, sound en prijs.

1. Design

De LSX Wireless Music System is de opvolger van de bekroonde LS50 Wireless. Hij komt er in vijf verschillende kleuren. Naast zwart en wit, is ‘ie ook verkrijgbaar in blauw, rood en groen. Afhankelijk van het interieur wat het beste bij jouw huis past, maar wij vinden het bordeauxrode exemplaar wel hard. Toevallig ook ons testexemplaar. Stylish zijn ze in elk geval. De boxen zijn met stof bekleed in dezelfde bordeauxrode kleur. Verder is het gewoon een strak design, zonder poespas. Al is het opvallend hoe compact ze zijn. Het zijn geen grote joekels van speakers die gelijk om aandacht schreeuwen. Integendeel, ze gaan vrij geruisloos (totdat je de volumeknop opendraait natuurlijk) in op de rest van de omgeving. Bescheidenheid siert, dat blijkt maar weer!

KEF LSX Wireless Music System

2. Gebruiksgemak

Tijd om ‘m aan te sluiten. De aanduiding Wireless Music System geeft wel enigszins vertekend beeld, want de twee boxen moet je onafhankelijk van elkaar aansluiten op een stopcontact. Verder moet ‘ie in de buurt van je WiFi-kastje staan, want je moet een box aansluiten via een kabel op je WiFi-kastje. Veel kabeltjes dus voor een Wireless Music System. Beetje flauw natuurlijk, want wireless staat in dit geval voor de connectie tussen boxen en muziek en de connectie tussen de boxen zelf. Dat gaat inderdaad helemaal wireless. Afijn, als alle kabeltjes zijn aangesloten download je de KEF-app, maak je connectie via bluetooth en kun je alles aanzetten wat je wil. Hij connect met alle muziekstreamingsdiensten die er toe doen, van Spotify tot Soundcloud en van Tidal tot YouTube. Binnen tien minuten heb je alles wel geïnstalleerd en kun je los. Fluitje van een cent. Verder kun je ‘m ook nog aansluiten op een AUX-kabeltje, altijd handig.

KEF LSX Wireless Music System

3. Sound

Wij houden van diepe, zware bassen. Muziek als van Moderat bijvoorbeeld. Wij zetten de track New Order op. Dat zijn zulke zware bassen, dat je je bij elke volumetik omhoog afvraagt of dit wel een verstandig idee is. Voor de rust van de buren is dat het in elk geval niet. Het is verbluffend hoe kraakhelder de bassen en de hoge tonen blijven. Dit is kwaliteit, dat hoor je meteen. The Hills van The Weekend zware bassen in een ander, meer hiphop stylo kaliber. Een nummer dat heel chaotisch begint, maar ook dit pakt ‘ie echt heel goed op. Óók op maximaal volume. En dat is zo hard dat je je bijna schaamt voor de decibel dat ‘ie produceert. Zo hard dat je eigenlijk oordoppen in moet om niet ‘s nachts met een piep in je oren in bed te leggen. In totaal levert ‘ie maximaal 102 decibel. Het RIVM adviseert clubs om het geluid niet harder dan 102 decibel eruit te pompen. Om wat technischer in te gaan op de box. Hij is uitgerust met de voor KEF zo kenmerkende Uni-Q-driver technologie. Een systeem waarbij het stereobeeld flink is verbeterd om zo het geluid zo mooi mogelijk over de ruimte te verdelen. Nou, het werkt. Bij nummers in diverse genres druipt de kwaliteit er vanaf. De gevoelige zangpartijen van London Grammar in het nummer Hey Now bijvoorbeeld. Zo zuiver, dat we er bijna emotioneel van worden. Ook gitarenmuziek als Muse (Psycho!) gaat ‘m voortreffelijk af. Voordat je het door hebt sta je opeens met je handen in de lucht op en neer te springen. Enig kritiekpuntje is dat je niet heel veel bereik hebt, als je uit de kamer gaat dan begint ‘ie al snel te haperen. Maar het geluid is echt van grote klasse, zeker als je kijkt naar het formaat.

KEF LSX Wireless Music System

4. Prijs

Eerlijk, dat mag natuurlijk ook wel voor deze prijs. De KEF LSX staat voor €1.199 euro bij jou in de woonkamer. Dat is inderdaad niet goedkoop, maar zoals we al zeiden: een soundsystem is een van de dingen waar je niet op moet bezuinigen. Het is een diepte-investering waar je jarenlang plezier van hebt. In dat opzicht valt 1200 ekkies wel weer mee. Als je het doet, kun je het beter goed doen. Natuurlijk is er heel veel keus op dit gebied, maar als je op zoek bent naar compacte speakers met een loepzuiver geluid dan kunnen we je deze absoluut aanraden. Met de KEF LSX weet je zeker dat je topkwaliteit in huis haalt.

Meer info op kef.com

Reageer op artikel:
Review: KEF LSX Wireless Music System
Sluiten