Wetenschappers brengen Rembrandt van Rijn tot leven door zijn stem te reconstrueren

redactie 1 mrt 2019 Entertainment

We staan zo er zo af en toe versteld van wat mensen allemaal kunnen doen met een beetje technologie en een goed stel hersens. Zo ook deze keer. Experts hebben het namelijk voor elkaar gekregen om de stem van kunstenaar Rembrandt van Rijn te reconstrueren.

Ehh… Hoe doe je dat? Hoe kan je er ooit achter komen hoe iemands stem klonk als die persoon al lang en breed tussen zes planken ligt? Nou, die gekke bollebozen hebben dus een techniekje bedacht waarmee ze aan de hand van unieke kenmerken aan het lichaam van een persoon, het stemgeluid kunnen bepalen. Knap hoor. De schilder had natuurlijk aardig wat zelfportretten gemaakt, dus op basis daarvan konden de wetenschappers de reconstructie maken.

Rembrandt van Rijn spreekt in het Rijksmuseum

Afgelopen donderdag mocht Rembrandt voor het eerst spreken voor het publiek van nu. In zijn eigen oudhollandse woorden en met zijn eigen stem. Een bijzonder momentje voor de fans van wereldberoemde schilder. De stem van Remmie zal worden gebruikt in video tutorials op YouTube. Want, van wie kan je beter leren schilderen dan the one and only Rembrandt van Rijn? Het klinkt een beetje houterig en robotachtig hier en daar, maar als jij een betere poging kan doen, laat het dan vooral even weten.

Reageer op artikel:
Wetenschappers brengen Rembrandt van Rijn tot leven door zijn stem te reconstrueren
Sluiten