Psychedelische drug ayahuasca goed voor de hersenen

Redactie 15 okt 2017 Entertainment

Maar liefst de helft van de 21-plussers klapt er wel eens een pilletje in voor een tripje naar Jupiter. En allemaal voelen we ons de dag(en) erna een beetje klote en beseffen we ons dat dit niet heel voordelig kan zijn voor onze kostbare hersenen. Maar wat als je nou helemaal high-as-a-kite je pan uit kan spacen en juist je hersenen hiermee zou boosten?

Dit kan dus, volgens Braziliaanse onderzoekers heeft een bestanddeel van de plantaardige drug ayahuasca een stimulerende werking op onze hersencellen. Het bestanddeel heeft de wetenschappelijke naam 5-MeO-DMT en zou ervoor zorgen dat er nieuwe verbindingen tussen hersencellen ontstaan, dit gebeurt ook als je aan het leren bent of je vaardigheden aan het oefenen bent. En dit is niet eens het enige positieve effect waar ze in het onderzoek op stuitten. Dit stofje zou namelijk ook ontstekingen remmen en de afbraak van cellen tegen gaan.

Ze dienden de stofjes toe aan zogeheten ‘mini-hersenen’, dat zijn groepjes hersencellen op kweek in een laboratorium. Op die manier konden ze dus duidelijk de effecten analyseren. Wel zijn andere wetenschappers nog kritisch, omdat er volgens hen meer onderzoek nodig is. Zij vinden dat de mini-hersenen niet mogen dienen als model voor een volledig menselijk brein. Maar, een ding is zeker, het onderzoek is interessant en hopelijk stuiten ze in de toekomst op nog meer positieve effecten. Dan hoeven wij ons niet meer zo schuldig te voelen!

Foto: WikiMedia

Nu.nl

Reageer op artikel:
Psychedelische drug ayahuasca goed voor de hersenen
Sluiten