Prominente muziekkenners blikken vooruit op het muziekjaar van 2016

Redactie 30 dec 2015 Entertainment

De deur van 2015 slaan we bijna achter ons dicht, tijd om vooruit te kijken. Op muziekgebied, in dit geval. Welke artiest gaat het helemaal maken? Wie moeten we dit jaar echt live gaan zien? En welk festival moeten we dit jaar bovenaan onze bucketlist zetten? Drie gezaghebbende muziekkenners geven het antwoord. Ons vooraanstaande panel bestaat uit de amicale Vincent Reinders, founder van 22tracks.com, de knappe Annemieke Schollaardt, dj bij 3FM en de goedhartige Elias Mazian, de draaitafelkunstenaar die resident was in Trouw en furore maakte op festivals als Pitch, Into the Woods en Lowlands. Het moge duidelijk zijn: dit drietal weet van wanten. Lees, vermaak en doe er wat mee!

 

Vincent Reinders, founder bij 22tracks.com

1. Dé track van 2015 was voor mij…
Ik zal Hotline Bling maar niet noemen. Mijn meest gedraaide hiphop/R&B nummer is Planes van Jeremih en J. Cole. De seks druipt er vanaf. Signs van Howling is uit de meer elektronische hoek mijn lievelingskippevelnummeropdefiets.

2. Welke artiest tip jij die het gaat maken in 2016?
Ik denk dat Wafia nog wel potten gaat breken. Deze dame heeft ook wortels in Nederland en gaat momenteel vooral hard in Australië. Daarnaast heeft ze een heel goed oor voor mooie producties en vanzelfsprekend een hele prettige stem.

3. Welke artiest moeten we echt live gaan zien als we de kans krijgen? Ik heb tijdens SXSW in Texas in maart Chance the Rapper (uit Chicago) gezien met liveband. Absoluut één van de tofste hiphopshows die ik ooit zag. Verstaanbaarheid, energie, presence: allemaal super. Hopelijk komt ie ook nog naar Nederland volgend jaar. https://www.instagram.com/p/0gOBy3run3

4. Welk festival moeten we bovenaan onze bucketlist zetten?
22fest natuurlijk! Vorig jaar hebben we ons eerste festival gegeven in het Diemerbos en dat gaan we herhalen en vergroten. We focussen ons op de tofste artiesten die net aan het doorbreken zijn en daartussen programmeer ik dan de tofste DJs van 22tracks. Ik heb weinig festivals meegemaakt waar de sfeer zo positief, energiek en relaxed tegelijk was. (Check deze aftermovie maar, red.)


Annemieke Schollaardt, DJ bij 3FM

1. Dé track van 2015 was voor mij…
Let It Happen – Tame Impala bij het eerste lek was ik al totaal gegrepen. De opbouw, de ongrijpbare disco-lick, de ‘overslaande-CD’ effecten. Alles klopt. De track duurt 7.47, en hij MOET ook helemaal. Op de radio is de kortere versie gangbaar, maar ik heb hem zeker ook vaak in de originele lengte in de ether geflikkerd.

2. Welke artiest tip jij die het gaat maken in 2016?
Max Meser ontdekte ik op een huiskamerconcert. Hij groeide op in Spanje, en kwam met een gitaar en een rugzak naar Nederland, omdat hij gehoord had dat daar een fijne muziekwereld was. 21 Jaar, een waanzinnige stem, killer uitstraling, een ‘eng’ goede artiest. Hij heeft alles in zich om een fenomeen te worden.

3. Welke artiest moeten we echt live gaan zien als we de kans krijgen?
Florence and the Machine. Vanaf album 1 ben ik fan. Juist van de nummers waar mensen toen erg aan moesten wennen. Dog Days Are Over bijvoorbeeld. Ze heeft een aparte stem, schuurt tegen de randjes en theatraal is bij haar een understatement. Ik heb haar vaak live gezien, de meest memorabele keer was haar albumpresentatie in Londen in 2011. Haar meest recente album How Big How Blue How Beautiful stond op repeat het afgelopen jaar. Ze mieterde onlangs nog van het podium, brak een voet. Kate Bush eat your heart out.

4. Welk festival moeten we bovenaan onze bucketlist zetten?
Good Old Lowlands. De laatste jaren onderwerp van makkelijke spot vanwege de zogenaamde ‘bejaarde’ line up. Vind ik onzin. Het festival zit bovenop de vernieuwende acts. Kijk ook verder dan de grote tenten. Wat er in de X-ray en Charlie geprogrammeerd staat is vaak vlak daarna uitverkocht in de clubs en zalen. Het is Het Festivalgevoel in drie dagen. Met een zeer eervolle vermelding voor Down The Rabbit Hole, Best Kept Secret en Where The Wild Things Are. Och, en Into The Great Wide Open.


Elias Mazian, DJ bij label Voyage Direct

1. Dé track van 2015 was voor mij… 
Tame Impala – Let It Happen. Afgelopen zomer draaide ik zaterdachtnacht op Lowlands met The Love Triangle (Job Jobse, Luc Mast en ik) en toen we deze draaiden ontstond er een energie die ik nog nooit had gezien. Goede liedjes passen overal, ook in een DJ set.

2. Welke artiest tip jij die het gaat maken in 2016?
Oceanic. Een van de origineelste Nederlandse producers die ik ken. Was ooit onderdeel van Malawi en als de sterren goed staan kan hij nog wel eens veel mensen gaan verassen. (Hier de Soundcloud van de beste man). 

3. Welke artiest moeten we echt live gaan zien als we de kans krijgen?
Ik ben volgens mij de enige die Tame Impala niet heeft gezien dit jaar dus ik switch de vraag naar mezelf (typisch). Het moet in 2016 echt maar eens gaan gebeuren.

4. Welk festival moeten we bovenaan onze bucketlist zetten? 
Nacht Digital is een aanrader als je van goede muziek houdt en een levensgenieter bent. Coole (electronische) acts en DJ’s, een zonnig meer met opblaasbootjes en opblaasdieren, ongeëvenaarde ambiance en maar 3000 mensen. Dansend zwaaien naar je tent is nog nooit zo makkelijk geweest.


Fotocredits Vincent: Krijn van Noordwijk

Fotocredits Elias: Harry Brieffjes

Reageer op artikel:
Prominente muziekkenners blikken vooruit op het muziekjaar van 2016
Sluiten