Project Menu is een sublieme samenkomst tussen fotografie en food

Redactie 9 mrt 2017 Entertainment

Wat gebeurt er als je een visual designer met een arty eye en een chefkok bij elkaar zet? Project Menu. In dit geval een samenwerking tussen Robert Harrison (fotograaf) en Robbie Postma (chef). Samen creëerden zij duistere abstracte kunst dat je zo in een expositie in de grote musea van de wereld tegen zou kunnen komen. In plaats van gerechten op een bord te deponeren, kozen zij voor een gezicht als bord. Dus vertelt elk gezicht een gerecht.

De mannen kwamen op het idee op de werkvloer van reclamebureau J. Walter Thompson Amsterdam, het bedrijf waar ze allebei werkzaam zijn. In totaal zijn ze er ruim een jaar mee bezig geweest. Chef Robbie: ”Een goed menu is een verhaal met z’n eigen verhaallijn en spanningsboog. Dat is wat we hebben getracht te creëren met dit project: we hebben een traditioneel menu gedeconstrueerd tot al zijn individuele elementen en ingrediënten en hebben dit gereconstrueerd op een ‘verstorende’ manier – waarbij we mijn eigen gezicht hebben gebruikt als doek om ons geheel eigen MENU te presenteren. Dit project gaat in essentie over de zoektocht naar perfectie en staat voor het belang van het nemen van een enorme hoeveelheid tijd en aandacht om iets moois te creëren.

Project Menu-FHM

Fotograaf Robert vult aan: ”Het venijn zit ‘m in de details en dat is wat we echt ter harte hebben genomen toen we de foto’s namen. Elk apart ingrediënt is nauwgezet met de hand op de juiste plek gezet, wat resulteerde in uren van voorbereiding voor elke foto. Het was voor ons belangrijk om heel puur te werken en in het geheel geen digitale manipulatie te gebruiken. Deze aandacht voor details en techniek, gecombineerd met de ongebruikelijke scenario’s – ik denk dat sommigen zullen zeggen: ronduit verontrustende beelden – is wat dit zo’n onweerstaanbaar project maakt om aan te werken.

Wat ons betreft is Project Menu een zeer geslaagd. Zeg eerlijk, deze portretten zijn toch heel vet? In het Stedelijk Museum ermee!

Credits: Robert Harrison & Robbie Postma
Video: Tim Arnold

Reageer op artikel:
Project Menu is een sublieme samenkomst tussen fotografie en food
Sluiten