Nederlanders spreken het beste Engels

Redactie 10 nov 2017 Entertainment

Met mannen als Louis van Gaal (that’s another cook) als landgenoot zou je het niet direct zeggen, maar Nederlanders zijn het beste in Engels van alle landen waar het de tweede taal is. Ja jongen, hebben we naast onze Europese titel drugsexport gewoon weer iets om trots op te zijn.

Gisteren kwam de English Proficiency Index uit van de internationale onderwijsorganisatie Education First en daaruit blijkt dat we gewoon kampioen zijn. Ole!

De organisatie vroeg wereldwijd aan meer dan een miljoen mensen (representativiteit, check ✓) die geen native speaker zijn om de Standard Engelish Test te maken. In het eindklassement kwamen alleen landen waar meer dan 400 mensen alle drie de onderdelen afrondden. Met als resultaat een ranglijst van 80 landen, die Nederland dus met de borst vooruit aanvoert. Wilhelmus erbij, die vent in dat indianenpak blij, hosanna.

Het podium wordt verder gecomplementeerd door Zweden (zilver) en Denemarken (brons). In landen als Laos en Irak kunnen ze nog wel wat backpackende vrijwilligers gebruiken, want daar verkeert de kennis van de Engelse taal in belabberde staat.

Verklaring

Taalexpert Marc van Oostendorp heeft wel een verklaring waarom wij het zo goed doen. “Dat heeft er ten eerste mee te maken dat wij een lange traditie hebben van vreemde talen. Tot diep in de negentiende eeuw wilden we onze eigen taal niet internationaal gebruiken. Terwijl de Britten de volkeren in hun koloniën Engels lieten leren, gingen wij zelf Maleis leren om ons in Indonesië verstaanbaar te maken. Als dit onderzoek aan het begin van de negentiende eeuw gedaan zou zijn, dan zouden we juist bovenaan staan met ons Frans. Dat was toen de meestgebruikte taal, die we in Nederland erg goed spraken.”

Daarmee is het geschetter van de loftrompet nog niet ten einde, want ook het schoolsysteem valt te prijzen. “Wij hebben een erg goed systeem om talen te leren. Als je kijkt naar landen als Italië, dan zie je dat ze daar eigenlijk alleen leren lezen en vertalen. Een beetje alsof het een dode taal is. Dat is hier heel anders.” Verder wordt de overeenkomst tussen de talen aangevoerd. “Het Engels lijkt natuurlijk best veel op het Nederlands. Dat maakt het relatief makkelijk voor Nederlanders om de taal te leren.”

Om de prijs te vieren, hebben we hieronder een aantal prachtige voorbeelden voor je geselecteerd van onze uitmuntende kennis van de Engelse taal.

Openingsfoto: screenshot YouTube

ad.nl &upcoming.nl

Reageer op artikel:
Nederlanders spreken het beste Engels
Sluiten