NASA komt met foto van 1.5 miljard pixel van het Andromedastelsel

koen 21 jan 2015 Entertainment

Oké, tijd voor wat duizelingwekkende zinnen. NASA-shit. Out of space. Weer even met de neus op de feiten hoe weinig we eigenlijk voorstellen in dit universum. Het Andromedastelsel of Andromedanevel is het dichtstbijzijnde sterrelstelsel in het heelal en lijkt qua vorm op het sterrenstelsel waar wij toe behoren, de Melkweg. Omdat het met het blote oog onmogelijk is om te aanschouwen hoe immens dit stelsel is heeft de NASA een foto gemaakt van het Andromedastelsel met het een verbazingwekkend aantal pixels, 1,5 miljard om precies te zijn. 

Dat is echt HUGE. Neem bijvoorbeeld zo’n beetje de duurste tv die je in een normale tv-winkel kunt kopen (Sony KD-85 t.w.v. €19.999,-), dan zien we dat dit model 8.3 miljoen pixels heeft. Dat is dus één van de dikste tv’s die er te krijgen is. Moet je maar even nagaan hoe scherp een foto van 1.5 miljard pixels is.

Als je gaat inzoomen blijf je nog steeds goed en scherp beeld houden. En dat heeft de NASA dus gedaan met de foto van het Andromedastelsel. Op deze manier krijgen wij een goed beeld van hoe immens groot dit stelsel wel niet is en dat terwijl dit nog maar één van de ontelbare aantal stelsels is.

Bij al de sterren die te zien zijn is er de kans aanwezig dat er andere planeten in een baan omheen zwerven. Zoals met de zon in ons sterrenstelsel het geval is. Dat houdt in dat er misschien wel duizenden, miljoenen, miljarden, zeg het maar hoeveel, planeten aanwezig zijn. 

Het heelal is een onderwerp waar je eindeloos over door kunt blijven praten, discussiëren en onderzoeken, maar dat laten we voor nu lekker aan jou en je vrienden over. Wel willen wij jullie dit awesome filmpje laten zien wat de NASA heeft vrijgegeven. Het geeft een kleine illustratie van het dichtstbijzijnde sterrenstelsel in ons heelal. Echt dichtbij is het niet, want het Andromedastelsel ligt 2.538.000 lichtjaren hier vandaan. Maar dat filmpje is vet ouwe! 

Reageer op artikel:
NASA komt met foto van 1.5 miljard pixel van het Andromedastelsel
Sluiten