Mongoolse baas is heer en meester met zijn roofvogels

Redactie 13 apr 2017 Entertainment

In Nederland ligt het voedsel klaar in de supermarkt. De hompen vlees die wij aanschouwen, liggen netjes gesorteerd in de vrieskisten van de koelafdeling. Het jagen en verzamelen doen wij alleen nog maar tijdens de totale leegverkoop van de V&D.

Er zijn landen waar het kwik nog echt daalt tijdens de winter en waar baarden bevriezen. Mongolië kent uitzichtloze winters die ongenadig hard toeslaan. Om toch te overleven in dit barre klimaat maken de mannen al eeuwenlang gebruik van reusachtige adelaars.

Sam Cossman

De oude kunst van het jagen met deze monsterlijke roofvogels is nationaal erfgoed, maar kent ook een praktische kant: de adelaars jagen op vossen en andere kleine dieren zodat hun baasjes bont en vlees hebben om de winter mee door te komen.

De Mongoolse baas Kairatkhan is zo goed met zijn roofvogels dat ieder toernooi won dat er te winnen viel en hij een Medal of Honor heeft ontvangen van de president van het land. Filmmaker Sam Cossman van RedBull zocht hem op en vloog mee met zijn adelaars. Ze kwamen op de proppen met dit vette filmpje!

Het hele verhaal kun je hier lezen.

Sam Cossman

RedBullSam Cossman

Reageer op artikel:
Mongoolse baas is heer en meester met zijn roofvogels
Sluiten