Mislopen WK kost Nederlandse economie miljarden euro’s

Redactie 20 okt 2017 Entertainment

Het is alweer een week geleden dat het Nederlands elftal definitief een streep kon zetten voor het WK voetbal 2018 in Rusland. Hoewel de Oranjeleeuwen hun wedstrijd wonnen van Zweden, was het niet genoeg om zich te plaatsen voor het eindtoernooi. Niet alleen is het jammer voor de voetbalsupporter, ook de economie baalt als een stekker. Dit kost de Nederlandse economie miljarden euro’s, omdat we komende zomer niet zijn vertegenwoordigd op het WK voetbal. Helaas zitten hier voor veel winkels negatieve consequenties aan verbonden. Hoe dat zo?

Financiële gevolgen

Tijdens het EK in 2016 concludeerde de redactie van Voetbal Inside dat het mislopen van het EK in 2016 al desastreuze gevolgen had voor de economie. Tijdens en rondom de wedstrijden op een eindtoernooi verdienen, supermarkten, horecagelegenheden en andere winkels die spullen verkopen van het Nederlands elftal miljoenen euro’s extra. Maar ook voor online gokbedrijven als Weddenwk.nl is het een financiële strop als Nederland niet van de partij is. Omdat voetbal in Nederland de grootste amusementsindustrie is, gaan veel mensen achter hun land staan om ze aan te moedigen in de hoop dat ze winnen. En dankzij het debacle tijdens de kwalificatiereeks voor het WK voetbal gaat dit opnieuw enorme financiële gevolgen hebben.

Interne problemen aanpakken

Eén van de redenen dat het Nederlands elftal zo matig presteert is door het wanbeleid dat wordt gevoerd bij de KNVB. Al jaren rommelt het bij de Nederlandse voetbalorganisatie en dat heeft invloed op het spel van de jongens op het veld. Doordat er geen vaste structuur is, wordt er wanbeleid gevoerd en worden mensen zomaar ontslagen of worden er dubieuze beslissingen genomen. Veel mensen weten niet waar ze aan toe zijn en dat leidt tot onrust. Volgens de media moeten de problemen daar eerst worden opgelost voordat het Nederlands elftal weer een positief imago krijgt. En nu ons land er toch niet bij is, is dit het moment om schoon schip te maken en ervoor te zorgen dat juiste mensen werkzaam zijn binnen de KNVB. Pas dan kunnen er weer goede resultaten worden geboekt en zullen we weer met z’n allen juichen voor de Oranjeleeuwen.

Hoop op de toekomst

Veel analytici kijken er ook niet raar van op dat het Nederlands elftal zich ook komende jaren niet gaan plaatsen voor een groot toernooi. Velen denken ook dat het een kwaliteitsprobleem is. Op de Nederlandse velden zijn geen spelers van de buitencategorie te vinden. Hoewel er vaak wel geluiden opduiken in de wandelgangen dat er in de jeugdige elftallen genoeg talent rondloopt, ziet het er voor de volgende eindtoernooien somber uit. Een kleine pleister op de wonden is wel dat de FIFA steeds meer landen toelaat waardoor het aantal tickets ook stijgt. Hierdoor is de kans op een plaatsing ook groter. De hoop dat het Nederlands elftal zich dan alsnog kan plaatsen blijft daarmee aanwezig. Laten we hopen dat deze droom in 2020 werkelijkheid wordt zodat de Nederlandse economie weer een boost krijgt.

Reageer op artikel:
Mislopen WK kost Nederlandse economie miljarden euro’s
Sluiten