Met Play ben je klaar voor het nieuwe tv kijken

redactie 14 nov 2015 Entertainment

KPN heeft sinds kort iets nieuws. Play, een service die draait om het nieuwe tv-kijken. Niet de zender bepaalt wanneer we iets willen zien. Nee man. Dat is zo ouderwets. We bepalen zelf toch zeker wel hoe en wanneer we onze favoriete shit checken? Play maakt dat mogelijk. Wij hebben de gloednieuwe service alvast voor je uitgetest en geven vijf abonnementen weg.

Hoe werkt het?
Het is dus een dienst waarmee je tv of series kunt kijken wanneer en op wat voor apparaat jij dat wilt. De dienst is beschikbaar op mobile en tablet. Je bestelt Play van KPN. Installeert de app op je telefoon of tablet en de dienst is beschikbaar. Een paar sokken aandoen is ingewikkelder. Als je eenmaal geïnstalleerd bent kun je je voorkeuren op het gebied van series aangeven. Titels kun je liken en disliken en aan de hand daarvan worden suggesties gedaan. Heb je dit gedaan, dan kun je dingen gaan bekijken. Naast on-demandseries en -films kun je ook ‘gewoon’ live televisie kijken. De mooiste goal van Studio Sport missen omdat je nét die babi pangang aan het verwerken bent op de plee? Gaat je niet meer gebeuren vriend. Terwijl jij de afhaalchinees op de boot zet kijk je rustig verder naar de Eredivisie-samenvattingen. Dat is wel echt relaxed: je kunt kijken waar je maar wilt.

Hoe is het aanbod?
Hoewel het pas sinds een week in the air is, is er al een ruim assortiment aan tv-kanalen en vooral series beschikbaar. Denk aan Game of Thrones, South Park, True Detective, Family Guy, How I Met Your Mother, Penoza en Banshee. Serieuze kwaliteitsseries. Daar staat tegenover dat Netflix-titels als Homeland, Breaking Bad en Narcos ontbreken. Da’s niet zo gek, want waarom zou je Netflix dan nog nodig hebben? Qua tv-zenders heb je de beschikking over de populairste 22 tv-kanalen, waaronder HBO en HBO Go. Heb je meer nodig? Wij niet.

Werkt het goed?
De app is natuurlijk nog in ontwikkeling, dus er kan best wat verbeterd worden. Maar de app staat al hartstikke goed. Het ziet er in elk geval clean en overzichtelijk uit. Dat is heel wat waard. Via een menu aan de linkerkant kun je kiezen tussen live televisie, Uitzending Gemist, on-demand- of opgenomen programma’s. In totaal kun je tot 200 uur aan programma’s inplannen die je later terug kunt kijken. Dat inplannen gebeurt via een tv-gids die een week vooruitkijkt. Live tv-kijken werkt goed en snel. Binnen vijf seconden zit je live tv te checken en je kunt ook simpel en vrij rap zappen. Heeft ongeveer vijf seconden nodig om te zappen naar een ander kanaal, maar dat ligt ook aan de snelheid van je internetverbinding.  

Kritiekpuntjes?
Tot nu toe is alleen Game of Thrones seizoen 5 nog in HD te bekijken. Op korte termijn zal meer content in HD te zien zijn, dus daar wordt aan gewerkt. Ons grootste kritiekpuntje is dat je Play nog niet op je laptop kunt kijken. In dat geval zouden we onze tv alleen nog voor de PlayStation gebruiken. Wel kun je van de dienst gebruikmaken op je tv via een Google Chromecast. Als je geen tablet hebt, dan ben je verplicht op je kleine schermpje van je mobiel te kijken. Als je dat langer dan tien minuten doet is het gewoon niet zo chill. Play is een app in ontwikkeling. Zo hoorden we in de wandelgangen dat er gewerkt wordt aan het aanbieden van de dienst op de laptop. Moet alleen nog het een en ander gefixt worden met betrekking tot licenties en dergelijke. Anyway, verder is het on-demandschemaatje nog wat onoverzichtelijk. Zo staat daar opeens de clip Michael Jackson – You Rock My World tussen. Lekker nummertje en een vette clip, maar de logica ontgaat ons even waarom dit ertussen staat. Maar dit kun je zien als bieb die alleen maar aangevuld gaat worden.  

Kostenplaatje?
Play is maandelijks opzegbaar en nu voor iedereen die vóór 2016 een abo afsluit verkrijgbaar voor € 11,99 per maand (de eerste twaalf maanden). Daarna wordt het € 14,99 per maand. We hebben al mensen gehoord die het aanbod van Play vergelijken met dat van de tv-app die ze van hun tv-aanbieder krijgen. Maar Play is dus stand alone; je hebt geen iTV-achtig abonnement meer nodig. Goede wifi, ongeacht je aanbieder, is voldoende.

Conclusie
Hoe vaak kijk je überhaupt nog televisie? En áls je dan kijkt, heb je dan echt nog tachtig tv-zenders nodig? Ben je aan het zappen, hoe vaak kom je dan werkelijk iets tofs tegen? Vrij weinig hè. Er zijn een paar goede of leuke programma’s op tv. Maar die kun je net zo makkelijk via Uitzending Gemist checken. We leven niet meer in 1982 toen we met de hele familie voor de buis gingen zitten om naar Mies Bouwman te koekeloeren. Met Play en bijvoorbeeld een Netflix- of FOX Sports-abonnementje ben je gewoon klaar. Kwestie van tijd voordat we hier met z’n allen aangaan. Aan de early adopters om dit te omarmen, want kwalitatief en qua soepelheid hoe het werkt zit het met Play wel snor.

Play van KPN winnen?
We geven vijf abonnementen weg zodat je zelf aan de slag kunt checken of je het wat vindt. Winnen? Geef aan waarom jij wel een jaartje Play kunt of wilt gebruiken. 

Hier kun je Play van KPN zelf aanschaffen

Reageer op artikel:
Met Play ben je klaar voor het nieuwe tv kijken
Sluiten