We spraken met b-boy Menno van Gorp over breakdance en de Red Bull BC One World Final

Redactie 2 nov 2017 Entertainment

p 2, 3 en 4 november staat in het Amsterdamse Westerpark de creatieve hiphop centraal met gratis toegankelijke lezingen, breakdance battles, workshops en kunst tijdens de Red Bull BC One. Hoogtepunt is op 4 november als in de Gashouder voor het eerst het WK Breakdance, de Red Bull BC One World Final, in Amsterdam plaatsvindt. In aanloop naar het toernooi spraken met Menno van Gorp, één van de zestien breakdancers die gaat strijden om de wereldtitel. De 28-jarige Tilburger is erop gebrand om de titel die hij in 2014 won in eigen land binnen te slepen.

Hoe lang doe je het al aan breakdancen?
Ik dans sinds 2001, 2002 denk ik. Vanaf 2005 begon het echt serieus te worden.

Deed je daarvoor ook al mee aan wedstrijden?
In 2003 deed ik mijn eerste battle, dat was Spin-off destijds. Daar draait het eigenlijk ook een beetje om bij ‘break’. Vanaf dat je begint wordt je in het diepe gegooid om te battlen en zo leer je ook het snelste.

Is dit iets wat je fulltime doet of werk je er nog naast?
Het is echt fulltime wat ik doe. Ik train dagelijks en ben er echt iedere dag mee bezig. Daarnaast ben ik een kunstenaar, ik schilder. Ook ben ik bezig met een kledinglijn op te zetten. Ik verkoop trainingspakken om te ‘breaken’. Maar dat zijn allemaal dingetjes eromheen, break is altijd wel het ding dat het meest centraal staat en wat ook mijn andere dingen weer omhoog tilt.

Moet je deze dingen ernaast doen om van te kunnen leven of kun je van het breakdansen leven?
Deze dingen doe ik ernaast maar brengen nog geen echte inkomens. Het is een beetje investeren voor nu. Ik leef wel volledig van het ‘breaken’ nu ja. 

Hoe vaak train je?
Eigenlijk iedere dag. Ik heb een eigen studio die een paar minuten van mijn huis is. Dat is de ultieme escape voor mij. Iedere dag is dat 2 a 3 uur per training. Soms zelfs 2 keer per dag. Mijn training bestaat uit veel zoeken naar nieuwe bewegingen. Mijn favoriete gedeelte van deze dans is het creatieve proces. Als je voor zo’n grote competitie traint als BC One, dan moet je natuurlijk ook je stamina en battle rondes trainen. Dus zorgen dat je klaar bent voor het moment. Ik doe er een beetje cardio bij, tussen de training door doe ik een beetje touwtjespringen, floor sprints en dat soort dingen. Maar het is bijna alleen puur het dansen zelf. Het beste voor je lichaam is door gewoon te ‘breaken’ want je gebruikt iedere spier van je hele lichaam.

Verdient het een beetje?
Het prijzengeld bij Red Bull BC One dit jaar is 10.000 euro. Maar ik denk dat het niet per se die prijs is wat belangrijkste is, maar meer wat erna komt. In 2014 heb ik gewonnen en dan zit je een jaar helemaal volgeboekt. Ik ben bijna ieder weekend het land uit om les te geven, battles te jureren of videoprojecten te doen. Het is dus niet dat je echt rondkomt van het prijzengeld, maar meer van wat je eraan overhoudt.

Wat is jouw favoriete breakdance track aller tijden?
Voor mijn gevoel bestaan er niet echt per se breakdance tracks. Lastig om nu echt een nummer uit te kiezen. Maar Breaker’s Revenge van Arthur Baker is sowieso een klassieker.

Foto: Red Bull

Gooi je ook weleens moves als je gewoon uitgaat op zaterdagavond?
Op een breakdanceparkje misschien, maar ik ga niet in een discotheek met een vloer vol met drank mijn hele kleren vies maken.

Is breakdancen een goeie skill om vrouwen mee te versieren?
Dat is het sowieso wel. Dat werkt altijd. We dansen niet alleen op ons hoofd, we dansen ook op onze voeten. Een beetje degelijke b-boy moet ook gewoon in de club zijn dansje kunnen doen. Dans is altijd een mooie opening.

Wat voor toffe dingen heb je meegemaakt dankzij het breakdancen?
Ik denk dat het tofste wat ik mee heb gemaakt met break is toch die waardering krijgen van die old-school b-boys en van de mensen die voor jou zijn gegaan. Ik dans niet om bij een of andere rapper op de achtergrond te staan dansen. Dat is niet echt mijn doel, ik wil echt mijn eigen ding doen. Een van de mooiste dingen is toch wel dat ik de in 2014 de BC One gewonnen heb. Ook ben ik genomineerd voor een Zwaan Award als beste dansprestatie van Nederland. Dat was in 2014 of 2015 en ging om een theaterstuk. Daar doe ik een soloshow wat meer met moderne danswereld is. Dat was ook heel tof om voor zoiets gewaardeerd te worden en erkenning te krijgen.

View this post on Instagram

🌊Getting ready with @shanehkz for the @redbullbcone redbullbcone. Preparations are all About muscle memory stamina and mind set #bcone 📸 @rutgerpauw

A post shared by Bboy Menno (@mennovangorp) on

Zaterdag is de finale van WK Breakdance. Jij staat in de finale. Wat verwacht je ervan?
Ik verwacht een harde battle, dat sowieso. Er is een goeie line-up, de boys zijn allemaal op hoog niveau. Dus dat wordt sowieso vuur. Ik hoop het om de titel binnen te slepen maar er zijn een stuk of vijf dansers in die line-up en die maken allemaal evenveel kans. Ik verwacht niks maar ik hoop natuurlijk op het beste. Ik probeer het moment te pakken en hoop dat de juryleden ook aan mijn kant staan.

Wat zou je willen meegeven aan mensen die eraan denken om op breakdancen te gaan?
Geniet ervan en ga er niet ‘op’ maar ‘doe’ het. Word een b-boy. Ik heb met breakdance altijd zoiets van: Het is niet iets waar je op gaat maar het is iets wat je doet. Het is iets wat je thuis doet en waar je voor altijd mee bezig bent. Het is een kunstvorm. Zoek uit waar het vandaan komt, maar geniet er vooral van.

Zaterdag 4 november is de Red Bull BC One World Final om 21:00 uur live te zien op RTL 5.

Tekst: Jay Thépass

Reageer op artikel:
We spraken met b-boy Menno van Gorp over breakdance en de Red Bull BC One World Final
Sluiten