Archeologen ontdekken mega oude Romeinse weg

redactie 25 sep 2018 Entertainment

Ah de Romeinse tijd. Toen was zelfs je moeder nog niet geboren. Moet je nagaan hoelang geleden het is. In Katwijk aan zee is een weg 125 meter gevonden. Niet dat het weg heel bijzonder is. Nee, deze weg komt uit de Romeinse tijd en is 2000 jaar geleden aangelegd.

In 125 na Christus is de weg ongeveer aangelegd. De weg blijkt nog behoorlijk goed intact te zijn. Zelfs de eikenhouten palen aan de kant van de weg blijken er nog in te zitten. Het is best wel ironisch. De provincie Zuid-Holland is bezig met de RijnlandRoute, een gloednieuwe weg tussen Katwijk en Leiden. Bij het graven ontdekten ze een andere weg, hoewel wij vermoeden dat ze deze weg niet gaan gebruiken voor autoverkeer. Dat  zou zunde zijn toch?

Nederzetting

Vlakbij de oude weg werd ook nog eens een oude Romeinse nederzetting gevonden. Het dorpie bestond uit een grafveld, grachten en uiteraard huisjes. Op de plek lag onder andere aardewerk, schoeisel, munten, dakpannen, visfuiken en een stuk bouwmateriaal met een schilderij. De romeinse weg liep vlakbij de buitengrens van het Romeinse Rijk. Nu loopt deze lijn dwars door ons landje.

Bezichtigen

Het onderzoek naar de Romeinse overblijfselen wordt dit jaar nog afgerond. Wil je het nou ook effe gaan besnuffelen? Dat kan vriend! Op 13 oktober tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je het bezichtigen. Ennuh. Kijken doe je met je ogen he! Vergeet deze heilige woorden van je moeder niet.

Reageer op artikel:
Archeologen ontdekken mega oude Romeinse weg
Sluiten