MDMA schijnt goed te zijn in de bestrijding tegen kankercellen

Redactie 28 aug 2015 Entertainment

Joehoe, gaan we nog festivallen dit weekend? Misschien ga je wel met je dansschoenen naar Mysteryland. Een discodanstablet in de mond, flesje water biertje in de hand en knallen met die handel. Hartstikke gezellig. Net als de meeste lekkere dingen in het leven is zo’n energiepinda niet bijster gezond. Om met Mr Garisson te spreken: ‘Drugs are bad, mmmkay’. Maar onderzoekers uit Birmingham constateerden in 2011 dat MDMA bloedkankercellen kan doden.

Nu gaan we niet zeggen dat XTC of een likkie M gezond is, maar hé. We geven het alleen even aan. De onderzoekers deden in 2006 al onderzoek, maar toen bleek dat de dosis MDMA voor het aanvechten van kankercellen te hoog zou zijn. Inmiddels hebben ze de effectiviteit van de pillen kunnen verhogen, waardoor nog maar 1 gram van gemodificieerde XTC nodig zijn om verschillende soorten kanker met de vuist tegemoet te gaan.

‘We hebben geconstateerd dat de MDMA die in XTC zit, in het geval van sommige vormen van kanker (met name leukemie), 100% van de kankercellen kan uitroeien’, aldus hoofdonderzoeker John Gordon van de Universiteit van Birmingham tegenover de BBC.

De MDMA bleek aangetrokken te worden tot de vetmembranen in de kankercellen, waardoor de cellen hun ‘harde structuur’ zouden verliezen. Hierdoor breekt het membraan af en sterft de cel.

Op dit moment is het alleen nog in testbuistjes en op testmuisjes getest. Volgens de hoofdonderzoeker gaat het nog zeker tien jaar duren voordat dit op mensen getest zal kunnen worden. Eerst moeten de pillen nog zo goed mogelijk aangepast worden, zodat er geen risico is op verdere schade voor de mensen. Dit geldt met name om de overige effecten van MDMA zo laag mogelijk worden gehouden, zodat uitsluitend de kankercellen worden aangepakt.

via: fakka.nl

Reageer op artikel:
MDMA schijnt goed te zijn in de bestrijding tegen kankercellen
Sluiten